Andere termen voor reflux zijn brandend maagzuur en zuurbranden. Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur of een oprisping, bijvoorbeeld na een zware maaltijd. Dit is niet erg. Maar als u regelmatig ernstige last heeft van opkomend maagzuur is het raadzaam om naar de huisarts te gaan.
In verreweg de meeste gevallen is het niet ernstig en verdwijnen de klachten vanzelf. Als de klachten niet verminderen, of als je kindje duidelijk last heeft van de reflux, is het verstandig terug te gaan naar de arts.
Daarnaast kunnen problemen aan de maag ook vanzelf overgaan en is het dus niet direct nodig om medicijnen te slikken. In eerste instantie zal de behandeling van reflux bestaan uit het aanpassen van de leefstijl. Afvallen bij overgewicht, stoppen met roken of houdingsadviezen zullen aan bod komen.
Reflux kan erger worden door andere klachten, zoals spruw, darmkrampen, verstopping of een oorontsteking. Wat kan ik zelf doen? Je kunt je baby helpen op twee manieren: met voeding en met houding. Geef je baby vaker kleine beetjes voeding.
Misschien heeft jouw baby last van reflux. Reflux is iets dat bij de meeste baby's voorkomt. Vaak is het onschuldig en gaat vanzelf over wanneer de baby wat ouder wordt. Het kan wel een vervelend gevoel geven voor je baby, waardoor hij/zij niet meer wilt drinken of slecht slaapt.
Als je echter regelmatig last hebt van brandend maagzuur is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan beoordelen of onderzoek en een behandeling nodig zijn. Als er te vaak zure maaginhoud terugstroomt in de slokdarm en dit niet wordt behandeld, kan je slokdarm beschadigd raken.
Vermijd vetrijk of sterk gekruide voeding, alcohol cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken en pepermunt. Deze voedingsmiddelen verhogen de aanmaak van maagzuur of zorgen voor ontspanning van de maagsluitspier. Vermijd ook zure voeding zoals geconcentreerde tomaten- en fruitsappen.
Onder refluxklachten wordt ook wel het opboeren, het omhoog komen van maagzuur, een geïrriteerde keel en slikproblemen verstaan. Daarnaast kunt u daarbij ook last hebben van pijn en een brandend gevoel achter uw borstbeen. Dit wordt veroorzaakt door maagzuur dat terugstroomt in uw slokdarm.
Maagzuur verwijderen
Als medicijnen niet langer effectief zijn, kan je arts omeprazol voorschrijven. Dit medicijn stopt de maagzuurproductie compleet en is erg effectief bij het onder controle houden van de symptomen van reflux ziekte. Een nieuwer medicijn, lansoprazol, werkt op dezelfde manier.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Tijdens het eerste jaar wordt de sluitspier tussen de slokdarm en de maag steeds sterker. Daardoor neemt de kans op reflux, hoe ouder je baby is, steeds meer af. De meeste klachten verdwijnen helemaal tijdens het eerste levensjaar.
Gastro-oesofageale refluxziekte, afgekort als GORD, is een aandoening waarbij de zure maaginhoud terugvloeit in je slokdarm. Dat geeft typisch klachten van brandend maagzuur en zure oprispingen. De naam is afgeleid van het Latijn: 'gaster' betekent maag en 'oesofagus' slokdarm. Reflux staat voor het terugvloeien.
Dit wordt dan de refluxziekte genoemd, maar dit komt erg weinig voor. Als je problemen door reflux vermoedt bij je baby, neem dan altijd even contact op met je huisarts.Hier kan een refluxziekte worden vastgesteld.
Denk aan vette of sterk gekruide voeding, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt ...Roken of alcohol drinken wordt afgeraden.
Reflux zal sneller de kop op steken als je ligt, omdat het maagzuur dan makkelijker terugvloeit. Om beter te kunnen slapen kun je proberen het hoofdeinde van je bed 18 tot 24 centimeter te verhogen. Er zijn twee manieren om dit te bereiken. De ene manier is door een wig onder het hoofdeinde van je matras te plaatsen.
Veel baby's hebben last van reflux of verborgen reflux, dit is meestal onschuldig. Bijna negen van de tien baby's met reflux zijn beter tegen de tijd dat ze 12 maanden oud zijn.
Op langere termijn kun je dus ook kiezen voor natuurlijke maagzuurremmers. Als natuurlijke maagzuurremmer is baking soda een goed alternatief. Als je een hoge bloeddruk hebt dan wordt het afgeraden om baking soda te gebruiken vanwege het hoge natriumgehalte. Yoghurt is als zuivelproduct een bron van glutamine.
Een pijnlijk of vol gevoel achter het borstbeen
Een tumor in de slokdarm kan een pijnlijk of drukkend gevoel geven achter het borstbeen. Ook kan het soms pijnlijk zijn als voedsel langs de tumor naar beneden zakt.
Laat je kindje altijd op de rug slapen, dit is het veiligste. Soms kan het helpen om het hoofdeinde van een bedje iets omhoog te zetten, maar let dan heel goed op dat dit minimaal is zodat je kindje niet naar beneden kan rollen.
Liever kleine porties. Over het algemeen is het dus voor je baby als hij last van het spugen of van reflux heeft, fijn om vaak kleine porties te drinken. Er is dan minder druk in de maag, waardoor de neiging om te spugen minder groot is, en het drinken zelf verzacht de pijn.
Veel kinderen met reflux vinden het lekker om op de buik te slapen. Dit omdat de slokdarm dan uitkomt aan de bovenkant van de maag, waardoor het ook lastiger is voor het zuur om terug te stromen naar de slokdarm. Vanwege de verhoogde kans op wiegendood wordt buikligging bij baby's echter afgeraden.
Osteopathie helpt de klachten van reflux te verminderen.
Met behulp van milde (hand)technieken kunnen de kringspieren van de maag worden gestimuleerd zich te ontspannen. Ook kunnen de darmen worden gestimuleerd beter te functioneren. Hierdoor wordt de mobiliteit van de maag en de omliggende organen vergroot.