Radha is in Vrindavan geboren, zij wordt als de belichaming van "Hladini-Shakti" of goddelijke liefde gezien. Men ziet haar als de reïncarnatie van
Van een aantal Hare Krishna's, die de plechtigheid bijwoonden, kreeg ze er kransen voor terug. Na een anderhalf uur durende ceremonie verklaarde de priester Krishna en Snehlata tot man en vrouw. Snehlata, werkzaam in een ziekenhuis in Kanpur, zegt als 15-jarig meisje verliefd te zijn geworden op Krishna.
Krishna is de God van de Liefde en de Kracht. Hij is zo belangrijk omdat hij de mensen leert hoe je een goed leven leidt. Het belangrijkste verhaal over Krishna is de Bagavad Gita. Daarin wordt beschreven hoe Krishna, Arjuna te hulp komt.
Krishna (कृष्ण, zwart, donker, donkerblauw; Sanskriet: al-aantrekkelijke) is een van de meest aanbeden goden in het hindoeïsme. Als zodanig is Krishna onder meer de hoofdpersoon in de Mahabharata en de Bhagavata Purana.
Betekenis Radha
Een Ierse meisjesnaam met de betekenis “een plaatje, een schoonheid”.
Wat is de betekenis van Hare Krishna? A.C. Bhaktivedanta Swami Praphupada, vaishnava monnik uit India en stichter van de Hare Krishna-beweging (Publiek Domein – wiki) Hare betekent in het Sanskriet 'liefdesenergie' en Krishna betekent 'de meest aantrekkelijke persoon', ofwel de godheid.
Parvati (Sanskriet: पार्वती) is een Hindoeïstische godin. Ze is de dochter van Himavat. Ze wordt ook Uma of Aparna genoemd. Parvati wordt meestal gezien als de belangrijkste hulp, en echtgenote, van Shiva.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
Het jodendom is in veel opzichten bijzonder. Het is een van de eerste en oudste religies met één God en de enige godsdienst die ook een volk is. Hoe is dit geloof ontstaan? En waarom komt de jodenhaat vandaan?
Shiva is een van de belangrijkste goden van het hindoeïsme. In het Indiase denken is de god Brahma de schepper, Vishnu de onderhouder en Shiva de vernietiger van de schepping. In sommige gedaanten is Shiva een 'algod' die alle functies vervult.
Durga betekent Onoverwinnelijk, Zij die moeilijk benaderbaar is, Ontoegankelijk. Ze staat voor het goede, de overwinning op het kwade. Zij is het verenigde symbool van alle goddelijke krachten die tevoorschijn komen wanneer de destructieve krachten op aarde de overhand dreigen te krijgen.
Vishnu zit meestal op het mythische wezen Garoeda, dat half mens, half adelaar is. Vishnu wordt vaak voorgesteld met vier armen, waarmee hij zijn attributen vasthoudt.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
Hoeveel goden hebben hindoes? De belangrijkste drie goden zijn: Brahma, Vishnoe en Shiva. Hindoes kennen, net als christenen, een drie-eenheid: Brahma (niet te verwarren met de eerder genoemde brahman) is de schepper, Vishnoe is de beschermer en Shiva is de verwoester die zo ruimte maakt voor nieuwe dingen.
Draupadi is de dochter van koning Drupada uit het Indiase epos de Mahabharata. Zij trouwde met de vijf zonen van koningin Kunti en Madri, de Pandava's. Bij elk van haar vijf echtgenoten kreeg zij een zoon.
Shri Lakshmi, soms ook Mahalaxmi (Sanskriet: लक्ष्मी lakṣmī) is de hindoeïstische godin van licht, rijkdom en geluk, en tevens van schoonheid, moed, vruchtbaarheid en liefde. Ze wordt binnen het hindoeïsme als moeder van het universum beschouwd, en wordt vereerd tijdens het jaarlijkse lichtfeest Diwali.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
Het christendom was al eerder ontstaan. Daar heb je als het goed is al les over gehad.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
De pinkstergemeenschap is wereldwijd de snelstgroeiende tak van het christendom. Per dag komen er zo'n 35.000 nieuwe gelovigen bij. Ook in Nederland is deze ontwikkeling te zien.
Ganesha is de zoon van twee andere goden: Shiva en Parvati. Een mooi verhaal gaat over de reden voor het olifantenhoofd op het mannenlichaam. Na zijn huwelijk met Parvati ging Shiva naar de heilige berg Kailash om te gaan mediteren.
De meeste hindoes zullen je vertellen dat ze in één god geloven, ook al lijkt het dat er duizenden goden bestaan. Als je daarnaar vraagt dan krijg je vaak als antwoord dat de veelheid aan vormen gezien moet worden als de vlakjes van een diamant.
Andere namen van Shiva zijn: Tryambaka (de drie-ogige), Mahakala (Grote Tijd), Nilakantha (Blauwe Nek) en Sri Kanta (Hij wiens nek mooi is), Girisha (de Heer van de Heuvels), Sankara, Hara, Gangadara (Drager van Ganga), Nataraja (Heer van de Dans), Ardhanarishvara (de heer die half vrouw is) en Bhagavat (Heer).