Red Bull geeft snel een energiekick door de hoge concentraties taurine en cafeïne, dit kan je een korte periode alerter maken dan je was en zodoende helpen bij het studeren (je kan je beter concentreren). Echter, het werkt maar voor korte duur en gezond is het niet, zeker niet bij grote en/of langdurige inname.
Positieve effecten
Cafeïne heeft bij volwassenen bij hoeveelheden vergelijkbaar met 1 à 2 kopjes koffie een stimulerend effect op concentratie en prestatie: het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie.
Cafeïne heeft bij hoeveelheden vergelijkbaar met een à twee kopjes koffie een stimulerend effect op de concentratie en prestatie', zegt Ann Meulemans, deskundige voedingsleer aan de KU Leuven. 'Het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid.
Om het lichaam optimaal te laten functioneren moet de vochtbalans in evenwicht zijn. Voldoende drinken is daarom ook tijdens de examens belangrijk, zeker bij warm weer. Water verdient de voorkeur. Cafeïnerijke dranken zoals koffie, thee of cola houden je langer alert maar de cafeïne heeft ook een verslavend effect.
Cafeïne alleen blijkt de prestaties wel te verbeteren en zorgt voor een snellere reactietijd, wees recent onderzoek aan de universiteit van Tasmanië uit. Een kopje koffie voor het examen lijkt dus niet verkeerd. Hoewel er ook scholieren zijn die hun heil zoeken bij sterkere pepmiddelen.
Het beste antwoord
Caffeine versnelt je hartslag en verdrukt je gevoel van moeiheid en uitputting waardoor je langer door kunt gaan. Taurine is nog enigszins expirementeel maar wat zeker is van taurine is dat het je hart sterker maakt en daardoor ook ten goede komt van je conditie en uithoudingsvermogen.
Ieder blikje Red Bull Sugar Free bevat 80 mg cafeïne en een reeks aan andere ingrediënten als taurine en B-vitamines als vitamine B6 en B12, die helpen om energie vrij te maken uit de voeding.
Je hart- en bloeddruk gaan omhoog. In die tijd behaalt de cafeïne een piek in je bloed. Je voelt je een stuk alerter en geconcentreerder. Als alle cafeïne volledig is geabsorbeerd reageert je lever ook door meer suiker in je bloed te pompen.
Uit studies blijkt duidelijk dat het drinken van koffie beter is voor de gezondheid dan het drinken van suikerhoudende dranken zoals Red Bull.
De energiedrankjes zijn vanwege de cafeïne en de suiker dus zeer verslavend, en wanneer men dagelijks red bull drinkt, krijgt men 12 tot 14 uur na het drinken van het laatste blikje afkickverschijnselen, zoals hoofdpijn, obstipatie en prikkelbaarheid.
WIST U DAT… …minder dan zes uur slapen dodelijk kan zijn? De energiedrank Red Bull bevat behalve cafeïne ook taurine, glucuronolactone, vitamine B en inositol. De hoeveelheid cafeïne in een blikje van de energiedrank is echter vergelijkbaar met die van één kop koffie.
Af en toe eens een blikje energiedrank drinken is niet slecht, maar als je grote hoeveelheden cafeïne binnenkrijgt door het teveel drinken van energiedrank, kan dit leiden tot verslaving en ontwenningsverschijnselen.
Liever geen, maar niet meer dan 1 blikje per dag voor jongeren tussen 13 en 18 jaar en zwangere vrouwen. Maximaal 4 blikjes per dag voor gezonde volwassenen. Maar drink dan geen andere cafeïnerijke dranken op een dag.
Een komische film kijken, een koffiemomentje met vrienden, een rondje joggen … Ook als je gewoon wat lacht, ontspan je en slaap je beter. Gezond eten is altijd belangrijk, maar net voor je examen kan je jezelf nog dat tikkeltje extra verzorgen door wat brain food op het menu te zetten.
Slaap voldoende, en in blokken van anderhalf uur (dus bijvoorbeeld 6, 7.5, 9 of 10.5 uur). Slaap is enorm belangrijk, en vaak ervaren studenten zelfs een grotere behoefte om te slapen. Een korte powernap van 10 tot 25 minuten om de twee uur geeft een boost aan je kortetermijngeheugen. Je verwerkt dus beter je leerstof.
nieuws Het Voedingscentrum Nederland ziet geen reden om het drinken van Red Bull af te raden. De hoeveelheid cafeïne in een blikje van het energiedrankje is niet schadelijk voor de gezondheid.
Soms moeten jongeren daar zelfs voor naar het ziekenhuis. Daarom is het beter als jongeren geen energy drink meer kunnen kopen, zeggen de deskundigen. Nu geldt er bij de meeste supermarkten geen leeftijdsgrens. Alleen bij Aldi en Lidl moet je 14 jaar zijn om energy drink te kopen.
Adenosine krijgt een boost door cafeïne
Dit stofje wordt 's avonds aangemaakt om je slaperig te maken. Als je 's middags veel cafeïne binnen krijgt (cafeïne blijft 8 uur in je bloed), krijgen je hersenen dit signaal niet goed door: het wordt geblokkeerd door het stimulerende effect van de cafeïne.
Na 15-45 minuten: de cafeïne bereikt zijn piek. Je voelt je een stuk alerter en geconcentreerder. Na 30-50 minuten: de cafeïne is volledig opgenomen en je lever reageert door meer suiker in je bloed te pompen. Na 1 uur: hallo suikerdip!
Volgens de “Longhorn Cattle Company”, wordt er stierensperma en/of -urine toegevoegd aan energiedranken van merken zoals Red Bull en Monster. Dit zou aan het licht gekomen zijn nadat de “Longhorn Cattle Company”, een rundveebedrijf uit Longhorn, de inhoud van energiedranken van de topmerken hierop had getest.
In een blikje Red Bull zit ongeveer 28 gram suiker. Door de grote hoeveelheid suiker gaat je lever extra suiker in je bloedbaan pompen, wat na ongeveer één uur voor een 'suikercrash' kan zorgen. Je kan je hierdoor suf gaan voelen en waardoor je eigenlijk geen zin meer hebt om een inspanning te leveren.
Red Bull werd gelanceerd in 1987 in Oostenrijk. Maar wegens het hoge cafeïnegehalte werd het intussen verboden in Noorwegen, Uruguay, Denemarken en IJsland. De enorme hoeveelheid cafeïne jaagt de bloeddruk pijlsnel de hoogte in, bovendien stijgt het risico op bloedklonters en een hartaanval.