Zweet je sneller van synthetische stoffen dan van natuurlijke stoffen? Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op.
Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten.
Wat is viscose of rayon? Ook wel bekend onder de naam rayon, is een stof die lekker zacht aan voelt, goed vocht op neemt en een luxe uitstraling heeft. Viscose is een synthetische vezel, maar wel van natuurlijk materiaal.
Als je veel zweet, trek dan vooral geen grijs aan. Dit is dé kleur waar zweetplekken een podium krijgen. Maar ook andere lichte kleuren laten al snel zien dat het je te heet onder de voeten wordt. Hijs jezelf daarom liever in een donkere tint zoals zwart, donkerblauw, bordeaux, donkergroen en andere donkere kleuren.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Rayon is vrij kwetsbaar dus trek de sjaal daarom altijd eventjes voorzichtig terug in vorm wanneer hij uit de was komt. Stop de sjaal ook niet in de droger, de hete lucht van de wasdroger doet hem krimpen en kan hem zelfs beschadigen. De sjaal kan worden gestreken als hij nog redelijk vochtig is.
Op nummer 4 van onze lijst met duurzame stoffen staat de semi-synthetische stof Viscose, wat we ook kennen als Rayon! Semi-synthetisch betekent in dit geval dat het materiaal van de stof op natuurlijke basis is, maar dat met behulp van chemicaliën de echte stof vezel wordt gemaakt.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Draag luchtige, wijde kleding. Zweet kan dan makkelijker verdampen. U krijgt het minder gauw warm. Draag ondergoed en sokken van katoen, wol of linnen.
Lyocell absorbeert vocht nog beter dan katoen. Stel: je hebt beddengoed gemaakt van lyocell, dan neemt je hoeslaken het vocht razendsnel op en voert het af. Lyocell blijft daardoor minder lang nat dan katoen, wel zo fris!
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van.
Omdat Viscose ontstaat uit cellulose toont het veel overeenkomsten met katoen: het voelt aangenaam en zacht, is comfortabel om te dragen, valt natuurlijk en is makkelijk te verven in heldere, felle kleuren.
Wol (12 impact punten)
Wol is een natuurlijke vezel en omdat het een slijtvaste vezel is, is het heel duurzaam. Hierdoor gaat een kledingstuk van wol jarenlang mee. Een wolvezel kan meer dan 20.000 keer worden gebogen zonder te breken. Dit maakt kleding van wol enorm sterk.
Rayon is een kunstmatig gemaakte vezel op basis van de celwanden van planten (cellulose). Het zijn de vezels van de eucalyptusboom, bamboo en hout die de fijne draden van het garen maken. Het garen lijkt sterk op katoen maar is sterker, soepeler en zachter. Daardoor voelt de stof zijdeachtig aan.
Viscose wordt ook wel rayon of kunstzijde genoemd. Het is een stroperige vloeistof die gebruikt wordt om garen mee te spinnen als basis voor textiel. Kleding kan gemaakt zijn van viscose.
Viscose is ook wel bekend als rayon. Het is een zachte stof en voelt hierdoor lekker aan. Het lijkt een soort zijde-uitstraling te hebben.
Welke stoffen krimpen het minst? Synthetische stoffen zoals polyester en acryl krimpen niet snel. Het zijn makkelijke stoffen om te wassen in de wasmachine.
Tevens krimpt viscose vrij snel, waardoor het niet verstandig is om het op een hoge temperatuur te wassen. Was viscose maximaal op 30 graden, zodat je voorkomt dat het kledingstuk straks een andere maat heeft. Gebruik daarnaast niet de droger, want ook hierdoor kan jouw viscose kleding krimpen.
Zweetplekken zie je bijvoorbeeld heel erg snel bij een grijs shirt en andere lichte kleuren. Bij een donkerblauw of zwart shirt valt een zweetplek echter veel minder op. Je kunt dan dus beter kiezen voor een donkere kleur, ondanks dat dit misschien wat meer warmte vasthoudt.
In de zomer heb je behoefte aan kleding die luchtig is, niet te strak zit en ervoor zorgt dat je lichaam niet in de eigen zweet baadt. Daarom kies je voor natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen, bamboe en zijde.