rattenkeutels en urine zijn gevaarlijk om het feit dat ze ziekteverwekkende bacteriën en virussen kunnen bevatten. Doordat ze hun uitwerpselen de gehele dag overal achterlaten waar ze lopen is de kans groot dat daar ook besmetting op kan treden van ernstige ziekten.
Rattenkeutels en rattenurine zijn gevaarlijk. Ze bevatten ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Doordat ratten hun uitwerpselen de hele dag achterlaten waar ze ook lopen is de kans op besmetting groot. Ook zijn ratten verantwoordelijk voor het overbrengen van besmettelijke dierziekten.
Maar wist je ook dat ratten ons ziek kunnen maken? Zij kunnen de bacterie Leptospirose bij zich dragen. Deze bacterie kan de ziekte van Weil veroorzaken. Ratten verspreiden de ziekte door hun urine in grond, riool en in openbaar water achter te laten.
Muizenkeutels en rattenkeutels herkennen
Bij muizenpoep lijkt het dat u kleine, zwarte rijstkorreltjes heeft gemorst van ca. 5 mm lang.. Wanneer het rattenkeutels zijn, zijn ze ca. 10mm groot en hebben ze een dikkere diameter en vaak zijn ze wat meer bruin van kleur.
Mensen worden besmet door het inademen van besmet opdwarrelend stof (aërosolen), bijvoorbeeld bij het vegen van een schuurtje. Ook kunnen mensen besmet raken via beten van besmette knaagdieren en door het eten van voedsel dat door knaagdieren is besmet. De kans op besmetting met een hantavirus is heel klein.
Hantavirose lijkt in het algemeen op een vrij onschuldige griep met symptomen zoals hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, koorts- en spierpijn als belangrijkste ziekteverschijnselen. De nieren kunnen licht ontstoken zijn, maar dit leidt in het algemeen niet tot complicaties. De ziekte gaat veelal vanzelf weer over.
De diagnose van de ziekte van Weil kan worden gesteld aan de hand van de ziekteverschijnselen. De klassieke tekenen zijn geelzucht, nierfalen en bloedingen. Daarnaast kan bloed of urine afgenomen worden om de leptospiren aan te tonen met behulp van laboratoriumonderzoek.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen. Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Deze geuren kun je inzetten om ratten te verdrijven. Let er wel op dat deze geuren vaak een tijdelijk effect hebben.
Leptospirose wordt veroorzaakt door de bacterie Leptospira Hardjo (L. Hardjo). De L. Hardjo-bacterie dringt actief het lichaam binnen via intacte slijmvliezen van oog en neus, de baarmoeder, beschadigde huid of door opname via de mond van met L.
Vallen ratten mensen aan? Ratten vallen alleen mensen aan als ze door hen in het nauw worden gedreven. Ofwel: de rat kan geen kant op, springt tegen je aan en bijt. Echter: dit komt zelden voor, omdat veel mensen niet geneigd zijn om een rat persoonlijk te benaderen.
De bruine rat is vooral gevaarlijk voor onze gezondheid. Gemiddeld draagt een rat 18 ziektes bij zich. Deze ziektes kunnen verspreid worden door uitwerpselen in je woning te leggen. Niet alleen de uitwerpselen verspreiden ziektes, maar ook de urine van de bruine rat.
Dicht zoveel mogelijk gaten en kieren in je pand. Dit houdt ongedierte letterlijk buiten de deur. Zorg dat ratten niet via regenpijpen en dakgoten bijvoorbeeld onder je dak en zelfs op zolder kunnen komen. Pas ook op met bomen en planten die tegen je huis aan groeien.
Ratten in je huis
Hun tanden zijn zo sterk, dat ze er makkelijk mee door beton, hout of plastic materialen kunnen knagen.
Poot-, buik- en staartafdrukken: deze afdrukken vindt u bijvoorbeeld in de aarde in uw tuin. Of u vindt bruine vlekken om een opening in uw muur. Krassende geluiden: vooral 's nachts hoor je het geluid dat ze maken met hun nagels wanneer de ratten lopen. Dus hoort u iets in uw plafond, dan zou het een rat kunnen zijn.
De bruine rat is een cultuurvolger en heeft een bijzonder groot aanpassingsvermogen, kan uitstekend graven, zwemmen en klimmen. De reuk is het belangrijkste zintuig. Meest 's nachts actief. Bruine ratten zijn alleseters met voorkeur voor het beste wat voorhanden is.
Ratten zijn te herkennen aan verschillende signalen, waaronder: Rattenkeutels. Knaagschade. Krassende geluiden.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
Natuurlijke vijanden van de bruine rat zijn marterachtigen, uilen en katten. Een agressieve bruine rat is in staat wezels en andere kleine roofdieren weg te jagen.
Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen. Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.
De ziekte van Weil is een van dier op mens besmettelijke ziekte die ernstige gevolgen kan hebben. Over de hele wereld komt de ziekte voor, maar in Nederland is de aandoening zeldzaam. Sinds 2014 zien we een toename van meldingen van de ziekte van Weil. Waar de stijging door komt is nog niet duidelijk.
De tijd tussen het besmet raken en het ziek worden is 2 tot 30 dagen. Meestal is dit 7 tot 12 dagen. Ratten kunnen de bacterie bij zich dragen.
De ziekte van Weil is een potentieel dodelijke aandoening en wordt veroorzaakt door contact met stilstaand water. Omdat patiënten met de ziekte van Weil vaak alleen griepachtige verschijnselen hebben, is de diagnose moeilijk te stellen.