Wat is Raki? Kretenzische Raki is een lokaal gedistilleerde, kristalheldere drank, uitsluitend gemaakt van druiven, zonder toevoegingen of conserveringsmiddelen. Het is een sterke digestieve drank met een alcoholpercentage van 40% tot 65%.
Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd. De oorspronkelijk heldere raki wordt dan, indien er in de variant anijs zit, net als ouzo, troebelwit. Daarom wordt Raki in Turkije ook wel aslan sütü genoemd, dat leeuwenmelk betekent.
Sommige onderzoeken suggereren dat matige consumptie van raki beschermende effecten kan bieden tegen hart- en vaatziekten, terwijl andere mogelijke voordelen voor cognitieve functies en algehele gezondheid aangeven. Het is belangrijk om op te merken dat overmatige consumptie van alcohol, inclusief raki, schadelijke effecten op de gezondheid kan hebben .
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Yeni Raki zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Yeni Raki kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Het idee is niet om dronken te worden, maar om te ontspannen, van het gezelschap te genieten en een gloed te behouden. Om dit proces te ondersteunen, wordt men meestal met voedsel ingenomen en in het gezelschap dat leidt tot raki muhabbet (met aanhankelijk en vriendelijk gesprek).
Een minderheid van de moslims drinkt wel en gelooft dat het nuttigen van alcohol niet verboden is volgens de Koran. Landen met een moslimmeerderheid produceren een verscheidenheid aan regionale gedistilleerde dranken zoals arrack en rakı .
Raki is de nationale Turkse anijsdrank, die wordt gedronken met water en ijs. Een fles van 70 centiliter raki (met 45 procent alcohol) kost in de winkel rond de 17 euro, waarvan bijna 75 procent rechtstreeks naar de staatskas gaat.
Raki is een soort fruitbrandewijn die bekend staat om zijn verschillende smaken en rijke alcoholpercentage. Met een alcoholpercentage (ABV) dat doorgaans varieert van 45% tot 50% , is raki net zo krachtig als wodka of whisky — soms zelfs krachtiger. Een intrigerend aspect van raki is dat het zelfgemaakt kan worden.
Beschrijving. Raki Tekirdag Tekel 35cl is volgens het Turkse volk de beste raki. De zuiverheid van het water waaruit deze raki vervaardigd wordt, geeft deze raki samen met de andere ingrediënten zijn. Een werkelijke topper met een fijne en duidelijke touch van anijs.
Raki wordt verdund met water om het alcoholgehalte te verlagen en het drinkbaar te maken. Het toevoegen van water aan raki heeft ook als gevolg dat de drank troebel wordt en een melkachtige uitstraling krijgt, wat kenmerkend is voor de manier waarop raki wordt geserveerd.
Het smaakt veel naar de Griekse drank ouzo, arak in de Balkan, of de Italiaanse drank sambuca. Het verschil is dat raki krachtiger is, met een alcoholpercentage van 40% tot 50% .
Raki wordt traditioneel geproduceerd uit rozijnen-/druivenspirit, suma genaamd, die wordt gedistilleerd tot een maximum van 94,55% .
Eén kopje Raki is ongeveer 238 gram en bevat ongeveer 595 calorieën , 0 gram eiwit, 0 gram vet en 0 gram koolhydraten. Raki is een traditionele anijssmaakdrank uit Turkije, bekend om zijn kenmerkende dropsmaak.
In de meeste encyclopedieën wordt raki gedocumenteerd als een traditionele Turkse drank. Tegenwoordig zijn er veel variaties op het origineel, bekend als drankjes met anijssmaak. Bijvoorbeeld dranken zoals de Griekse ouzo, de Franse pastis of de Italiaanse sambuca.
Rakı wordt in bijna alle referentiepublicaties genoemd als een Turkse drank. Rakı kreeg zijn smaak, kenmerken en gestandaardiseerde productietechnieken tijdens de Ottomaanse periode en natuurlijk in de loop van de tijd, met behulp van de passie/het enthousiasme van de mensen die op het grondgebied van Turkije woonden.
Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod. Raki is voornamelijk in Turkije te vinden, minder zoet en lijkt daarom wat meer op grappa.
Sommige drinkers vullen de kadeh (highballglas) voor een derde, of als ze hardcore zijn, dichter bij de helft en verdunnen het dan met water en/of ijs. Anderen drinken het puur en nemen er een glas water bij .
Net zo belangrijk als de start is de finish van een diner, vandaar dat in sommige landen en culturen men zweert bij een digestief. Zoals gezegd kan raki of limoncello een goede optie zijn, maar ook een fijne cognac of armagnac. De verschillende fruitlikeuren werken heerlijk als digestief.
Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd. De oorspronkelijk heldere raki wordt dan, indien er in de variant anijs zit, net als ouzo troebelwit. Daarom wordt raki in Turkije ook wel aslan sütü genoemd, dat leeuwenmelk betekent.
Raki is een sterke alcoholische anijsdrank die traditioneel op basis van rozijnen, druiven of vijgen gemaakt wordt, waarna dit verder op smaak gebracht wordt door de toevoeging van anijs.
Verwar rakia niet met raki, een Turkse drank gemaakt van druiven of rozijnen met een anijssmaakprofiel, vergelijkbaar met ouzo in Griekenland of sambuca in Italië. Rakia is ook geen Italiaanse grappa , die wordt gemaakt van de overgebleven druiven na de wijnproductie. Hoe wordt rakia gemaakt?
Het is gebruikelijk om Albanezen na de maaltijd een glaasje Raki te zien drinken, of er samen met vrienden langzaam van te nippen .
Rakı Prijzen in Turkije 2024
Rakı, vaak de nationale drank van Turkije genoemd, is een anijsachtige drank die traditioneel wordt gedronken bij meze (voorgerechten). Hier zijn de bijgewerkte prijzen voor enkele populaire rakı-merken: 35 cl Yeni Rakı: 429 TL . 50 cl Yeni Rakı: 579 TL.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Alcohol in Turkije is over het algemeen duurder vergeleken met andere landen vanwege de hoge belastingen die de overheid op alcoholische dranken heft . Deze belastingen zijn de afgelopen jaren gestegen, wat de alcoholprijzen in bars en winkels aanzienlijk heeft doen stijgen.