Duitsland is sinds 28 september 2008 de rabiësvrij.
Vaccineer je hond tegen Rabiës
Honden moeten 21 dagen voor binnenkomst van Duitsland ingeënt zijn. Puppy's mogen vanaf de leeftijd van 12 weken deze inenting krijgen, wat betekent dat je puppy op zijn vroegst op 15 weken internationaal mag reizen.
Autobench verplicht in Duitsland
Vandaar dat wij adviseren om honden in autobenches, reiskennels of achter hondenrekken te vervoeren. Voor het niet veilig vervoeren van een hond kan een boete worden gegeven van ongeveer €50,-.
Ja, als u op vakantie gaat naar het buitenland is het heel belangrijk dat u uw hond of kat laat vaccineren tegen rabiës. Meestal is dit ook verplicht. Ook als u tijdens uw reis binnen de EU blijft, en bijvoorbeeld naar Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, België of een ander Europees vakantieland gaat.
Het is verboden om in Duitsland met bepaalde hondenrassen (Pitbull-Terrier, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bullterrier en Bullterrier) langer dan vier weken te verblijven. Bovendien heeft men hiervoor speciale papieren nodig.
Pitbulls, Staffordshire terriërs, Staffordshire bullterriërs en Bullterriërs mogen in Duitsland worden ingevoerd, mits je niet langer dan vier weken in Duitsland verblijft of op doorreis bent. Deze honden moeten altijd een muilkorf dragen.
Specifieke regels voor Duitsland.
U riskeert bij het los of op de voorstoel vervoeren van uw hond een boete. Het is wel toegestaan uw hond middels een gordel, bench of reismand op de achterbank te vervoeren of in de kofferbak in een bench of achter een hondenrek of net.
Helaas zien we in de dierenartspraktijken nog steeds eigenaren binnenkomen die hun hond niet op tijd hebben laten vaccineren tegen rabiës (hondsdolheid). Zonder een geldige vaccinatie mag een hond niet de grens over, dit geldt zowel voor een kort bezoekje als voor een langere vakantie.
Rabiës komt in de meeste delen van de wereld voor en met name veel in Afrika, India, Zuidoost-Azië, China, en Zuid- en Centraal-Amerika (vooral Brazilië, Peru en Mexico).
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. De eerste keer minstens 21 dagen voor vertrek inenten, daarna binnen het entingsschema opnieuw vaccineren. Let op: indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels: Verplichte chip.
Muilkorf verplicht? In tegenstelling tot wat er wel eens gedacht wordt (of op andere sites vermeld staat) bestaat er geen algemene muilkorf verplichting in Duitsland. De regels hiervoor kunnen per Bundesland of zelfs per gemeente bepaald worden.
Het achterlaten van een hond in een auto begint bij een boete van 360 euro.
Hond, kat of fret meenemen binnen de EU
Een identificatiechip. Honden moet u ook registreren. Een inenting tegen rabiës, uiterlijk 21 dagen voor vertrek, vermeld in het dierenpaspoort. In sommige EU-landen mag u geen dieren jonger dan 3 maanden invoeren, omdat een rabiësvaccinatie voor deze dieren nog niet zinvol is.
Zonder vaccins zouden vele honden overlijden aan dodelijke infecties als bijvoorbeeld hondenziekte en parvo. Het feit dat heel wat ongeente dieren gezond door het leven gaan heeft deels te maken met mazzel, maar voor het grootste deel met het feit dat het grootste deel van de hondenpopulatie wel wordt geent.
Inenting ziekte van Weil
Een inenting tegen de ziekte van Weil beschermt je hond tegen vier soorten Leptospira-bacteriën. De vaccinatie moet voor een optimale bescherming jaarlijks herhaald worden. Niet-gevaccineerde honden overlijden meestal aan Leptospirose.
De bloedtest blijft het hele leven van het dier geldig. U moet uw dier dan wel steeds op tijd opnieuw tegen rabiës laten vaccineren, dus voordat de vorige vaccinatie verloopt.
De kans dat je hondsdolheid in Nederland en West-Europa op loopt is klein. Daar dragen alleen sommige vleermuizen het virus bij zich. Besmettingen vinden vaak buiten Europa plaats, meestal door een krab of beet van een hond, kat of aap. Klachten treden meestal 20 tot 90 dagen na de infectie op.
Rabiës komt wereldwijd voor. Alleen Nieuw Zeeland, Antarctica, delen van Oceanië, Japan en een aantal Europese landen zijn vrij van het klassieke rabiësvirus.
De eerste ziekteverschijnselen van rabiës doen zich meestal twintig tot negentig dagen na besmetting voor. Echter, afhankelijk van de beet kan deze 'incubatietijd' ook enkele dagen tot een jaar duren.
De rabiës vaccinatie kosten vallen gelukkig mee. U bent ongeveer dertig euro kwijt voor de eerste keer inenting tegen rabiës. Mocht u vaker naar het buitenland gaan met uw hond, dan zijn de rabiës vaccinatie kosten bij een herhaalbezoek ongeveer twintig euro.
Ja, dat kan.De kans is wel veel kleiner, maar neem geen enkel risico. Neem binnen 24 uur contact op met een dierenarts als uw hond of kat misschien besmet is met rabiës (hondsdolheid).
Er bestaan ook geen duidelijke regels of wetgevingen die aangeven hoe je een hond in je wagen moet meenemen. Moet je hond vast in de auto? Dat is dus niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden. Zorg ervoor dat je niet gehinderd wordt door je harige passagier en dat je altijd de controle over het stuur behoudt.
Autogordel hond in de auto
In Nederland is het niet verplicht om je hond vast te maken in de auto. Reis je door of in Duitsland, dan is dit wel verplicht en dan is een gordelriem erg handig.
Het is bijvoorbeeld goed om een reisbench, een hondenrek of een hondentuigje te gebruiken. Nederland heeft hiervoor geen officiële regelgeving, maar dat maakt het niet minder belangrijk. U bent namelijk wel verplicht om voor een veilige situatie in de auto te zorgen.