Gezond en duurzaam
Quorn heeft maar liefst 15 gram eiwit per 100 gram en bevat een compleet eiwitprofiel met alle negen essentiële aminozuren. Daarnaast is Quorn heel caloriearm, echt een van de magerste vleesvervangers uit het schap.
De gezondste vleesvervangers zijn noten, peulvruchten, sojaproducten, kaas, eieren (behalve als je vegan eet) en andere vlezige groenten. Ook de kant- en- klare vleesvervangers zijn erg in opmars en geëvolueerd. Er is een ruime keuze aan vegetarische burgers, balletjes, kip en zelfs vis.
Quorn wordt gemaakt op basis van de natuurlijke Fusarium-schimmel die uit de grond komt. Die is op zich wel natuurlijk, maar wordt flink bewerkt om tot quorn te komen. In het productieproces worden er allerlei stoffen aan toegevoegd: zuurstof, stikstof, glucose, mineralen en vitamines.
Toch zijn veel vegaproducten volgens het Voedingscentrum niet zo gezond, omdat er vaak veel zout en verzadigd vet in zit. Sommige vleesvervangers bevatten meer dan 2 gram zout per 100 gram, en dan zit je al snel aan de maximale aanbevolen hoeveelheid per dag (6 gram).
Vegetarisch eten is gezond
Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een voeding met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel rood en bewerkt vlees ongezond is. Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen.
Mycoproteïne bevat alle essentiële aminozuren, in een hoger aandeel dan de meeste plantaardige eiwitbronnen. Ook bevat het ijzer en toegevoegd vitamine B12 (omdat schimmels deze vitamine niet kunnen maken), hoewel in lagere hoeveelheden dan rood vlees.
Quorn is de merknaam voor een product op basis van mycoproteïne. Het is het gefermenteerd mycelium van de schimmel Fusarium venenatum en wordt gebruikt ter vervanging van vlees.
Kaas is geen goede vegetarisch optie. Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram.
Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Er staan maar weinig kant-en-klare vleesvervangers in de Schijf van Vijf. We raden daarom aan om vooral te kiezen voor ei, peulvruchten, tofu, tempé en noten. En ook hier geldt: varieer met de verschillende opties om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.
Quorn - Libelle Lekker. Quorn is een natuurlijke vleesvervanger. Het product is afkomstig uit Engeland en wordt gemaakt uit een soort schimmel (schimmeleiwit). Een stuk quorn lijkt op een stuk kip en heeft ook ongeveer deze zachte smaak.
Kies uit ons heerlijk assortiment vegetarische en veganistische producten en breng vandaag nog verandering op je bord.
Quorn glutenvrije vleesvervangers
Wat glutenvrije vleesvervangers betreft heeft het merk Quorn een verrassend groot glutenvrij assortiment. Maar liefst 9 producten zijn glutenvrij, waaronder de roerbakreepjes, maar ook kipsaté in satésaus, superfijn!
Hét perfecte alternatief voor rundergehakt: Vegan Quorn Fijngehakt. Met dit veelzijdige product maak je in een handomdraai een heerlijke maaltijd voor het hele gezin. Van pasta bolognese tot curry gerechten, Vegan Fijngehakt is het ideale ingrediënt voor heerlijke vleesvrije gerechten!
Een portie quorn, vleesvervanger komt overeen met 80 gram.
Quorn kopen, doe je bij Jumbo!
Tofu is een gezonde keuze, omdat het eiwitrijk, caloriearm voedsel is voor mensen die willen afvallen, zegt Proctor. Tofu levert eiwitten met minder calorieën dan rood vlees. In 85 gram van de volgende producten vind je: Stevige tofu: 17,3 gram eiwit, 144 calorieën, 1,3 gram onverzadigd vet.
De vleesvervangers ei, peulvruchten, tofu, tempé en sommige kant-en-klare vleesvervangers staan samen met vis en mager onbewerkt vlees in de Schijf van Vijf. Kies iedere dag 1 portie vlees of vleesvervanger. Variëren is hierbij belangrijk.
Minder vlees of vegetarisch eten
Vegetariërs krijgen het advies ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.