De rauwe cacao is onbewerkt en bevat daardoor veel goede voedingsstoffen. De antioxidanten beschermen je lichaam, de magnesium en de ijzer zorgen voor energie en de fenylalanine zorgt voor een gelukkig gevoel. Rauwe cacao is gezonder dan de cacaopoeder die door middel van verhitting verkregen wordt.
Rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Hoe vaak kan ik cacao drinken? Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Over het algemeen geldt als vuistregel dat als je meer gefocust bent op voedingsstoffen en antioxidanten, je voor cacao kiest; maar als je minder calorieën en wat antioxidanten wilt, kies dan voor cacaopoeder of pure chocolade . Wat je ook koopt, let op de hoeveelheid vet en suiker die is toegevoegd.
In cacao zitten specifieke antioxidanten, namelijk flavanolen. Volgens het Voedingscentrum heeft het innemen van elke dag 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten. Ook zouden flavanolen diabetes kunnen voorkomen en een gunstig effect hebben op het hart.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne.
Het wordt aanbevolen om 1 tot 2 eetlepels per dag te consumeren , wat ongeveer 5 tot 10 gram rauwe cacaopoeder is. Als u echter wilt profiteren van de antioxidanten die aanwezig zijn in cacao, kunt u de dosis licht verhogen, maar het is belangrijk om te onthouden dat het theobromine en een beetje cafeïne bevat.
Het belangrijkste verschil tussen de twee ligt in de manier waarop de cacaoboon na de oogst wordt verwerkt en hoe de gezondheidsvoordelen worden gewijzigd als gevolg van deze verwerking. Simpel gezegd verwijst cacao naar de minimaal verwerkte vorm van de cacaoboon, terwijl cacao verwijst naar de sterk verwerkte vorm van de boon .
Wat is de beste cacao? De beste cacao is rauwe cacao. Rauwe cacao behoudt door de koude verwerking een grote hoeveelheid van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Gewoon cacaopoeder wordt bij hogere temperaturen verwerkt, waardoor het eindproduct minder voedingsstoffen bevat.
Cacaopoeder wordt gemaakt van gemalen en geroosterde cacaobonen. Welk soort cacaopoeder is het gezondst? Natuurlijke cacaopoeder bevat meer antioxidanten dan bewerkte cacaopoeders.
Personen die momenteel SSRI-antidepressiva, medicijnen tegen lage bloeddruk of chemotherapie gebruiken, mogen niet meer dan een meditatiedosis drinken. De combinatie van medicatie en cacao kan bijwerkingen veroorzaken bij hogere doses.
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen. Geluksbrenger : Chocolade bevat ook de stof fenylethylamine.
Of chocolade gezond is, hangt af van de hoeveelheid vet en suiker die aan de chocolade is toegevoegd. Hoe meer cacao aan chocolade wordt toegevoegd, hoe gezonder de chocolade. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Rauwe cacao bevat van nature veel gezonde en essentiële mineralen zoals magnesium, ijzer en calcium. We hebben deze mineralen nodig voor bijvoorbeeld sterke botten en spieren, evenals een gezond brein en hart. Vooral voor vrouwen ondersteunt het drinken van rauwe cacao voorafgaand aan hun maandelijkse menstruatie.
Wat is de gezondste pure chocolade? De gezondste donkere chocolade heeft een cacaogehalte van 85 procent of meer. Dit hoge cacaogehalte betekent dat de chocolade rijk is aan antioxidanten, die talrijke gezondheidsvoordelen hebben.
Cacaopoeder is ongezoet, van nature suikervrij en rijk aan antioxidanten. Het is een geweldige manier om je zoetekauw te bevredigen zonder de ongewenste suikers en vetten! Cacao is super veelzijdig en past bij veel verschillende diëten - veganistisch, keto, glutenvrij, om er maar een paar te noemen.
Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen. Het is dan ook niet voor niks dat cacao raw wordt gerekend tot de Superfoods.
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Pure Chocolade
Hoe puurder de chocolade, hoe meer magnesium. In een reep chocolade met 70% cacao zit ca. 165 microgram magnesium. Maar ook in een normale reep pure chocolade zit al snel 75 microgram van dit mineraal.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Nee, 100% pure cacaopoeder en 100% pure chocolade zijn niet hetzelfde . Cacaopoeder is het resultaat van het persen van cacaobonen om de cacaoboter te verwijderen, waardoor een droog poeder met intense cacaosmaak overblijft, terwijl 100% pure chocolade cacaobestanddelen en cacaoboter bevat, zonder toegevoegde suiker of andere ingrediënten.
Smaakt helemaal naar chocola, maar bevat 0% toevoegingen. Ook geen suiker. Raw cacao is dan ook niet zoet!
Over het algemeen wordt het als veilig beschouwd om elke dag cacao te eten . Als u echter last heeft van een van de hieronder genoemde bijwerkingen, kan het de moeite waard zijn om de frequentie of hoeveelheid cacao die u eet te verminderen.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Melk heeft geen invloed op de biologische beschikbaarheid van cacaopoederflavonoïde bij gezonde mensen.