Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Dus, hoeveel olijfolie mag je per dag eten? Drie eetlepels (40 ml) extra vierge olijfolie per dag is over het algemeen een goede richtlijn om te volgen om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van olijfolie.
Door het eten van een halve eetlepel olijfolie per dag, leef je mogelijk langer. Een dagelijkse hoeveelheid olijfolie van zeven gram blijkt al het risico op een tal van ziektes – waaronder hart- en vaatziekten en kanker – te verkleinen.
Extra vierge olijfolie is de gezondste olijfolie, maar niet om te bakken. Deze olie is perfect voor in koude salades. Geraffineerde olijfolie is gezuiverd, en heeft minder smaak en geur, maar is wel beter om te bakken.
Een lepel olijfolie per dag eten zou de gezondheid van het hart aanzienlijk verbeteren. Dat blijkt uit een grootschalig jarenlang onderzoek van de American Heart Association (AHA).
Goed voor je stoelgang
Het gebruik van olijfolie kan ook bijdragen aan een betere stoelgang. De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen.
Je krijgt er betere nagels, haren, huid en botten van, het maakt de lever schoon en verbetert het immuunsysteem. Bovendien zou het je kunnen helpen om gewicht te verliezen, het hart te beschermen, ontstekingen te verminderen, de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de hersenen te beschermen.
Aan boter is nog water toegevoegd: zo'n 18 procent. Hierdoor zitten er meer calorieën in olijfolie." Maar de boter bevat natuurlijk juist wel verzadigd vet, voegt het Voedingscentrum toe. "Daarom kun je stellen dat olijfolie gezonder is."
Het eten van voedsel met veel verzadigde vetten en transvetten kan het 'slechte' cholesterolgehalte verhogen. Sommige voedingsmiddelen, waaronder olijfolie, kunnen helpen het 'slechte' cholesterol te verlagen en het 'goede' cholesterol te verhogen.
- De natuurlijke polyfenolen in vierge olijfolie, die een hoge antioxiderende werking hebben, voorkomen de oxidatie van slechte cholesterol (LDL) en verhinderen dat deze zich ophoopt in de wanden van de bloedvaten.
2 eetlepels olijfolie per dag is gezond
Bovendien draagt het bij aan de verlaging van Cholesterol. Deze Europese voedselveiligheids autoriteit geeft onafhankelijk wetenschappelijk advies over risico's die gerelateerd zijn aan voedsel. Ze geeft dus ook de gezondheidsclaims uit.
Eigenlijk drinken we bijna nooit puur olijfolie, maar als je dit wel zou doen (en de olie dus beter zou proeven) zou je merken dat van sommige oliën je een behoorlijke kriebel in je keel krijgt. Dit is een teken van bitterheid, en hoe bitterder de olie, des te beter en gezonder hij is.
Net als hydroxytyrosol helpen enkelvoudig onverzadigde vetzuren je cholesterolniveau onder controle te houden en je te beschermen tegen cardiovasculaire aandoeningen. Pijnstiller: zijn gehalte aan oleocanthal geeft olijfolie ontstekingsremmende eigenschappen die spier- en gewrichtspijn helpen te verminderen.
Een van de antioxidanten in olijfolie is oleocanthal, welke een ontstekingsremmende werking heeft. Dit is belangrijk voor onze gezondheid, des te meer omdat we door onze ongezondere en gejaagde levensstijl steeds meer vatbaar worden voor ontstekingsziekten.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Een extra vierge olijfolie is via mechanische persing verkregen en bestaat uit puur olijvensap. Deze olie is niet vervuild en daardoor het gezondst van alle soorten olijfolie. De olie heeft bijzondere eigenschappen, zoals de ontstekingsremmende stoffen.
Cholesterol komt van nature in sommige voedingsmiddelen voor. Het is verstandig om cholesterolrijke producten te beperken. Dit zijn voornamelijk eidooier, lever, nier, paling en garnalen. Bijvoorbeeld: ▪ driemaal per week één ei.
Margarine bevat net als olijfolie veel onverzadigde vetzuren, maar ook verzadigde vetzuren. Er komen vooral meervoudig onverzadigde vetzuren in Margarine voor. Dat betekent dat margarine omega 3 en 6 levert.
Ons antwoord is JA! De methode is simpel: Eerst de pan heet laten worden. Dan pas de olijfolie erin en direct de groenten of het vlees.
Extra vergine olijfolie staat bekend als een gezonde olie vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. Voor onze extra vergine olijfolie gebruiken we bewust onrijpe olijven of olijven die vroegrijp zijn. Deze bevatten doorgaans meer gezonde voedingsstoffen dan volrijpe olijven.
Doordat een ontbijt van brood met olijfolie boordevol gezonde stoffen zit, is het een gezonde keuze om de dag mee te beginnen. Het is snel klaar en hierdoor ook geschikt als tussendoortje of snack. Je krijgt zo een heleboel gezonde stoffen binnen.
Het bevat meer dan 70% enkelvoudig onverzadigde vetten. Deze vind je ook terug in noten. De onverzadigde vetten maken het transport en de opname van vitamines A, D, E en K in het lichaam mogelijk. Bovendien bevat olijfolie ook een aandeel vitamine E.
Een goed afgesloten, donkergetinte fles olijfolie, die op een koele en donkere plek bewaard wordt is een aantal maanden houdbaar. In tegenstelling tot een goede wijn, wordt ouder wordende olijfolie niet beter. Bewaar de fles dan ook niet voor een speciale gelegenheid.