Stel dat je woning net geschilderd is en je wilt een muur in een ander kleurtje steken, dan is een primer niet nodig. Zeker als het gaat om een kleine oppervlakte en er niet veel lichtinval is. Muren die al geschilderd zijn en in goede staat, hoeven dus geen nieuwe primer te krijgen.
Volledig geschilderde muren kun je gewoon overschilderen, maar als slechts delen van de muur zijn geverfd, moet je de verf eerst verwijderen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een excenterschuurmachine en schuurpapier met een fijne korrel.
Nee, de ondergrond moet een voorstrijk echt nodig hebben. Uit voorzorg een voorstrijk voor muurverf toepassen kan zelfs leiden tot problemen. U kunt testen of u voorstrijk moet gebruiken door water op de muur te druppelen.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
Schilder je een muur, plafond of kast eerst met een primer, dan voorkom je dat de verf van je eindlaag te veel wordt geabsorbeerd door de ondergrond. De samenstelling van een primer zorgt er nl. voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
1 laag primer is voldoende, maar hier kan het best zijn dat je toch nog 2 afwerklagen nodig hebt, aangezien deze primers kleurloos zijn. Hoe beter je de primerlaag aanbrengt, hoe minder eindlagen je zal moeten aanbrengen om af te werken.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
Schilder je een muur, plafond of kast eerst met een primer, dan voorkom je dat de verf van je eindlaag te veel wordt geabsorbeerd door de ondergrond. De samenstelling van een primer zorgt er nl. voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan.
De Fix-primer van SPS is zeer geschikt voor een licht zuigende/poederende tot sterk zuigende/poederende ondergrond. Dit kleurloze fixeermiddel dringt tot diep in de muur en zorgt zo voor een betere hechting en verhoogd rendement van de afwerklaag.
We adviseren eigenlijk altijd om muren twee keer te schilderen voor een langdurig, mooi resultaat. Donkere kleuren kunnen dus nog wat extra lagen nodig hebben.
Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn. In plaats daarvan valt het niet mee om het schilderwerk er mooi op aan te brengen.
Voorstrijk, primer of grondverf
Grondverf vult oneffenheden in de ondergrond, een voorstrijkmiddel zorgt voor hechting van verf op een ondergrond die verf opzuigt (zoals nieuw stucwerk) en een primer zorgt voor hechting van verf op bijvoorbeeld metaal en kunststof.
Gelukkig is het wel mogelijk om te controleren of een oppervlak een voorstrijk nodig heeft. Dit doe je door een spons of doek nat te maken en deze vervolgens een aantal keer over de ondergrond te halen. Wordt het vocht snel opgezogen? Dan is er sprake van een sterke zuigende werking en is een voorstrijkmiddel nodig.
Bij het aanbrengen van de verf kun je voor de hoeken en randen het beste een acrylkwast gebruiken. Voor de grotere oppervlakken gebruik je een muurverfroller. Het is handig om aan de hoeken en randen te beginnen om vervolgens naar binnen te werken. Zo kun je iets preciezer te werk gaan.
Als je van een donkere muur naar licht gaat, gebruik je idealiter een gewone muur voorstrijk/primer. Dit zorgt ervoor, dat de oude, donkere kleur minder makkelijk door de nieuwe laag heen komt. Heb je hier om wat voor reden dan ook geen zin in, en wil je liefst meteen aan de slag, bereid je dan voor op meerdere lagen.
Als de verf voldoende pigmenten en voldoende bindmiddel bevat, kun je zelfs over felrode of zwarte muren schilderen. Bij verven met een zeer goede dekkracht maakt het niet uit of je donker met licht overschildert of omgekeerd – dekking is dekking, ongeacht de kleur.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. De basis van je schilderwerk is misschien wel het belangrijkste van de gehele klus. Als de ondergrond niet correct is zal de verf altijd weer loslaten.
In grondverf zitten grovere bestandsdelen die ervoor zorgen dat het oppervlak een egaal uiterlijk krijgt. Dankzij deze grovere bestandsdelen kan de laklaag beter hechten op het oppervlak. Een primer daarentegen zorgt dankzij fijnere bestandsdelen voor een betere bescherming tegen UV-straling en roest.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
De Sigma Multiprimer Aqua is volgens ons de beste primer verf. De beste primer verf is op vrijwel alle oppervlakken te gebruiken, inclusief de meeste soorten kunststof en metaal. Dit laatste heeft veel te maken met het feit dat deze verf ook roestwerend werkt.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Een primer als make-up product heeft dezelfde functie; het dient als de ondergrond voor de make-up. Het beschermt de huid en zorgt dat de make-up beter hecht en daardoor langer blijft zitten. Primers zien eruit als een stevige gel of crème en zitten meestal in een pompflesje of in een tube.
In welke volgorde schilder je best een ruimte? Start met het plafond. Schilder vervolgens de muren. Eindig met het lakwerk van ramen en deuren.
Hoe lang moet voorstrijk drogen voordat je muurverf aanbrengt? De gemiddelde voorstrijk droogtijd is 6 uur.
Je kan het aanbrengen van een primer wel overslaan als: De ondergrond als eens geschilderd was.