Om die redenen zeggen veel bronnen dat potjes babyvoeding even gezond, en misschien zelfs gezonder zijn dan versbereide maaltijden, maar uit een onderzoek van Test Aankoop blijkt nu dat van de 64 geanalyseerde potjes groentepap geen enkel exemplaar alle voedingsstoffen bevat die een baby tussen 6 en 12 maanden nodig ...
Het is een alternatief voor zelfbereide voeding. De hele productie, van de grondstoffen tot de verwerking, staat onder strenge controle. De maaltijden zijn gesteriliseerd. Er zitten geen bacteriën in die de maaltijd zouden kunnen bederven.
Voeding uit een potje is handig als je een keer weinig tijd hebt of onderweg bent. Het bevat de voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Een nadeel is wel dat de smaken meestal gemengd zijn.
De ingrediënten van deze fruitmix zijn 34% appel, 16% appelsap, 16% banaan, 11% sinaasappelsap, 11% witte druivensap, 8% ananassap, 2,5% tapiocazetmeel, 1,5% rijstebloem, vitamine C. Per 100 gram bevat het 17 gram koolhydraten, waarvan suikers 14,6 gram en 1,6 gram voedingsvezel.
Je kunt beginnen met pap van rijstebloem en gepureerde groente- en fruithapjes. Deze oefenhapjes geef je naast de gewone melkvoedingen en zijn bedoeld om te wennen aan vast voedsel. Is je baby zes maanden oud, dan heeft hij de extra babyvoeding pas echt nodig.
Kies voor babyvoeding dat vooral uit groente en fruit bestaat. Groente en fruit bevatten namelijk naast vitaminen en mineralen ook veel vezels. Deze vezels zijn buitengewoon belangrijk voor de gezondheid2 van je kleintje. Zo dragen vezels onder andere bij aan een goede darmflora.
200 ml borst- of flesvoeding*. Voeg er ook eens 2 - 3 eetlepels (10 gram) Olvarit rijstebloem aan toe. Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Olvarit bio, een heerlijk biologisch fruithapje om je kindje te laten wennen aan fruit. Fruithapje voor 4 maanden zijn uitsluitend bedoeld als aanvulling op volledige borstvoeding en/of flesvoeding.
Het babyvoeding-dieet
Ongezond is het dieet niet, want anders zouden baby's die potjes ook niet voorgeschoteld krijgen. Maar als volwassene heb je een gebit waarmee je voedsel kunt kauwen, want de structuur en het uiterlijk van voedsel zijn ook wat waard. Dus gepureerde maaltijden liever pas weer in het bejaardenhuis.
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per voeding: 150 - 200 ml. 1 à 2 keer per dag een paar lepels geprakte groente, fruit, rijst of pasta en als je kindje wil een beetje brood zonder korst.
Een baby van 6 maanden mag dingen eten zoals:
Pasta, rijst, brood, en aardappel. Goed gekookte of gebakken vette vis als zalm, of vlees en kip, zolang het goed doorbakken of gekookt is. Thee en water. Je kindje mag lauwwarme thee drinken, zonder suiker, bijvoorbeeld kamille thee, muntthee of jasmijnthee.
Start het best met licht verteerbare groenten in de groentepap (groentepuree) zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat, spinazie, ... Geef de groentepap liefst 's middags, zo kan die nog goed verteren.
Hoeveel oefenhapjes geef je? De oefenhapjes geef je naast de melkvoeding. Daarom is het beter niet te veel te geven, je wilt namelijk niet de trek in borst- of flesvoeding van je baby verminderen. Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 of 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes.
Per 24 uur heeft je baby ongeveer 150 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig. De totale hoeveelheid voeding deel je door het aantal voedingen op een dag. Voorbeeld: Een jonge baby wil vaak 8 keer per dag drinken. Als de baby 3,3 kilo weegt is er ongeveer 495ml voeding per dag nodig.
Hoelang kun je babyvoeding bewaren? Na het openen van een Olvarit potje kun je de resterende inhoud nog 48 uur afgesloten bewaren in de koelkast. De meest optimale temperatuur om ongeopende Olvarit potjes te bewaren is bij 15 – 25 graden Celsius.
Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren.
Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit. Voorbeeld flesvoeding: weegt je baby 7 kg? Dan heeft hij ongeveer 7 x 150 ml = 1050 ml flesvoeding per dag nodig.
Rijstmeel als nutraceutical
Nutraceuticals zijn voedselsoorten met medicinale werkingen. Het verkleinen van oxidatieve stress door rijstmeel leidt volgens het onderzoek tot een verlaagd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. In dit onderzoek zegt men dat tarwe ongeveer net zo gezond is als rijstmeel.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.
Uit recent onderzoek lijkt het volledig uitstellen tot ná de leeftijd van zes maanden ook voor baby's met een allergische aanleg de kans op het ontwikkelen van voedselovergevoeligheid, luchtwegklachten en eczeem niet te verkleinen.
Elke groente kan gepureerd worden (hoewel het lastiger is om een gladde puree te maken van draderige groente). Probeer eens wortelen, zoete aardappelen, gewone aardappelen, sperziebonen, broccoli, pompoen en elke andere groente die lekker zacht wordt als je hem kookt.
Voor kindjes van 6-7 maanden kun je voor de totale warme maaltijd ongeveer 200 gram aanhouden. Denk hierbij aan ongeveer 75 gram groente, 50 gram vlees of vis en 75 gram aardappelen, rijst of pasta. Ook in deze fase is het vooral belangrijk dat hij nieuwe smaken en structuren probeert en hieraan went.
De volgende producten zijn geschikt voor je kindje van 5 maanden: Zacht, zoet fruit zoals avocado, mango, banaan, perzik, peer of abrikoos. Groente die je makkelijk kan prakken, zoals bloemkool, wortels, courgette, bruine bonen, broccoli, pompoen en erwten. Een paar lepeltjes ongezoete pap.