Je kunt overal eetbare wilde planten vinden, maar in een beschermd natuurgebied mag je ze niet zomaar plukken. Als de planten in overvloed groeien dan kun je er natuurlijk wat van meenemen. Wees wel bescheiden en laat ook wat staan. Eet geen bloemen of planten van de bloemist!
Er zijn veel meer planten eetbaar dan mensen vaak denken. De brandnetel, dovenetel, weegbree en bijvoorbeeld bramen zijn populaire eetbare wilde planten.
Haal de verschillende delen van de plant uit elkaar.
Sommige planten hebben eetbare delen en giftige delen. Om te kunnen testen of een plant eetbaar is zul je de bladeren, steel en wortels uit elkaar moeten halen en de delen afzonderlijk moeten testen om te kijken of ze eetbaar zijn.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Keuze zat want er zijn minstens 10.000 soorten planten die eetbaar zijn, volgens de FAO.
Alle rozenblaadjes zijn in principe eetbaar, maar er bestaat dan een kans dat ze zijn bespoten. Eetbare rozen zijn speciaal gekweekt voor smaak en geur zonder stoffen die het ongezond maken om te eten. Eetbare rozen zien er niet alleen leuk uit, maar bevatten ook veel gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.
Eetbare boombladeren
Jonge dennennaalden (van de licht groene toppen, voor thee) en jong blad van linde (voedzaam), ruwe berk (beetje bitter, pluk april-mei), meidoorn (UK: bread and cheese tree, ooit dagelijks voedsel) en beuk kan als groente door de sla (ook voor thee).
Rozen zijn niet giftig; van de rozenbottels van de rimpelroos (Rosa rugosa) wordt jam gemaakt.
Alle delen van look-zonder-look zijn eetbaar. Afhankelijk van de seizoenen en het levensjaar van de plant (eerste of tweede jaar) eet je best het ene of het andere. In de vroege lente zijn de jonge blaadjes erg lekker, maar vanaf de bloei wordt het blad al snel te bitter. Dan is de bloem meer geschikt.
Van top tot teen. Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Zo is de bloem zelf rauw, gepaneerd en gefrituurd te eten en smaakt hij zoet en knapperig.
Klaver kan worden gegeten als wilde groente. Je hoeft het slechts kort te blancheren. Je kunt klaverblaadjes ook in rauwe vorm door de salade doen maar het is nog lekkerder om de rode, zoetige klaverbloemetjes door de sla te doen, met of zonder andere eetbare bloemen.
Voor en tijdens de bloei is de hondsdraf eetbaar als kruid. Vers sap van hondsdraf geeft een heerlijk aroma aan soepen en sla. Jonge blaadjes kan men als spinazie eten. In soepen, omelet en stamppot is het kruid lekker.
Zevenblad is zeer voedzaam en bevat oa vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Je kunt de blaadjes bereiden als spinazie, en gedroogd smaakt het naar peterselie. Ook zijn de blaadjes prima te gebruiken in sla, en je kunt er pesto van maken.
We plukken graag de noten en vruchten van de bomen, maar wist je dat je van sommige bomen ook de bladeren kan eten? Als de blaadjes nog jong en mals zijn, vallen ze het best in de smaak!
Eetbaarheid van varens
De in Nederland meest voorkomende soorten zijn de adelaarsvaren (Pteris aquilina) en de mannetjesvaren (Dryopteris filix-mas). De adelaarsvaren is deel eetbaar. De wortelstok wordt eerst gedroogd en kun je dan gekookt of geroosterd eten.
Nieuw in het assortiment van Tuinplant.nl, eetbare planten! We zien het steeds vaker, in de vorm van een moestuin of kruidentuin. Ook fruitbomen en klimfruit zijn tijdloos en onmisbaar in de tuin.
De oudere bladeren kunnen worden gedroogd, vermalen en worden gebruikt bij maaltijden. De jonge bladeren en scheuten kunnen gekookt worden gegeten. Naast deze hortensia wordt ook een andere soort veel gebruikt voor thee.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.