De meeste pir platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor kunnen de platen snel verwerkt worden en is een apart dampscherm in de meeste gevallen overbodig. Wel blijft het noodzakelijk dat de naden tussen de platen goed afgedicht worden met tape.
Welke isolatieproducten zijn dampopen? PUR/PIR isolatiepanelen van Recticel Insulation worden niet beschouwd als dampopen isolatie. Het schuim van onze panelen is opgebouwd uit gesloten cellen die een zekere weerstand bieden tegen de diffusie van waterdamp.
De hoge isolatiewaarde van pir zorgt voor een hoge vochtbestendigheid. Dit maakt het isolatiemateriaal ook heel geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes, zoals het isoleren van platte daken. Daarnaast voorkomt pir isolatie vocht- en schimmelvorming in uw huis.
PUR dakisolatieplaten
Ze worden veel gebruikt voor zolderisolatie aan zowel de binnenzijde als de buitenzijde van het dak. Bovendien zijn ze te gebruiken voor dakisolatie van een plat dak of een schuin dak. Het voordeel van PUR dakisolatieplaten is, dat ze standaard al voorzien zijn van een dampremmende laag.
Dampremmende folie en PIR
Gebruik daarom altijd de dampremmende folie om vochtproblemen te voorkomen!
Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat.
Het toepassen van een dampremmende folie is altijd belangrijk in dampdichte constructies. Dampdichte constructies zijn bijvoorbeeld houten dakconstructies met een pannen, bitumen of EPDM- of zinken dak. In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
De geslotencellige PURschuim wordt gebruikt om daken, gevels of vloeren te isoleren. Opencellig: De opencellige variant is dampopen en kan vocht opnemen en afgeven. Bij het aanbrengen van opencellige PUR wordt er alleen water als inblaasmiddel gebruikt. De opencellige wordt gebruikt als spouwmuurisolatie.
Damp-open folie wordt ook wel dampdoorlatende folie genoemd. Dit type isolatiefolie wordt altijd geplaatst aan de koude kant van een constructie. Het gaat dus om de buitenzijde van de constructie. Denk bijvoorbeeld aan de kant tussen de (dak)bedekking en ander eventueel bestaand isolatiemateriaal.
PIR heeft de volgende voordelen:
Het materiaal neemt geen vocht op en kan daarom prima in vochtige condities worden gebruikt (platte daken, spouwmuren). In veel gevallen heb je geen apart dampscherm nodig (platen zijn reeds voorzien van een dampscherm).
Er zijn een aantal verschillen tussen de isolatiematerialen EPS en PIR. Ten eerste zijn de PIR platen dunner dan de EPS platen. Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Isofloc cellulose-isolatie is een goede optie voor dampopen bouwen. Het bestaat uit cellulosevezels gewonnen uit 100% gerecycled papier. Isofloc wordt middels machines ingeblazen in uw constructie.
PIR platen zijn van zichzelf al vochtwerend, maar bij PIR met aluminium cachering krijgt de vochtbestendigheid nog een extra boost. De aluminium toplaag zorgt er tevens voor dat zonlicht wordt weerkaatst zodat warmte als het ware terug wordt gereflecteerd.
Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de 'warme zijde') van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de 'koude zijde') moet worden aangebracht.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Bij een juiste toepassing van woningisolatie met gespoten PUR-schuim is het onwaarschijnlijk dat bewoners hiervan nadelige gezondheidseffecten ondervinden. De blootstelling aan gevaarlijke stoffen blijft dan binnen veilige grenzen.
Montageschuim, ook bouwschuim, isolatieschuim of PU-schuim genoemd, is een schuim dat op veel plekken in huis gebruikt kan worden.
Hoewel PUR en PIR isolatie niet erg brandbaar zijn (brandklasse B) blijf je toch beter uit de buurt als er toch brand uitbreekt. Bij verbranding van dit isolatiemateriaal ontstaat er namelijk een zeer giftige, dikke damp van blauwzuur en koolmonoxide.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Het dampscherm zal meestal een PE-folie zijn, maar er zijn ook polyethyleen-folies met polypropyleen (PP). - luchtdicht zijn (i.v.m. luchtdicht bouwen).
Plastic folie wordt ook wel PE folie genoemd. Deze plastic dampdichte folie is 0.2mm dik en kan dienen als dampremmende folie.
Om een optimaal resultaat te bereiken wordt de PE folie aan de binnenzijde van de wand of de onderzijde van een dak aangebracht. Door het aanbrengen van de PE folie zal het isolatiemateriaal droog blijven. PE folie dient echter niet ter vervanging van isolatiemateriaal, waarmee regen buiten gehouden wordt!