Pinot Grigio en Pinot Gris zijn enorm populair onder wijnliefhebbers. Wijnen van deze druiven zijn over het algemeen verfijnd, droog en fris van smaak. Ideaal voor bij de borrel, als aperitief of bij een licht gerecht.
Een typische pinot grigio is soepel en zacht in textuur. Het zijn bijna altijd droge witte wijnen met een aanwezige zuurtegraad en light- tot medium-bodied. Dat houdt in dat ze qua structuur licht tot gematigd aanvoelen in de mond.
Kenmerken Pinot Grigio rose
Pinot Grigio is een witte druif afkomstig uit zowel Frankrijk als Italië. Er is niet een typische Pinot Grigio smaak, aangezien deze druif diverse stijlen wijn levert van droog naar zoet.
De pinot gris uit de Elzas is over het algemeen wat complexer, voller en meestal wat zoeter van smaak.
Echter ook wat meer één-dimensionaal. Sauvignon Blanc heeft meer ondertonen van kruisbes groene appel en limoen. Droger dan chardonnay en Pinot grigio. Vooral door zijn hogere zuren.
De Pinot Gris komt uit Frankrijk en is de krachtpatser van de twee. Deze wijn is wat complexer, voller en wat zoeter van smaak. De volle wijn gaat goed samen met de Aziatische keuken en gekruide gerechten. Het zachte broertje, Pinot Grigio komt uit Italië en is wat soepeler, lichter en fruitiger van smaak.
De witte wijnen die gemaakt worden van de pinot blanc of de weißburgunder zijn droge witte wijnen. De wijnen drink je het beste tot drie jaar na de oogst.
Veelal vallen meer peperige toetsen op in combinatie met hints van andere kruiden en citrus. Wil je een lichtere meer toegankelijke wijn, dan is de pinot gris ideaal. Wanneer je juist een frisse wijn met meer pit en kruiden wilt, kies dan voor de sauvignon blanc.
Pinot Grigio is frisser, met iets meer body en zuren, en een vrij neutrale smaak. Pinot Blanc is fruitiger, heeft iets minder structuur, en iets meer alcohol. De Italiaanse Pinot Bianco's zijn frisser dan Pinot Gris en Grigio. De Elzasser varianten zijn ronder en voller, met meer rokerige en stroperige aroma's.
Het verschil tussen zoete en droge wijn gaat om de hoeveelheid suiker die in de wijn zit. Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog.
Smaak van Pinot Gris wijn
De stijlen kunnen flink uiteenlopen: van droog naar halfzoet tot zoet. Kenmerkend voor een Pinot Gris in Elzas-stijl is de iets zoete smaak van tropische fruit, zoals meloen en perzik en een vleugje honing. Buiten de Elzas staat de druif in Italië dus bekend als Pinot Grigio.
Chardonnay is van nature een droge wijn. Dit betekent dat tijdens het fermentatieproces de suiker in de druiven volledig wordt omgezet in alcohol, waardoor er weinig tot geen restsuiker overblijft. Het resultaat is een wijn die droog is, wat simpelweg betekent dat het niet zoet is.
Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat ie duidelijk droog is. Pinot Grigio smaakt vaak minder zoet dan Chardonnay vanwege zijn hogere zuurgraad bijvoorbeeld. Er zijn twee voorbeelden waar Pinot Grigio zoet is.
Als minder dan 1% van het volume van de wijn nog bestaat uit suiker, wordt de wijn als droog beschouwd. Het verschil tussen een droge witte wijn en een zoete witte wijn zit hem vooral in de hoeveelheid suikers die na het proces van vergisten in de wijn zijn achtergebleven.
Lichte witte wijnen zoals een pinot grigio of een rueda drink je het liefst tussen de 8 en 10 graden. Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden.
Pinot Grigio combineert als vanzelfsprekend heerlijk met Italiaanse antipasti, een caprese-salade en pasta's met licht gegrilde wit vis. De Pinot Gris heeft iets meer body dan zijn Italiaanse broer, en gaat daarom goed samen met lichte vleesgerechten zoals geroosterde kip of kalfsoester met romige saus.
Verkoop van rode wijn daalt
Jarenlang werd rode wijn veruit het meest gedronken, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Tot nu was het gebruikelijk dat 50 procent van de verkochte wijn rood was. Zo rond de 35 procent was wit, en dan nog een beetje rosé.
Pinot Grigio komt vaak uit Veneto (Italië) en Grauburgunder komt veel voor in Duitsland en Oostenrijk. Deze druiven zijn eigenlijk allemaal dezelfde druif, maar door hun verschillende afkomsten, hebben zij ook allemaal een eigen karakter.
1. SAUVIGNON BLANC. Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld.
Andere droge rode wijnen zijn Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Grigio.
Pinot gris en de pinot grigio wijnen zijn meestal afkomstig uit twee compleet verschillende wijngebieden: We spreken meestal over de pinot gris wanneer de druif wordt aangeplant in de Elzas regio in Frankrijk. We spreken dan over de pinot grigio als deze groeit in de Italiaanse regio Veneto.
Is Pinot Noir zoet? Dit vragen mensen zich wel eens af als ze de beschrijving van Pinot Noir lezen. Maar hoewel deze druif veel aroma's en smaken van fruit geeft en vaak ook nog wat frisse zuren bevat, is vrijwel alle Pinot Noir wijn droog. Deze smaken komen niet uit suiker en wat je proeft is niet zoet.