Pindasaus of satésaus is een saus gemaakt van onder andere pinda's. De saus zoals deze in Nederland gebruikelijk is, is een afgeleide van een product uit Indonesië, waarbij de vervanging van pinda's door pindakaas en de toevoeging van melk of kokosmelk uit de Indische keuken afkomstig is.
Waar komt pindasaus vandaan? Pindasaus (of satésaus zoals wij dat in Nederland vaak noemen) is afkomstig uit Indonesië, maar de recepturen die wij gebruiken lijken eigenlijk weinig meer op het origineel. Zo hoort pindasaus met verse pinda's gemaakt te worden en gebruiken wij eigenlijk altijd pindakaas.
Zo maak je de originele indonesische pindasaus (satésaus) Verhit de olie in de pan en bak hierin de pinda's kort aan. Laat ze op een zeefje uit lekken en dep de pinda's met keukenpapier droog.
Indonesië is de bakermat van de saté
Je kunt eigenlijk van alles wat beweegt en ademt saté maken. En verreweg de meeste saté in Indonesië wordt zonder pindasaus gegeten. Er zijn sauzen gemaakt van sambal, ketjap en zelfs van tempé.
In Nederland bestellen we pindasaus en satésaus allemaal door elkaar en velen van ons denken misschien dat het hetzelfde is. Toch is dit van oudsher niet het geval. Pindasaus is inderdaad de saus die gemaakt wordt van pinda's zoals wij verwachten.Met satésaus worden daarentegen alle sauzen bedoeld voor bij de saté.
Pindasaus of satésaus is een saus gemaakt van onder andere pinda's. De saus zoals deze in Nederland gebruikelijk is, is een afgeleide van een product uit Indonesië, waarbij de vervanging van pinda's door pindakaas en de toevoeging van melk of kokosmelk uit de Indische keuken afkomstig is.
Satésaus, ook bekend als pindasaus , Bumbu Kacang of Sambal Kacang, is een Indonesische saus gemaakt van gemalen, geroosterde of gefrituurde pinda's en wordt veel gebruikt in keukens over de hele wereld.
Saté is van oorsprong een Indonesisch en Maleisisch gerecht, bestaande uit drie of meer stukjes geroosterd vlees op een dunne houten spies, meestal van bamboe. De Indonesische naam ervoor is sate (soms ook sateh of satai). In Maleisië en Singapore komt men het vaak tegen als satay.
Spreek uit: sâh-tèh.
Beste pindasauzen
Het best uit de test kwam een Verstegen-variant met de naam Kant & Klare Satésaus natriumarm. Het testoordeel voor deze uitschieter is een 9,5 op een schaal van 0 tot 10. Ook Inproba scoort hoogt met de Satésaus kant en klaar. Het rapportcijfer kwam voor deze satésaus uit op een 7,6.
Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes.
Bumbu Bali is een pittige en kant-en-klare versie van een klassieke “Bumbu”, wat oorspronkelijk een wat dikkere kruiden- en specerijenpasta betekent. Saus.
Pindasaus, satésaus, boemboe kacang, sambal kacang of pecel is een Indonesische saus gemaakt van gemalen, geroosterde of gefrituurde pinda's. Het wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en vele andere gerechten over de hele wereld.
Saté ajam is een Indonesisch gerecht waarbij kleine stukjes kip aan een houten spies worden geregen en vervolgens worden geroosterd. De kipspiesjes zijn op zichzelf al lekker, maar worden traditioneel geserveerd met satésaus, witte plakrijst en/of atjar.
Pindasaus wordt het vaakst geassocieerd met de Thaise keuken (in ieder geval in westerse landen) en wordt traditioneel gemaakt van geroosterde of gebakken gemalen pinda's. Hierdoor komt de pindasmaak beter tot zijn recht bij de sauzen en andere ingrediënten.
Om deze vraag te beantwoorden gaan we terug naar het land van herkomst: Indonesië. Hier werd de saus op basis van pinda's geserveerd bij onder andere saté of satay. Dit zijn houten prikkers met daarop stukjes vlees of schaaldieren.
Teriyaki (spreek uit 'ter-rie-jak-kie' met op elke lettergreep evenveel klemtoon) is een Japanse kooktechniek waarbij het hoofdingrediënt, meestal vlees of vis, wordt gemarineerd in een speciale saus en vervolgens gegrild of geroosterd.
Pindasaus heeft zijn oorsprong liggen in de voormalige kolonie van Nederland in Indonesië. Deze saus is samen met gerechten zoals bami goreng, nasi goreng en kroepoek door de Indische Nederlanders naar Nederland meegebracht. De saus wordt gemaakt van een pasta van gemalen pinda's, oftewel pindakaas.
Saté verwijst naar gemarineerde vleessoorten die worden gegrild en geserveerd met een pindasaus . Saté kwam vanuit Indonesië naar Thailand en werd oorspronkelijk rundvleessaté. Maar in Thailand is varkensvlees het meest voorkomende vlees; dus uiteindelijk werd varkenssaté de populairste en eigenlijk de enige soort saté die we eten.
Shish kebab is simpelweg vlees aan een stokje.
U kan deze in de verpakking opwarmen in een pannetje met water tegen de kook aan gedurende 20 minuten.
Pindasaus heeft een ongezonde imago en dat is jammer, want echte pindasaus kan heel gezond zijn. Pinda's bevatten namelijk onverzadigde vetten en deze goede vetten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Let er wel op dat je hier niet teveel van eet, want ook goede vetten bevatten veel calorieën.
De diepte van de smaak komt van een sterke kern van Zuidoost-Aziatische ingrediënten: sjalotten, chilipepers, knoflook, citroengras en galangal. Deze aromaten worden eerst gemengd tot een kruidenpasta en gebakken tot ze supergeurig zijn, en vervolgens getemperd met wat tamarinde en geroosterde pinda's.
Remia Satésaus Kant & Klaar is de glorieuze winnaar van de satésaustest van het Algemeen Dagblad. Drie kookprofessionals proefden voor de AD-test blind acht saté/pindasauzen uit de supermarkt. Remia kreeg met 8,5 het hoogste rapportcijfer.