Pindakaas: bijna alle soorten kunnen. Let alleen op met smaakjes. Mijn favoriet is 100% pure pindakaas. Amandelpasta: 20 gram per portie is low FODMAP.
Bijna alle soorten FODMAP-arm/beperkt fruit zijn ook ontzettend lekker op de boterham. Denk aan plakjes aardbei, banaan of kiwi en geprakte frambozen of wat verse blauwe bessen.
Witte chocolade en melk chocolade zijn low FODMAP tot 15 gram per portie. Bij een portie van 30 gram of meer bevatten deze soorten chocola grotere hoeveelheden lactose en dit kan klachten geven. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram per portie.
Bij het FODMAP-dieet mag je FODMAP-arme graanproducten, bonen, noten, fruit, groente, zuivelproducten en zoete voedingsmiddelen eten. Voorbeelden van wat je mag eten bij het FODMAP-dieet zijn boekweit, havermout, broccoli, noten, koffie en stevia.
Instant koffie bevat meer FODMAP's (vooral fructanen) dan gewone koffie en daarom niet toegestaan. Niet alle theesoorten zijn toegestaan. Weinig FODMAP's bevatten: pepermuntthee, witte thee, groene thee en zwarte thee. Veel FODMAP's bevatten: venkelthee en kamillethee.
Pindakaas: bijna alle soorten kunnen. Let alleen op met smaakjes. Mijn favoriet is 100% pure pindakaas. Amandelpasta: 20 gram per portie is low FODMAP.
Griese yoghurt: Doordat deze yoghurt vrij dik is, eet je er vaak ook minder van. Dat is perfect want tot 100 gram Griekse yoghurt (ca. 3 volle el), is nog FODMAP arm!
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
In principe zijn alle soorten vlees, vis en eieren low FODMAP, omdat ze geen koolhydraten bevatten en FODMAPs zijn koolhydraten. Dus je kunt alle vis en vlees eten, mits er geen ingrediënten aan zijn toegevoegd die hoog in FODMAPs zijn.
Er zijn verschillende soorten plantaardige yoghurt op basis van kokos verkrijgbaar. Kokos is beperkt low FODMAP. Monash University geeft aan dat een portie van 125 gram kokosyoghurt low FODMAP is. Omdat de hoeveelheid kokos per product verschilt, kan de hoeveelheid FODMAPs ook verschillen.
Een portie van 65 gram is low FODMAP voor gewone tomaten, 75 gram voor roma tomaten, 45 gram voor cherrytomaatjes en 69 gram voor trostomaten.
Om uw symptomen onder controle te krijgen is het aan te raden het FODMAP-beperkte dieet strikt te volgen en alle FODMAPs tenminste 4-6 weken te vermijden. Het blijkt dat deze tijd nodig is om het maximale effect op de klachten te bereiken. Waarom dat zo is, is nog niet duidelijk.
Wat chips betreft, mag je bij het FODMAP dieet de meeste soorten naturel chips: naturel aardappelchips en naturel tortilla's. Check altijd even de verpakking of er geen FODMAP-ingrediënten zijn toegevoegd.
Groenten: schijfjes tomaat, komkommer, radijsjes, geraspte wortel, sla … Ei: gekookt, gebakken, roerei, omelet, gepocheerd: allemaal ok! Gerookte zalm, forel of makreel : eet er niet teveel van (teveel vet kan ook klachten geven) en zonder toevoeging van ui!
Voorheen werd tomaat gezien als onbeperkt low FODMAP, nu helaas niet meer. Roma tomaten zijn low FODMAP tot 75 gram per portie. Gewone tomaten tot 65 gram per portie. Trostomaten zijn low FODMAP tot 69 gram per portie.
Bloemkool is één van de meest simpele groentes als het aankomt bij het FODMAP dieet. Er zit één FODMAP in bij al een kleine hoeveelheid. Je hoeft geen rekening te houden met andere FODMAP's.
Er kant-en-klare sauzen te vinden die low FODMAP zijn, maar het is vaak wel even zoeken wat wel en niet mag. Ik gebruik o.a. Van Wijngaarden Zaanse mayonaise en AH basic mosterd.
Rijpe bananen (geel met bruine spikkels) zijn low FODMAP tot 33 gram per portie, ongeveer 1/3 medium banaan. Onrijpe bananen (groen) zijn low FODMAP tot 100 gram per portie, ongeveer 1 medium banaan. Grotere bananen, 125 gram of meer, bevatten al te veel FODMAPs en moeten worden vermeden.
Bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) heeft u regelmatig buikpijn en problemen met de ontlasting. Meer beweging en minder stress kunnen de klachten verminderen. Gezond eten is ook bij PDS belangrijk. Zo nodig kunt u medicijnen gebruiken om de klachten tijdelijk te verminderen.
1.1 Leefstijladviezen bij PDS
Een glas water, thee of ander drinken op de nuchtere maag brengt de darmen op gang; • Begin de dag vervolgens met een stevig ontbijt. Een ontbijt is noodzakelijk voor een goede darmwerking. Een kop koffie of een bakje yoghurt is niet voldoende; • Sla geen maaltijd over.
Mozzarella bevat dus meer lactose dan roombrie, maar je kunt het ook nog steeds eten tijdens het FODMAP dieet. Voor mozzarella geeft Monash University aan dat een portie 40 gram is. In de app staat: deze portie is laag in FODMAPs en zou verdragen moeten worden door de meeste mensen met PDS.
In 100 gram roomboter zit ca. 0,2 gram lactose; ver onder de FODMAP limiet. Roomboter is daarom geschikt in het FODMAP dieet. Wil je boter zonder lactose dan is Alpro Soja Minarine of geklaarde boter (Ghee) een alternatief.
Aangezien zuurkool gemaakt is van witte kool – laag in FODMAP's tot ca. 100 g -, en het een gefermenteerd product is – wat meestal betekent: minder FODMAP's – dachten ook wij lange tijd dat het wel ok zou zijn.