Polystyreen platen hebben een zeer goede isolerende werking. De platen zelf worden gemaakt van witte korrels, beter bekend als piepschuim. Door deze te verhitten zetten ze uit en kleven ze aan elkaar. Het productieproces zorgt ervoor dat er zeer veel luchtbelletjes worden opgesloten in het materiaal.
Snel te plaatsen: piepschuim is licht en makkelijk te verwerken, ongeacht de vorm. Op die manier kan een isolatiespecialist je vloer snel isoleren en spaar je dus arbeidskosten uit. Hoge isolatiewaarde: piepschuim isolatie isoleert erg goed op thermisch vlak.
De isolatiewaarde van piepschuim (geëxpandeerd polystyreen, EPS) varieert afhankelijk van de densiteit en dikte van het materiaal. Over het algemeen heeft piepschuim een R-waarde van ongeveer 3,6 tot 4,0 per inch dikte (ongeveer 25 mm).
98% van het volume van EPS platen bestaat uit lucht. Daarom is dit isolatiemateriaal erg licht en heeft het zeer goede isolerende eigenschappen. Stilstaande lucht is namelijk een goede isolator.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Welk materiaal isoleert goed tegen de warmte? Steenwol of glaswol wordt vaak als isolatiemateriaal voor thermische isolatie (warmte) gebruikt. Ook op het gebied van geluidsisolatie is dit materiaal aan te bevelen. Glaswol is een van de meeste gebruikte isolatiematerialen vanwege de makkelijke toepassing.
De warmtegeleidingscoëfficient is een getal dat aangeeft hoe goed een materiaal warmte geleidt. Metalen geleiden warmte goed en hebben een hoge warmtegeleidingscoëfficient. Piepschuim, rubber en wol geleiden warmte juist slecht en hebben een lage warmtegeleidingscoëfficient.
De glasovergangstemperatuur Tg van polystyreen is 95 °C. Boven die temperatuur wordt het materiaal slap en vervormbaar. Dat is te merken wanneer er zeer warme dranken (warmer dan 95 °C) in een polystyreen wegwerpbekertje geschonken worden: het bekertje lijkt dan te smelten.
PIR vs EPS
De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR. De druksterkte is van beide isolatiematerialen prima.
Het wordt vaak ook tempex, Airpop of simpelweg piepschuim genoemd. Het isolatiemateriaal bestaat uit polystyreen parels die vooral uit stilstaande lucht (98%) bestaan. Hierdoor is het zeer licht en krijgt het zijn goede isolerende eigenschappen.
Eps komt vaak vrij bij meubelbedrijven, visbedrijven en groenteboeren. Om een vergoeding voor EPS te krijgen, moet het geperst worden; wij zorgen voor de logistieke ophaling.
Het is heel vochtbestendig en daardoor ongevoelig voor schimmelvorming. Wat in een vochtige kruipruimte erg handig is. Piepschuim heeft een zeer hoge isolatiewaarde en is zeer licht van gewicht. Na de lage levensduur, die waarschijnlijk uw woning overtreft, is het volledig te recyclen.
EPS platen zijn licht van gewicht en vrij eenvoudig te bevestigen. De platen worden dan ook het meest bevestigd met een High tack, PU-lijm of door middel van schroeven. Hoe u EPS platen bevestigd hangt af voor welke toepassing u het gaat gebruiken. Gaat u bijvoorbeeld een nieuw te storten betonvloer realiseren.
Ze zijn makkelijk op de gewenste maat te snijden en te plaatsen. + Polystyreen platen hebben een gesloten cellenstructuur, waardoor ze nagenoeg geen vocht opnemen. Hierdoor zijn ze uitstekend geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes of buiten.
Als bij woningen de isolatie aan de buitenkant van EPS ('piepschuim') en stuc vlam vat, zal de ramp niet te overzien zijn. Ook in zogenaamd 'vlamdovende' uitvoering is het materiaal zeer brandbaar.
Verpakkingspiepschuim hoort niet in de pmd-container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons en ook niet bij het oud papier en karton.
De prijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van de dikte van de spouw, de totale oppervlakte, de bereikbaarheid en het gekozen isolatiemateriaal. Voor EPS-korrels mag je rekenen op een prijs tussen de € 20 en 25 per m², excl.btw.
Iedere kubieke meter piepschuim, ook bekend als geëxpandeerd polystyreen (EPS), bevat ongeveer 10 miljoen kleine bolletjes. Als het materiaal in de natuur terechtkomt, gaan deze snel los. Zo is het plastic moeilijk op te ruimen. Piepschuim is vrijwel niet biologisch afbreekbaar en kan erg lang in de natuur blijven.
Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal. De lambdawaarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte en kou geleidt. De lambdawaarde van het materiaal en de dikte bepalen samen de uiteindelijke Rd-waarde.
EPS staat in de volksmond meer bekend als tempex of piepschuim. Door de polystyreenkorrels te verwarmen met stoom gaan deze uitzetten en expanderen tot deze aan elkaar kleven en er een kunststofschuim ontstaat. De piepschuim wordt in mallen geëxpandeerd, om vervolgens in blokken gesneden te worden.
EPS oftewel piepschuim is één van de meest brandbare isolatiematerialen. De meeste EPS producten vallen dan ook in brandklasse E: zeer brandbaar.
Het beste isolatiemateriaal tegen warmte is PIR. Dit isolatiemateriaal heeft de hoogste warmteweerstand. Echter, is de uiteindelijke warmteweerstand afhankelijk van het type materiaal en de dikte. Het type isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glaswol of PIR) bepaalt hoe goed het materiaal zelf de warmte doorgeeft.
Warmte-isolatoren
Stoffen die een zeer slechte warmtegeleiding hebben heten (warmte)isolatoren. Stilstaande lucht is een goede isolator, vandaar dat het voorheen vaak als enige werd gebruikt in een spouwmuur. Dat een wollen trui of glaswol goed isoleert, komt ook door de isolatie van stilstaande lucht.
Kalkzandsteen en cellenbeton zijn bij uitstek materialen die warmte en koelte op kunnen slaan en af kunnen geven. Dankzij hun hoge warmtecapaciteit hebben ze een sterk warmteaccumulerend vermogen, dat toeneemt naarmate het materiaal dikker wordt toegepast.