Authenticatie is de techniek waarmee een systeem kan vaststellen wie een gebruiker is. Het bekendste voorbeeld van authenticatie is inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee krijgt een gebruiker toegang tot gegevens en kan hij of zij werken op een systeem.
Authenticatie en authentificatie zijn afgeleid van de werkwoorden authenticeren en authentificeren. Beide werkwoorden zijn correct in de betekenis 'authentiek, rechtsgeldig maken' of 'de identiteit vaststellen van'. Authenticeren komt in de praktijk het vaakst voor.
“Identificatie is het kenbaar maken van de identiteit van een subject.” “Authenticatie is het kenbaar maken van de identiteit van een subject” (bijvoorbeeld door het ingevoerde wachtwoord te vergelijken met het wachtwoord dat in de database is opgeslagen).
Wat is authenticatie en wat is autorisatie? Authenticatie (authentication) bevestigt dat gebruikers daadwerkelijk zijn wie ze beweren te zijn. Autorisatie (authorization) geeft die gebruikers toegang tot een resource.
Met verificatie in 2 stappen (soms authenticatie in 2 stappen genoemd) kun je een extra beveiligingslaag aan je account toevoegen voor het geval je wachtwoord wordt gestolen. Nadat je verificatie in 2 stappen hebt ingesteld, kun je inloggen op je account met: Je wachtwoord. Je telefoon.
Een authenticator- of 2FA-app is handig en erg veilig. Zo'n app moet je eenmalig op je smartphone installeren. Vervolgens voeg je er de account(s) aan toe waarbij je tweefactorauthenticatie-app (2FA) wilt inschakelen. Bij sommige accounts kun je kiezen.
Een authenticator is een app die je koppelt aan je account, zodat je een andere manier hebt om in twee stappen in te loggen. Zodra de app aan je account is gekoppeld, levert deze een wisselende en unieke 6-cijferige code die toegang geeft tot je account, op dezelfde manier als de SMS-codes dat doen.
Het vragen van een wachtwoord kost geen extra geld, maar als er tokens aan gebruikers moeten worden uitgedeeld dan kost dat extra geld per gebruiker. Als er een sms-bericht met een extra code wordt verstuurd dan kost dat extra geld per keer dat er wordt ingelogd.
Google Authenticator geeft codes voor al uw accounts, waardoor authenticatie in twee stappen op uw telefoon mogelijk is. Google Authenticator is gratis te gebruiken en beschikbaar voor iOS en Android.
Om uw administratie extra te beveiligen kunt u gebruik maken van twee-staps authenticatie. Door het inschakelen wordt er na het invullen van uw gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd naar een authenticatiecode. Deze authenticatiecode kunt u vinden in een app op uw mobiele telefoon.
Het verlenen van toestemming (een bevoegdheid) aan een geauthenticeerde partij om toegang te krijgen tot een bepaalde dienst of toestemming om een bepaalde actie uit te voeren. Een autorisatie kan worden vastgelegd in toegangsrechten.
Inloggen op uw iPhone, iPad of iPod touch
Open de Instellingen-app. Tik op 'Log in op je [apparaat]'. Voer uw Apple ID en wachtwoord in. Voer, wanneer daarom wordt gevraagd, de zescijferige verificatiecode in die naar uw vertrouwde apparaat of telefoonnummer wordt gestuurd en voltooi het inloggen.
Google Authenticator-app
Google Authenticator is de populairste Android authenticator-app en dat is niet onterecht. Dit programma heeft namelijk alles in huis om op een toegankelijke manier met tweestapsverificatie aan de slag te gaan.
Het item dat u nodig hebt staat meestal ergens op het tabblad beveiliging. Deze optie werkt bijvoorbeeld met Google-accounts als u bent aangemeld bij een van de apps van het bedrijf, zoals YouTube.
Een verificatie app is een extra beveiligingslaag die een code genereerd op je smartphone. Als het wachtwoord en de nieuw gegenereerde code kloppen, kan er ingelogd worden. De werkwijze die bij de meeste websites werkt is dat de verificatieapp een code genereerd die je met de hand op de website moet invullen.
Authenticatieprobleem. Geeft je laptop, tablet of smartphone een authenticatie probleem? Speel dan eens met de instellingen van de beveiliging van je draadloze router. Probeer bijvoorbeeld WPA2 met TKIP of WPA2 met AES.
Authenticatie mislukt betekent dat het door een fout in het verificatieproces niet mogelijk is om op correcte wijze verbinding te kunnen maken met het netwerk.
Waarom krijg ik de melding 'authenticatieprobleem' als ik het wachtwoord invoer? Dit betekent dat het wachtwoord verkeerd is ingevoerd. Klik op het netwerk en kies dan voor Vergeet. Daarna kun je opnieuw verbinding maken met het netwerk.
Log in met je persoonlijke gegevens en ga na links in het menu naar het onderdeel Beveiliging. Op deze pagina zie je het kopje Inloggen bij Google staan. Daaronder vind je Authenticatie in twee stappen. Op die pagina staat het kopje Authenticator-app, met daaronder, in het blauw Telefoon wijzigen.
Zoals bij de meeste van hun applicaties en services voor eindgebruikers, is Google 2 Factor Authenticationgratis. Dus je kan het steeds gebruiken zonder er iets voor te betalen.
Het toevoegen van nog een extra factor aan het verificatieproces verhoogt de veiligheid van uw accounts en maakt het moeilijker voor een aanvaller om toegang te krijgen tot uw gegevens. Dit vermindert de kans op fraude, gegevensverlies of identiteitsdiefstal aanzienlijk.
Met twee-factor-authenticatie hoeft u geen beveiligingsvragen meer te onthouden. We verifiëren uw identiteit exclusief met uw wachtwoord en de verificatiecodes die naar uw vertrouwde apparaten en telefoonnummers worden verzonden.
Een two factor authentication (2FA) is een authenticatie methode waarbij je twee stappen succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. In het Nederlands noemen we dit ook wel een twee stappen authenticatie. De eerste stap is veelal het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord.