Vanwege hun fokerfgoed zijn Labradors zeker geschikt om buiten te slapen, maar ze kunnen niet het hele jaar door buiten slapen zonder enige hulp. Hun kortharige vacht zorgt ervoor dat ze, zeker in de winter, een warme schuilplaats nodig hebben. Een hond buiten houden vereist veel denkwerk en voorbereiding.
Labrador Retrievers zijn grote, atletische honden met een breed hoofd en een expressief gezicht. Ze hebben een dikke, ietwat vettige en waterafstotende vacht waarmee ze ook in koud water goed kunnen zwemmen.
Bepaalde hondensoorten kunnen prima buiten in een hondenkennel slapen, als er een goed nachthok aanwezig is. Maar wanneer moet een hond naar binnen toe? Als je ervoor kiest om jouw hond buiten te laten slapen, zorg dan dat het niet tocht in de buitenkennel.
Begint je hond echter te rillen, dan heeft hij het koud. Let hierbij vooral op kleine honden. Of het daadwerkelijk te koud is om de hond buiten te laten slapen verschilt per hond. Honden met een dikke vacht en typische sneeuwhonden zouden beter tegen de kou kunnen dan honden met een dunne vacht.
Let op zijn gezondheidstoestand en leeftijd: Als u een puppy of oudere hond mee naar buiten wilt nemen, houd er dan rekening mee dat deze mogelijk minder goed grote temperatuurschommelingen of slecht weer kan verdragen. Raadpleeg bij twijfel uw dierenarts.
De hond zowel binnen als buiten houden is geen goede oplossing. De hond overdag binnenshuis laten en 's nachts buitenshuis of andersom, overdag buiten en 's nachts binnen, geeft vooral in de koudere maanden problemen voor de hond. Die moet gedurende de seizoenen zijn vacht aanpassen aan de veranderende temperaturen.
Dit is nog eens hondvriendelijk: creëer een plekje onder een boom of struik zodat hij lekker in de schaduw kan liggen. Graaft hij tussen de planten? Tip: plant bodembedekkers en laat geen plekken leeg in de borders. Leg eventueel stenen of stukken hout rond jonge planten, honden houden daar niet van.
Van 8 tot 10 graden kunnen kleine honden risico's op onderkoeling krijgen. Pak je viervoeter maar goed in! Middelgrote honden kunnen beter tegen de kou dan kleine honden, maar krijgen de eerste verschijnselen van onderkoeling sneller dan je denkt. Bij 5 tot 7 graden kan jouw hond gaan trillen of niet meer spelen.
Als uw hond het koud heeft of uw hond is aan het afkoelen, dan kunt u dat herkennen aan een aantal verschijnselen: Uw hond gaat rillen; Het ademen gaat moeizaam; De hartslag wordt zwakker.
De meeste mensen zullen ervoor kiezen hun hond in de nacht binnen te houden. In de winter en in de zomer. Hou er dan rekening mee dat temperaturen voor alle soorten honden tot 13 graden niet te koud zijn.
Kleine honden hebben minder vet en dus sneller kou. Vanaf 8 °C is het buiten voor teckels en andere kleine hondenrassen al niet meer zo aangenaam. Middelgrote honden krijgen het rond 5 °C koud. Grote honden krijgen met hun dikkere vetlaag en hun lichaam dat minder warmte afstoot pas bij 3 °C last krijgen van de kou.
Over het algemeen is kun je stellen dat het tot 7 graden warm genoeg is voor zowat alle honden. Is het kouder dan deze temperatuur, dan moet je oppassen. Vanaf – 7° is het te koud voor zowat alle honden.
Het is moeilijk te zeggen bij welke temperatuur het buiten te warm is voor de hond, dit is namelijk per hond verschillend. Het advies is om boven de 15 graden al allert te zijn.
Een bankje of bed heeft als voordeel dat het wat meer van de grond af staat. En voor honden die graag onder een kleedje verstopt liggen kan een slaapzak de perfecte uitkomst zijn. Bij jou op de bank of in bed slapen is natuurlijk ook een mogelijkheid en veel honden vinden dit helemaal het einde.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
Honden kunnen het 's nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak). Veel mensen houden er geen rekening mee dat honden het ook koud 's nachts kunnen krijgen.
De honden kunnen goed tegen (regen)water, maar hebben soms wat extra motivatie nodig. Je kan de hond motiveren door een aantal beloningen mee te nemen om ze naar buiten te krijgen. Zodra je buiten bent met de hond, geef je een beloning.
Moet mijn hond een jas aan als het regent? De hondenvacht is in principe de beste bescherming die je hond kan hebben tegen de regen. Een hondenregenjas is dus in de meeste gevallen niet nodig. Alleen als er problemen zijn met de vacht kan een regenjas nodig zijn.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Volgens de Amerikaanse organisatie National Sleep Foundation heeft de gemiddelde mens aan zo'n 7-9 uur slaap per nacht ruim genoeg. Honden daarentegen slapen gemiddeld 12-14 uur per 24-uurscyclus (bron).
Waar een mens over het algemeen aan een stuk door slaapt, ligt dit voor jouw hond toch wat anders. Volwassen honden slapen ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Senior honden hebben vaak wat meer slaap nodig, zij slapen meestal 16 tot 18 uur. Pups hebben zelfs 18 tot 20 uur slaap nodig om goed uitgerust te zijn.
Is het slim om een Golden Retriever buiten te laten slapen? Het antwoord op die vraag is kort en simpel: nee. Een Golden Retriever is een hond die erg gericht is op mensen. Het liefst is hij dag en nacht bij ze in de buurt.
De grootte van de hond is een bepalende factor als het gaat om de hoogte van de omheining. Heb je een kleine of een middelgrote hond dan volstaat een omheining tot een hoogte van 1,50 meter. Een grote hond? Dan moet de omheining zeker 1,80 meter hoog zijn.
Je hond niet los laten lopen
Je hond kan ook aan de lange lijn genoeg beweging krijgen. Daarnaast kun je altijd kiezen voor fietsen, een loopband of regelmatig naar een omheind veld gaan voor extra beweging. Ook snuffelen kan net zo goed aan een lange lijn als los. Spelen met andere honden is de enige beperking.
Een omheiningsysteem voor de hond is een complete en zeer innovatieve omheining voor uw erf, voor uw balkon of voor uw tuin die ervoor zorgt dat uw hond niet meer zelfstandig van het door u aanwezen terrein af kan gaan en altijd bij u blijft. Op deze pagina ziet u verschillende omheiningsystemen voor de hond.