Gegevens die je invult op de phishing-website kunnen criminelen gebruiken om bijvoorbeeld je rekening te plunderen. Nepmails zijn ook nog steeds een belangrijke manier om virussen te verspreiden. Vooral ransomware die je persoonlijke bestanden versleutelt is gevaarlijk.
Bij phishing proberen criminelen u door e-mails naar een valse website te lokken.Daar stelen ze uw gegevens of geld. Klik nooit op links in een phishing e-mail. Waarschuw ook altijd de Fraudehelpdesk en de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt.
Ook wanneer je een bijlage opent in een phishingmail is het kwaad geschied. Zo'n bijlage kan namelijk verschillende soorten malware bevatten die niet alleen jouw toestel maar zelfs het hele netwerk binnen je onderneming kunnen besmetten met o.a. spyware, virussen, trojans of ransomware.
Informeer je omgeving dat ze geen vreemde e-mails of berichten van jou moeten openen; Laat je virusscanner een uitgebreide scan uitvoeren; Informeer je IT-beheerder zodat deze een uitgebreidere controle van je laptop of het bedrijfsnetwerk kan uitvoeren; Doe aangifte bij de politie: 0800 - 8844.
Hackers kunnen je e-mailgegevens hebben verkregen via een datalek. Als je voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt, kan een hacker met één gecompromitteerd account toegang krijgen tot al die accounts.
Achter sommige links verschuilen zich virussen. Inderdaad, soms kan een link gewoon gebruikt worden om kwaadaardige software op uw computer te installeren.
Bent u het slachtoffer van phishing waarbij men uw gegevens heeft kunnen stelen, en heeft men met uw gegevens reeds geld kunnen versluizen, licht dan meteen de bank in. Wacht niet tot de eerstvolgende werkdag, maar probeer via elk mogelijk kanaal de bank te verwittigen zodat men eventuele transacties nog kan blokkeren.
De kans is best groot dat je per ongeluk een keer op de link in een phishing bericht klikt. Phishing berichten worden namelijk kwalitatief steeds beter. Soms maken hackers zelfs gebruik van social engineering om het bericht zo persoonlijk en echt mogelijk te maken.
De kans is groot dat je e-mailadres terecht is gekomen op een lijst met e-mail adressen die door verschillende spammers wordt gebruikt. Dat verklaart waarom je er steeds meer krijgt. Ze gebruiken allemaal dezelfde lijsten. Net daarom blijf je ook deze berichten krijgen, ook al heb je een aantal afzenders geblokkeerd.
Meld sms-phishing bij de Fraudehelpdesk
Wanneer je een sms-phishing bericht hebt ontvangen, kun je dit melden bij de Fraudehelpdesk . De Fraudehelpdesk adviseert fraudeslachtoffers en verzamelt de meldingen om anderen te kunnen waarschuwen voor nieuwe fraudevarianten.
Phishing is een misdrijf en de rechter kan u een gevangenisstraf ergens tussen de drie en zes jaar of een geldboete opleveren. U heeft dus te maken met een serieuze confrontatie met justitie.
Hoe phishing via sms werkt
Vaak sturen criminelen een tekstbericht met daarin een link. In het bericht staat een oproep om gegevens in te vullen of geld over te maken. Wie op de link tikt, komt uit bij een webpagina. Daar moet iemand gegevens invullen of geld overmaken.
Android-apparaten kunnen in aanraking komen met virussen en malware. Ze kunnen schade toebrengen door dure sms-berichten te verzenden, uw apparaat te versleutelen voor losgeld, geld te stelen via uw bankieren-apps, uw wachtwoorden te stelen, enzovoort.
Voorbeelden van phishing mails
Criminelen maken hier gebruik van door deze e-mails na te maken met een kwaadaardige link erin. Wie op de link klikt, wordt gevraagd in te loggen om bepaalde informatie te kunnen zien of om bepaalde verzendkosten te betalen. Als je hebt inlogt, ben je een prooi voor de cybercrimineel.
Weet je wat je moet checken? Check de URL (het adres) van een link door er met er met je muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of je vreemde dingen (rare tekens, vreemde woorden) in de URL ziet staan. Check het e-mailadres van de afzender.
Phishing is het misdrijf waarbij mensen worden verleid tot het delen van gevoelige informatie zoals wachtwoorden en creditcardnummers. Net als bij sportvissen is er meer dan één manier om een slachtoffer binnen te hengelen, maar één phishing-taktiek is de meest voorkomende.
Wat is phishing? Bij phishing vissen fraudeurs aan de telefoon of via valse berichten of brieven naar vertrouwelijke informatie. Denk bijvoorbeeld aan bankgegevens en persoonsgegevens zoals BSN en wachtwoorden voor digitaal betalen en bankieren. Ze kunnen ook direct een betaalverzoek doen, bijvoorbeeld via Tikkie.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.