Van plastic met code 6 worden wegwerpborden, -bekers, -bestek, piepschuim en cd hoesjes gemaakt. Dit is een plastic die je echt zou moeten vermijden. Het bevat schadelijke chemicaliën die slecht zijn voor de gezondheid. Ook bij het produceren komen er schadelijke stoffen vrij die het milieu belasten.
Code 1 PET: relatief veilig
Dit plastic is voor eenmalig gebruik veilig. Hergebruik dit niet (zoals bijvoorbeeld het navullen van je waterflesje). Het probleem van dit plastic is dat ze op den duur giftige stoffen gaan lekken zoals bijvoorbeeld acetaldehyde.
Meubels, matrassen, elektronica, isolatiemateriaal, het is allemaal plastic. Brandend plastic laat giftige gassen en stoffen vrij, waaronder kankerverwekkende. Plastics zijn namelijk altijd chemisch bewerkt, bijvoorbeeld met vlamvertragers. Branden zijn hierdoor veel toxischer dan vroeger.
Door de warmte kunnen er gevaarlijke stoffen in ons voedsel belanden, waarschuwen Duitse gezondheidsexperts. Wanneer plastic kookgerei gebruikt wordt wanneer voedsel boven de 70 graden verhit wordt, kunnen er schadelijke oligomeren vrijkomen en in het voedsel belanden.
Van vervuilde lucht is al lang bekend dat ze het longweefsel beschadigen, wat leidt tot kanker, astma-aanvallen en andere gezondheidsproblemen. Als de inhalatie van microplastics voldoende hoog is, kunnen ze vergelijkbare gezondheidsproblemen veroorzaken.
Als je een stukje glas of een scherp stukje plastic of metaal binnenkrijgt, dan merk je dat meestal direct in je mond. Het kan gevaarlijk zijn. Scherpe stukjes kunnen je gebit, mond, keel of maagdarmkanaal beschadigen. Als je verder niets merkt, hoef je je geen zorgen te maken en poep je het vanzelf weer uit.
Zeer oude Tupperware-producten kunnen BPA bevatten maar deze werden altijd, ongeacht de datum van productie, streng gecontroleerd en geproduceerd met een veel lagere waarde (minstens 10 keer lager) dan de Europese normen als veilig voorschreven. Dit garandeert de kwaliteit en veiligheid van onze producten.
BPA wordt niet gebruikt om PET te maken en komt om die reden ook niet voor in PET. Ook worden er in PET geen ftalaten als weekmakers gebruikt. Bekend is dat er eventueel kleine hoeveelheden antimoon en kobalt uit PET kunnen vrijkomen, maar die hoeveelheden zijn ruim onder de toegestane normen.
Kijk op de onderkant van bijvoorbeeld broodtrommels, plastic bestek of speelgoed.Als daarop het cijfer 3 (PVC) of 7 (PVC) staat, zit er misschien wel BPA in. Cijfer 7 staat voor overig plastic. Niet al het plastic in deze categorie bevat BPA.
Veel water dat verkocht wordt in Nederland wordt aangeboden in plastic flessen gemaakt van PET . Voor de productie van PET (polyethykleentereftalaat) wordt antimoon gebruikt en dit kan lekken in het water. Antimoon is een kankerverwekkende stof die op de lijst 2B staat van kankerverwekkende stoffen.
Plastic bevat schadelijke stoffen en is moeilijk afbreekbaar, dat zorgt voor een aanslag op het milieu en de natuur. Leidingwater zou al 30 keer minder milieubelastend zijn dan het meest milieuvriendelijk verpakte water. Genoeg water drinken, is onderdeel van een bewuste levensstijl.
Het verbod houdt in dat je geen plastic wegwerpproducten meer mag gebruiken of verkopen, zoals plastic borden, bestek, rietjes en wattenstaafjes. Dit verbod geldt al sinds 3 juli 2021. Herbruikbare plastic borden en herbruikbaar plastic bestek zijn uiteraard wel toegestaan.
BPA kan via het afvalwater van fabrieken, (huishoudelijk) afval en het riool in het milieu terecht komen. Daarnaast kan BPA in het milieu terecht komen doordat het langzaam vrijkomt uit materialen die bijvoorbeeld in de openbare ruimte worden gebruikt.
PET (Polyethyleentereftalaat)
Het heldere materiaal kan goed worden gevormd en ingevroren tot -30ᵒC. Echter, PET is niet geschikt voor magnetron en/of oven. PET wordt veel verwerkt in water- en sapflessen.
Bij de productie van PET flessen komen kankerverwekkende stoffen vrij zoals ethylbenzeen, ethyleen oxide, methyleenchloride, benzeen and tolueen en deze komen terecht in het milieu. De giftige stof antimoon wordt ook bij de productie van PET plastic gebruikt.
Bekers, bakjes en flessen zonder schadelijke stoffen
Gezond eten en drinken doe je met producten zonder BPA, weekmakers of andere schadelijke stoffen. Materialen die hiervoor het meest geschikt zijn zijn, RVS, glas, hout, bamboe, siliconen, biologisch katoen en plantaardige materialen.
PET staat voor positronemissietomografie. Dat is een techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van radioactieve stoffen. Met behulp van een PET-scan kan dan worden bekeken waar de radioactieve stoffen zich ophopen in je lichaam. Dat is handig, want bepaalde stoffen hopen zich op in bijvoorbeeld tumoren.
Tupperware ziet een daling van verkopen in Nederland en het denkt ook niet dat het in de toekomst beter gaat. "De beslissing om te stoppen in Nederland is genomen op basis van marktanalyses met betrekking tot de levensvatbaarheid op lange termijn in Nederland", zegt Tupperware in een mail.
Elk Tupperware-product of onderdeel ervan dat een fabricage-of materiaalfout vertoont, wordt gratis vervangen, enkel en alleen tijdens een Tupperware Party (niet in onze verkooppunten of webshop) en voor zover het aangewend wordt voor normaal huishoudelijk gebruik.
Ja Tupperware is nog te koop in Nederland. De Nederlandse tak van Tupperware is in 2021 gestopt met de verkoop in Nederland, maar wereldwijd wordt er nog wel Tupperware verkocht. Hierdoor worden er in Nederland geen Tupperware party's meer gegeven, maar zijn de producten nog wel online te koop.
De effecten op onze gezondheid zijn nog niet genoeg onderzocht om te weten in hoeverre het schadelijk is voor onze gezondheid 7,3 . We zover we weten blijft het plastic gewoon in onze maag zitten, en komt het niet in andere delen van ons lichaam terecht 4. We poepen al dat plastic dus gewoon weer uit.
Plastic vergaat niet en is ook niet verteerbaar. Hoe schadelijk plastic precies is voor planten, dieren en mensen, weten we niet.
Nieuwe WWF-studie over plastic
Het resultaat: gemiddeld eet een mens ongeveer 2000 microplastic deeltjes per week. Dat is ongeveer 5 gram, zoveel weegt een bankaart! De producten waar de meeste microplastics in zitten zijn: water, bier, schaaldieren zoals scampi's en garnalen en zout.