Munt voor paarden Je kunt munt het hele jaar door geven maar vooral in het najaar en de winter heeft je paard er veel baat bij. In het najaar wanneer de paarden weer meer op stal komen te staan, krijgen ze soms last van spijsverteringsklachten door de overgang van gras naar (meer) hooi, stro en krachtvoer.
Soms wil je je paard weleens trakteren op iets lekkers tussendoor, ook al krijgt hij wellicht alle bouwstoffen die hij nodig heeft uit het uitgebalanceerde voer wat jij hem geeft. Dan geef je hem bijvoorbeeld een wortel, een appel of een pepermuntje (sommige paarden zijn daar gek op!).
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver. Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Ja, echt, een in plakjes gesneden kiwi. Daar zit veel vitamine C in, maar meestal geef je een pony toch eerder een appel of een wortel als je hem wilt verwennen.
Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.
Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren. Dit uiteraard met mate. Vooral wortelen zijn goed voor paarden, ze bevatten bèta caroteen en bevatten weinig suikers. Let er wel op dat u de wortelen niet in ronde stukjes snijdt.
Fruit bevat namelijk relatief veel suikers en teveel fruit werkt verstorend op de darmflora van je paard. Wil je toch fruit geven, neem dan een appel, banaan, peer, perzik of een pruim. Bij de laatste twee niet vergeten om de pit te verwijderen! Andere fruitsoorten kan je beter niet aan je paard voeren.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Voor meloen, Cantaloupe en watermeloen is het daarnaast goed om de schil ook niet te geven. Zoals al eerder gezegd is het zo dat groeten en fruit een extraatje zijn en te veel dus niet goed is.
Eén van de bekendste giftige planten voor paarden is jacobskruiskruid. Deze plant groeit voornamelijk van juni tot oktober zeer goed op een kleiachtige bodem die is verrijkt met stikstof. Jacobskruiskruid verliest na het drogen zijn giftigheid niet! Belangrijk dus om ook je hooi goed op dit kruid te controleren.
Voor zover bekend kunnen alleen de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus L.)en de Vederesdoorn (Acer negundo) in dat opzicht een gevaar vormen. De twee andere veel in Nederland voorkomende esdoornsoorten, de Veldesdoorn (ook wel Spaanse aak genoemd, Acer campestre L.)
Niet alle groente en fruit kunnen gevoerd worden, dus kies niet voor andere dan die hier genoemd worden. En neem bij voorkeur biologische en onbewerkte groente en fruit. Om mee te starten: bietjes, bleekselderij, courgette, komkommer, pastinaak, sla, venkel en wortel.
Pepermunt kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, ratten, muizen, vogels,duiven, kippen, honden, katten en paarden. Aanbevolen hoeveelheid per dag: Voor een paard van 600 kilo: 20-30 gram.
Munt helpt dagelijks de eetlust en spijsvertering van het paard te ondersteunen. NAF munt wordt vooral aanbevolen voor paarden met een wispelturige eetlust.
Hoeveel kopjes pepermunt mag je tot je nemen, nou elke dag 1 a 2 kopjes is waarschijnlijk al genoeg om je klachten te verminderen. Drink niet meer dan 3 tot 5 koppen per dag, zwangere vrouwen mensen met hartaandoeningen worden geadviseerd deze thee te vermijden dit geld ook voor mensen met galstenen.
Antwoord: Aardappelen bevatten relatief veel zetmeel. Dit zetmeel is moeilijk verteerbaar voor een paard.
Veilig keuzes voor paarden oftewel DO's zijn bijvoorbeeld, Appel, wortel, peer, banaan, watermeloen, aardbei, pepermunt en mandarijn. Dit zijn vruchten die veilig zijn om te eten, uiteraard wel met maten.
Er is geen reden waarom je je paard geen wortels zou moeten geven. Let hierbij wel op dat de rest van het dieet van het paard gebalanceerd en gevarieerd is. Onbeperkt voeren van wortels wordt niet aangeraden, maar paarden zonder gezondheidsproblemen kunnen veilig 1-2 kg per dag wortels gevoerd worden.
Brood bestaat voornamelijk uit tarwe, een product dat je ook terug ziet in paardenvoer. Maar omdat brood voor de mens wordt gemaakt, is het niet ideaal voor paarden. Bij het voeren van vers brood kan er een grote deegbal gevormd worden die slecht verteerbaar is en voor verstoppingen kan zorgen.
De overbleven wortel is dan goed geschikt als veevoer voor bijvoorbeeld rundvee, schapen en paarden. Hoewel witlofwortels minder vaak gebruikt worden als paardenvoer dan wortelen/winterpenen, zijn witlofwortelen ook geschikt als paardenvoer.
De meeste paarden en pony's hebben aan gras en hooi meer dan voldoende. Alleen als je erg veel arbeid van de dieren vraagt, hebben ze soms bijvoeding in de vorm van krachtvoer nodig. Paarden zijn echte dooreters. Ze zijn van nature ingesteld op een geleidelijke en langdurige opname van vrij laagwaardig gras.
Bijna alle fruit- en groentensoorten zijn veilig voor gezonde paarden. Appels en wortels zijn de aloude favoriet, maar de meeste paarden kunnen rozijnen, druiven, bananen, aardbeien, cantaloupe of andere meloensoorten, selderij, pompoen en peultjes ook waarderen.
Dronken paard
Het suikergehalte zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de maag verandert. Voedingsdeskundigen houden een maximum van 5 kilo appels per dag aan.
Paarden mogen maximaal ca.1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.