Ontbijtkoek en dieet
Over het algemeen kan worden gesteld, dat alle varianten ontbijtkoek niet erg gezond zijn. Vooral wanneer men wil afvallen of een dieet volgt, mag een plakje ontbijtkoek niet gezien worden als geschikt tussendoortje. Ruim één derde deel, van een gemiddelde ontbijtkoek, bestaat namelijk uit suikers.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Bijna alle koeken die je in de winkel kunt kopen, zitten bomvol suiker. Op z'n tijd natuurlijk helemaal prima, maar als je zelf aan de slag gaat in de keuken kan het allemaal best een stuk gezonder. Zo ook deze kruidkoek die op smaak is gebracht met honing, een lading kruiden en ahornsiroop.
Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero. Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal.
Ontbijtkoek wordt gemaakt van roggemeel of roggebloem, waaraan suiker, glucosestroop, fructosestroop, kandij, specerijen en rijsmiddelen (E-500, E-450a) en eventueel tarwemoutmeel (voor de kleur) zijn toegevoegd.
Het gevolg: normale ontbijtkoek bevat per 100 gram ongeveer 305 kcal, waarvan 1,65 g vet, 2,5 g eiwitten, 69 koolhydraten (waarvan 40 gram suikers!) en 3,4 gram vezels. Een heuse calorie- en suikerbom zonder al te veel vitamines of mineralen. Neen, ontbijtkoek is niet gezond!
Een Snelle Jelle van 70 gram bevat bijna 30 gram suiker, dit zijn 7,5 suikerklontjes! Een roze koek van 55 gram bevat bijna 23 gram suiker. Het voordeel van een roze koek is dat we weten dat die ongezond is. Zo ziet een roze koek er ook uit, en dat is lekker duidelijk.
Dikmaker 3: ontbijtkoek
Een ontbijtkoek bevat bijna geen vet, maar wel ontzettend veel verborgen suikers. Hierdoor is een plak ontbijtkoek helemaal niet zo gezond. Ongeveer een derde van zo'n ontbijtkoek bestaat uit de boosdoener suiker. Vervang je plak ontbijtkoek dus voor het gezonder alternatief roggebrood!
Ontbijtkoek is een koek met veel verschillende benamingen. In Nederland noemt men het uiteraard ontbijtkoek en in Vlaanderen spreekt men over 'peperkoek' en 'honingkoek'.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Een goed ontbijt
Het ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2, vitamine A en vezels. En ontbijten kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet. Met een gemiddeld ontbijtje krijg je tussen de 300 tot 400 calorieën (kcal) binnen.
De traditionele ontbijtkoek telde slechts 1,8 gram vezels per portie. De vezel-up! -variant - de zelfgemaakte volkoren ontbijtkoek - telt al gauw 4,3 gram vezels per portie! Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels.
De koek- of speculaaskruiden die we gebruiken om peperkoek te maken zijn een mix van verschillende specerijen, waaronder kaneel, koriander, kruidnagel, nootmuskaat en kardemom. Deze verschillende smaken bij elkaar geven je peperkoek die typische speculaasgeur en -smaak.
Bereidingswijze. Schaaf de oude kaas in plakjes. Verdeel de appelstroop over vier plakken ontbijtkoek en beleg met de plakken oude kaas en tuinkers. Verdeel de cottage cheese over vier plakken ontbijtkoek en decoreer met de blauwe bessen, aardbeien, honing en munt.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels.
Ontbijtkoek bevat bloem, suiker, boter, eieren, bakpoeder en kruiden zoals gember en kaneel. Deze ingrediënten zijn allemaal behoorlijk gezond, dus het lijkt erop dat peperkoek een gezond tussendoortje kan zijn. De meeste peperkoeken bevatten echter ook veel suiker en vet, wat niet zo gezond is.
Ontbijtkoek wordt ook wel peperkoek, feeste, snijkoek, lekkerkoek, zoete koek, honingkoek, kruidkoek of pondkoek genoemd. Het is een koek die dicht is qua structuur en die vaak smeuïg en zoet is.