3 Peper kan goed zijn voor je bloeddrukVolgens laatste studies zou peper namelijk goed zijn bij een te hoge bloeddruk. De capsaïcine in peper, weer dat stofje in een chilipeper wat ervoor zorgt dat jij dit als pittig ervaart, zorgt er namelijk voor dat jouw bloedvaten ontspannen en dat is zeker heel relaxed.
Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Er wordt gedacht dat cayennepeper een aantal gezondheidsvoordelen biedt en het is onderzocht op het gebied van bloeddruk, bloedsuikerspiegelcontrole, stofwisselingsgezondheid en gewichtsbeheersing.
Pittig eten verlaagt de bloeddruk
De vitaminen A en C in pepers versterken bijvoorbeeld je bloedvaten. Daarnaast zorgt het stofje capsaïcine in pepers ervoor dat het bloed makkelijk door het lichaam stroomt. Deze combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
Oma Dée is de enige sambal die geen zout, kaliumzouten of zoutstoffen toevoegt aan haar sambals. Waarom?
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Meta-analyses van klinische onderzoeken [23] lieten geen significant effect zien van rode peper/capsaïcine op de bloeddruk . Daarentegen lieten observationele onderzoeken [24–26] zien dat pittig eten omgekeerd geassocieerd is met hypertensie bij volwassenen.
Maar nu is uit onderzoek gebleken dat eieren hoge bloeddruk kunnen verlagen, wat ook een risico voor hartaanval is. Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
Gezondheidsvoordelen Paprika
Het kan ook helpen bij de spijsvertering vanwege het hoge vezelgehalte. Daarnaast hebben sommige onderzoeken gesuggereerd dat paprika de bloeddruk kan verlagen en de gezondheid van het hart kan verbeteren, evenals ontstekingen kan verminderen en de gezondheid van de huid kan verbeteren.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Pepers zijn powerfoods
In een klein pepertje van 14 gram zit ongeveer 10 procent van de vitamine C die je op een dag nodig hebt. Ook bevatten pepers veel antioxidanten die ons lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen en daarmee tegen allerlei ziekten zoals kanker.
Een scheutje (balsamico)azijn, citroensap of blikje tomatenconcentraat kan wonderen doen om een te pittige gerecht in balans te brengen. Het zuur neutraliseert de pikante boventoon. Combineer je zuur en zoet, dan verdubbel je het effect zelfs!
Capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor de pittigheid van bijvoorbeeld chilipepers, kan de hartslag verhogen en hartkloppingen veroorzaken bij gevoelige personen.
Rucola, spinazie en rode biet
Natuurproducten, zoals bepaalde groenten, kunnen ook de bloeddruk verlagen. Een groep onderzoekers van Maastricht UMC publiceerde in de 'Journal of Nutrition' een onderzoek naar het bloeddrukverlagende effect van nitraatrijke groenten, zoals: rucola, spinazie en rode biet.
In Amerika accepteren we zout als specerij. Overmatig zout veroorzaakt vochtretentie en verhoogt de bloeddruk . Zout kan congestief hartfalen veroorzaken, de enkels opzwellen en de buik opzwellen. De meeste bereide specerijen hebben een basis van zout.
Het is gunstig voor patiënten met hoge bloeddruk (Bloeddruk) , omdat capsaïcine helpt de bloedvaten te ontspannen en zo de bloeddruk te verlagen. Aan de andere kant helpen groene chilipepers de bloedsuikerspiegel te reguleren en helpen ze diabetespatiënten.
Veel groenten en fruit
Minimaal 2 à 3 stuks fruit en 300 tot 500 gram groenten verdeeld over de dag, dus zowel bij ontbijt, lunch, diner en/of tussendoortje. De mineralen hierin – met name calcium, kalium en magnesium – spelen een belangrijke rol bij een te hoge bloeddruk.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Tussen verschillende kaassoorten bestaat een verschil in zoutgehalte. Kwark, de meest verse kaas, is niet gezouten. Kazen met duidelijk minder zout zijn de grote Zwitserse Emmentaler kazen. Die blijven royaal onder de 1 procent zout.
Sauzen zoals Sambal Oelek zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Sambal Oelek kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Er zijn een aantal margarines en halvarines voor op brood in de verkoop die geen natrium bevatten. Becel Light, Becel Dieet en Becel met olijfolie zijn daar voorbeelden van. Daarnaast bestaat er ook ongezouten roomboter.