Eigenlijk is geleisuiker niets anders dan kristalsuiker met pectine (meestal uit appel) en citroenzuur. Fruit bevat van nature pectine en dat zorgt ervoor dat de jam dikker wordt.
De geleisuiker in de jam wordt als bindmiddel gebruikt in de jam. Dit kan ook zonder geleisuiker, maar dan moet je agar agar gebruiken.
Vind je geen pectine of wil je geen industrieel product gebruiken, dan gebruik je andere geleermiddelen zoals agar agar, of je haalt pectine uit fruit.
Pectine is een geleivormende stof die voorkomt in de celwanden van planten en heeft een bindende werking. Alle planten bevatten pectine, maar niet elke plant heeft evenveel pectine. Sommige vruchten hebben een hoog pectinegehalte (zure appels bijvoorbeeld), andere vruchten bevatten nauwelijks pectine.
Confituursuiker (ook wel geleisuiker genoemd) maakt alles een pak makkelijker. 't Is een mengeling van gewone suiker, pectine en citroenzuur, die het proces van confituur maken optimaliseert.
pectine en geleisuiker
Jam wordt vaak gemaakt met geleisuiker. Geleisuiker is suiker met zo'n 5 % pectine, maar als je gewone suiker gebruikt plus los toegevoegde pectine en wat citroenzuur ben je veel vrijer in de verhouding suiker – pectine. Zo maak je jams met vaak de helft minder suiker!
Pectine heeft een gelerende werking: het bindt. Pectine zorgt ervoor dat zoete conserven zoals jam en confituur dik worden als je voldoende suiker en zuur (bijvoorbeeld citroensap) toevoegt. Gebruik je vruchten met een laag pectinegehalte, dan moet je meer suiker toevoegen om de juiste dikte te krijgen.
Gebruik. Pectine vormt in een zuur milieu bij verhitten met suiker een gelei en wordt daarvoor gebruikt als een verdikkingsmiddel. De bekendste toepassing hiervan is in jam. De meeste vruchten bevatten niet genoeg pectine om een voldoende stevige jam te geven.
Wat is geleisuiker? Geleisuiker is kristalsuiker met natuurlijke, smaakloze appelpectine en citroenzuur. Dit zorgt ervoor dat bij het maken van jam, de jam verdikt, zonder dat de jam lang ingekookt hoeft te worden.
Gebruik voor 1 kilogram schoongemaakt fruit 1 kilogram geleisuiker. Je kunt ook geleisuiker speciaal kopen, daar zit minder suiker in. Tip: je kunt ook pectine-arm fruit combineren met pectinerijk fruit zoals bessen of appel. Dan wordt je jam vanzelf wat dikker.
Onderstaande tabel geeft aan hoeveel pectine er van nature in het door u gebruikte fruit aanwezig is, pas daar uw dosering pectine op aan. U gebruikt 10—60 gram per kg fruit, voor gelei en jam met min. 55% suiker. Vergeet niet een zuur toe te voegen in de vorm van zuursel, citroen in stukjes of citroensap.
De Geleisuiker Speciaal is bedoeld voor het maken van halfzoete jam, de standaard Geleisuiker is bedoeld voor het maken van zoete jam.
Is je confituur te lopend? Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet.
Pectine als alternatief voor gelatine
Ook pectine wordt vaak gebruikt om voedingsmiddelen te binden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om jam mee te geleren. Pectine is een onderdeel van celwanden van groente en fruit. Deze alternatieven voor gelatine hebben geen smaak en zijn ook reuk- en kleurloos.
Deze Geleisuiker 1 kg is nu in de aanbieding bij ALDI. Bekijk ook de actuele ALDI folder voor meer scherpe aanbiedingen en kortingen.
Pectine NH Patisdécor van Cerf Dellier is een geleermiddel voor confituren met een dikke textuur, melkconfituren, desserts met topping, vruchtenpuree, melkdesserts in gelei en dieet- en caloriearme producten. Gebruik: 0,3 tot 0,5 g per kg of 4 tot 5 g per liter melk.
Geleisuiker. Geleisuiker is geen suiker om mee te bakken, maar kan wel een onderdeel zijn van een ingrediënt in je baksel. Met behulp van geleisuiker maak je namelijk heel eenvoudig jam en dat gebruik je dan weer in je baksel. Wil je dus je eigen jam maken dan kun je het jezelf makkelijk maken met geleisuiker.
Pectine is een unieke vezelsoort die voorkomt in fruit en groenten. Het is een oplosbare vezel die bekend staat als een polysacharide, een lange keten van onverteerbare suikers.
Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer en zwarte bes. Pectine arme vruchten zijn de aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber.
Te veel pectine en/of te veel suiker kan hiervan de oorzaak zijn. Of misschien was de kooktijd te lang. Doe de jam of gelei terug in de pan en voeg water toe: 1 deciliter op 1 kilo jam. Breng aan de kook, roer en doe opnieuw in gesteriliseerde potten.
NATUPEC: Pectine voor de bereiding van jam.
U gebruikt 10—60 gram per kg fruit, voor gelei en jam met min. 55% suiker. Vergeet niet een zuur toe te voegen in de vorm van zuursel, citroen in stukjes of citroensap.
Herkomst: Natuurlijk zuur polysaccharide, komt voor in vrijwel alle soorten fruit, vooral in appels, sinaasappels en kweepeer. Commercieel gewonnen uit appelpulp en sinaasappelschillen.
Pec bevat pectine, een natuurlijk geleermiddel op basis van appel of citrusvruchten. Het brengt de kooktijd terug tot 1 minuut per kilogram fruit.
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Vezels spelen een belangrijke rol in onze spijsvertering, maar veel plantenvezels zijn moeilijk verteerbaar. Zo kunnen onze darmen eigenlijk maar weinig met de vezel pectine, die 40% van de celwanden van planten uitmaakt.