Vind je geen pectine of wil je geen industrieel product gebruiken, dan gebruik je andere geleermiddelen zoals agar agar, of je haalt pectine uit fruit.
Agar-agar is een vegetarisch bindmiddel dat wordt gewonnen uit algen. Je kan het vinden in natuurwinkels en in toko's. Ook pectine (E440) wordt vaak gebruikt als vervanging. Pectine is onderdeel van celwanden van groente en fruit en dus ook geheel vegetarisch.
Eigenlijk is geleisuiker niets anders dan kristalsuiker met pectine (meestal uit appel) en citroenzuur. Fruit bevat van nature pectine en dat zorgt ervoor dat de jam dikker wordt.
Als de gelatine in een vloeistof afkoelt wordt het gelei. Afhankelijk van de hoeveelheid gelatine een dunne gelei of hele stevige.
Arabische gom en agar-agar als alternatieven voor gelatine
Arabische gom (bijvoorbeeld in snoep) en agar-agar (bijvoorbeeld in pudding). Agar-agar is een vegetarisch bindmiddel dat wordt gewonnen uit algen. Het is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en toko's.
Gelatine kan vervangen worden door het vegetarische agar agar. Agar agar wordt gemaakt van algen en is 4 keer sterker dan gelatine. Het stijft sneller op maar verliest ook sneller zijn bindkracht.
Gebruik. Pectine vormt in een zuur milieu bij verhitten met suiker een gelei en wordt daarvoor gebruikt als een verdikkingsmiddel. De bekendste toepassing hiervan is in jam. De meeste vruchten bevatten niet genoeg pectine om een voldoende stevige jam te geven.
Bij verhitting in combinatie met suiker vormt pectine een gelei. Pectine is daarom een ideaal bindmiddel voor het maken van jam. Voeg pectine in combinatie met suiker toe bij het inkoken van de jam. Pectine vormt bij verhitten met suiker een gelei en wordt gebruikt om jam te maken van vruchten.
Pectinepoeder wordt vaak gemaakt van appels of citrusvruchten en kun je kopen bij de meeste grote supermarkten of in de biologische winkel of de (online) brouwwinkel.
Gelatine uit varken is haram. Gelatine geslacht uit rund is halal, indien geslacht volgens de islamitische wet. Collageen als supplement (poeder) uit vis zoals schol, kabeljauw en pollack is halal. Collageen als supplement uit islamitisch geslacht rund is halal.
Vroeger werd aan vruchtenjam gelatine toegevoegd. Tegenwoordig wordt in de praktijk voor vruchtenjams alleen nog maar pectine gebruikt. Pectine is een plantaardig geleermiddel.
Hoi Evelien, als je gelatine als supplement wilt gebruiken, dan kun je het beste de collageen nemen, de werkzame stof is hetzelfde alleen is deze oplosbaar in water en dus gemakkelijk in te nemen. wil je echt de gelatine, kun je er bijvoorbeeld pudding van maken, dat stijft net zo op als gewone gelatine.
Onderstaande tabel geeft aan hoeveel pectine er van nature in het door u gebruikte fruit aanwezig is, pas daar uw dosering pectine op aan. U gebruikt 10—60 gram per kg fruit, voor gelei en jam met min. 55% suiker. Vergeet niet een zuur toe te voegen in de vorm van zuursel, citroen in stukjes of citroensap.
Gelatine is een geleermiddel, ofwel een soort bindmiddel dat resulteert in een gel-achtige structuur. Het is een eiwit dat wordt gehaald uit slachtafval, met name uit de botten en huiden van runderen en varkens. Gelatine zorgt ervoor dat je verschillende baksels en zoetjes makkelijk opstijven.
Te veel pectine en/of te veel suiker kan hiervan de oorzaak zijn. Of misschien was de kooktijd te lang. Doe de jam of gelei terug in de pan en voeg water toe: 1 deciliter op 1 kilo jam. Breng aan de kook, roer en doe opnieuw in gesteriliseerde potten.
Waarom heb je pectine nodig bij het maken van zoete conserven zoals jam, gelei en confituur? Pectine heeft een gelerende werking: het bindt. Pectine zorgt ervoor dat zoete conserven zoals jam en confituur dik worden als je voldoende suiker en zuur (bijvoorbeeld citroensap) toevoegt.
Pectine wordt gewonnen uit appelpulp, bietenpulp en citruspulp. Deze pulp ontstaat bij het maken van vruchtensap. Het is een natuurlijk bindmiddel, dat zich in de celwanden van fruit en planten bevindt. Je kunt het een beetje zien als een soort lijm.
Pectine NH Patisdécor van Cerf Dellier is een geleermiddel voor confituren met een dikke textuur, melkconfituren, desserts met topping, vruchtenpuree, melkdesserts in gelei en dieet- en caloriearme producten. Gebruik: 0,3 tot 0,5 g per kg of 4 tot 5 g per liter melk.
Vezels spelen een belangrijke rol in onze spijsvertering, maar veel plantenvezels zijn moeilijk verteerbaar. Zo kunnen onze darmen eigenlijk maar weinig met de vezel pectine, die 40% van de celwanden van planten uitmaakt.
Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer en zwarte bes. Pectine arme vruchten zijn de aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber.
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Het grote verschil zit hem vooral in de structuur. Agar geeft een stevige vaste gelei en gelatine een flexibelere gelei. Ook kan Agar niet goed tegen een hoge zuurgraad, terwijl gelatine niet tegen bepaalde enzymen kan zoals die van ananas, papaya en kiwi. Een voordeel van Agar is dat het zijn bindkracht behoudt.
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.
Het stijft sneller op, maar verliest ook sneller zijn bindkracht. Agar agar is verkrijgbaar in poedervorm en de verhouding is voor 10 blaadjes gelatine ongeveer 4 gram agar agar op een liter vloeistof.