Pecorino Romano staat bekend als een heerlijke harde, zoute Italiaanse kaas gemaakt van schapenmelk. De intens zilte smaak komt doordat de kazen tijdens de bereiding gewassen wordt in zeewater. Pecorino Romano staat bekend als een heerlijke harde, zoute Italiaanse kaas gemaakt van schapenmelk.
Achtergrond informatie: Feta is een van oorsprong Griekse schapenkaas. de Dodoni Feta wordt bereid uit 80% schapen- en 20% geitenmelk. Deze kaas wordt traditioneel gemaakt- en ontleent zijn zuivere rijke smaak aan de ecologische en natuurlijke omstandigheden. Scharrelschapen en -geiten grazen in de wilde natuur.
Er bestaan talrijke soorten schapenkaas. Algemeen bekend zijn de Roquefort uit Frankrijk en de Griekse feta. Schapenkaas is geschikt voor mensen met koemelkallergie. Schapenkaas is rijk aan vitamine A, B en C en bevat hiervan hogere gehalten dan koeien- en geitenkaas.
Deze harde Italiaanse schapenkaas heeft een wat droge zilt pittige smaak dankzij de schapenmelk. Zeer geschikt als kaas in de keuken (raspen), maar zeker ook bij een glas wijn. Deze harde Italiaanse schapenkaas heeft een wat droge zilt pittige smaak dankzij de schapenmelk.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
Pecorino eet je met…
Rode wijn (Chianti), witte wijn, marmelade/jam (van vijgen bijvoorbeeld) of honing (aanrader!) Natuurlijk kekker met pasta en pizza. De jonge pecorino eet je ook los met wat gemalen peper of met jonge tuinbonen.
Ricotta is een kaas, die wordt gemaakt door het koken van wei (restvocht van de productie van kaas). Tegenwoordig wordt vaak het vocht van koemelk gebruikt, maar vroeger werd ook het vocht van pecorino (schapenkaas) gebruikt. Letterlijk betekent ricotta ook opnieuw gekookt.
Verse Spaanse kaas van 100% schapenmelk, deze Manchego kaas is met zorg bereid en heeft 3 maanden gerijpt. Het is zonder twijfel de populairste kaas van Spanje en de Spanjaarden eten deze schapenkaas dan ook veelvuldig. Vaak op een broodje, maar misschien nog wel vaker op een kaasplankje als tapashapje.
Heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan alle onmisbare voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en eiwitten van een hoge kwaliteit. Past in ieder gezond en natuurlijk eetpatroon, ook als je iets aan je overgewicht wilt doen. Verteert makkelijker dan kaas afkomstig van koemelk. Verlaagt een hoge bloeddruk.
Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet. Zo moet de kaas bijvoorbeeld 60 dagen rijpen en er mag niet meer dan 56% vocht in zitten.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Schapenkaas bevat veel vitamine D. Vitamine D heb je nodig voor een normale werking van je immuunsysteem, het helpt tegen ontstekingen en het zorgt ervoor dat je normaal je spieren kunt gebruiken.
Harde kazen zijn over het algemeen erg lang houdbaar in vergelijking met andere kazen. Ongeopend bewaar je een harde Pecorino zo'n twee tot vier maanden. Geopend gaat deze tot zo'n 6 weken mee.
Schapenkaas is een lekkere en gezonde kaas. Veel mensen zijn verrast door de volle smaak wanneer zij deze kaassoort voor de eerste keer proeven. De kaas is in diverse varianten verkrijgbaar. De smaak wordt omschreven van mild tot zoet tot 'schaapachtig'.
De kaas komt uit de “La Mancha regio”. In het Spaans zeg je “queso manchego“, maar in Nederlands spreek je het uit al “Mantsjeego”. De basis voor het recept kan zowel rauwe als gepasteuriseerde schapenmelk zijn die van het “Manchega” schapenras komt. Aan dit ras heeft de kaas ook zijn naam te danken.
Manchego Kaas | Geitenkaas uit Spanje | Spaanse Delicatessen - shopandalucia.
De Italiaanse harde kaas mag enkel de titel “Parmezaans” dragen als hij volgens het traditionele recept wordt bereid. Nog andere niet-vegetarische kazen: Grana Padano, Manchego, Gruyère, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Camembert, Roquefort …
Schapen kunnen zowel met de hand als machinaal tweemaal daags worden gemolken. Handmelken komt uitsluitend nog bij kleinere aantallen. Bij machinaal melken staan de dieren meestal zij aan zij en worden ze van achteren gemolken.
Schapenmelk is de melk van schapen. Het wordt vaak gebruikt om zuivelproducten, zoals kaas te maken. Beroemde kazen van schapenmelk zijn onder andere de feta in Griekenland, de ricotta in Italië en de roquefort in Frankrijk.
Ricotta is een Italiaanse verse kaas die gemaakt wordt van de wei (de wat lichtzure vloeistof) die overblijft tijdens het maken van verschillende soorten koe-, schapen- en geitenkaas. Ricotta betekent letterlijk 'opnieuw gekookt'. Door het opnieuw verhitten van de wei ontstaat er een wat korrelig product: ricotta.
Pecorino Romano
Ook deze kaas lijkt goed op parmezaan, maar is anders qua samenstelling. Pecorino Romano is gemaakt van schapenmelk (in tegenstelling tot parmezaan uit koeienmelk) en is dus een stuk vetter. De kaas is ook een tikje scherper van smaak en bevat meer zout.
De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
Deze Pecorino kan 6 tot 8 maanden in vacuüm worden bewaard in een koele omgeving. Na opening altijd koel bewaren (liefst in koelkast) en wikkelen in bakpapier of huishoudfolie. Bij voorkeur een half uur tot een uur voor gebruik uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen.