PCOS is erfelijk, maar komt in families met het erfelijke gen vaker voor dan in andere families met dit gen. Overgewicht speelt hierbij een belangrijke rol. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS, krijgen meer symptomen wanneer er ook sprake is van overgewicht. De exacte oorzaak van PCOS is onbekend.
Wat is de oorzaak van PCOS? De bekende oorzaken van PCOS zijn: erfelijke aanleg, hogere hormoonwaarden tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder voordat je geboren bent en leefstijl. Gewicht speelt een belangrijke rol. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS krijgen symptomen van PCOS als ze dikker worden.
Hoe PCOS ontstaat, is niet bekend. Waarschijnlijk is er niet één oorzaak en zijn meerdere hormonen betrokken. PCOS komt bij 5 tot 10% van alle vrouwen voor. In sommige families komt het vaker voor.
Er bestaat geen 'genezing' voor PCOS, maar de symptomen en gezondheidsrisico's kunnen wel worden beperkt. Vaak bestaat de behandeling eenvoudigweg uit het voorschrijven van de anticonceptiepil, waarbij bloedingen kunstmatig kunnen worden opgewekt.
Vooruitzichten. Vrouwen met PCOS hebben rond of na de overgang een grotere kans op gezondheidsproblemen. Dit zijn diabetes mellitus type II (suikerziekte), hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en een verhoogde kans op baarmoederslijmvlieskanker (endometriumcarcinoom).
Erfelijkheid: vrouwen van wie de moeder of zus PCOS heeft, hebben een hogere kans PCOS te krijgen. Vrouwen kunnen PCOS ook krijgen via de vader. Deze mannen hebben dan symptomen, zoals insulineresistentie en overgewicht.
Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om de kans op zwangerschap te vergroten. Ook zijn er verschillende behandelingen mogelijk op het moment dat medische begeleiding noodzakelijk is. Het is goed om te weten dat 60% van de vrouwen met PCOS zwanger wordt zonder medische hulp.
PCOS is een laaggradige ontsteking die in verband wordt gebracht met insulineresistentie. Vrouwen met PCOS hebben hogere CRP waardes, onafhankelijk van hun BMI. Gesuggereerd wordt dat het dagelijkse eten van tarweproducten en andere graansoorten chronische ontstekingen en auto-immuunziekten kan veroorzaken.
Verminder de inname van voedingsmiddelen die de aanmaak van insuline stimuleren, dus suikerrijke producten. Een dieet laag in (snelle) koolhydraten lijkt duidelijk het beste te zijn voor iemand met PCOS [16]. Eet daarnaast voldoende vezels; dit verbetert je insulineresistentie [23].
Vrouwen die zwanger worden na een behandeling voor PCOS, hebben een iets grotere kans op een miskraam. Dit is niet te beïnvloeden.
Bij het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) heeft u geen eisprong of minder vaak. U wordt niet elke maand ongesteld, soms maanden niet. Uw eierstokken maken te veel mannelijke hormonen. U kunt meer last van puistjes hebben en veel haar op uw lichaam.
Verder kunnen te veel mannelijke hormonen de volgende impact hebben: de stem wordt zwaarder, de clitoris wordt groter, de haargrens wijkt naar achter op het hoofd en menstruatiestoornissen kunnen optreden. is de haargroei overal toegenomen, maar vooral op de armen en de benen.
Het eten van ontstekingsremmende voeding kan daarom de risico's bij PCOS verminderen. Denk hierbij aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals kurkuma, knoflook, rood fruit zoals blauwe bessen en frambozen, bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, noten, avocado, broccoli, tomaten en groene thee.
Kies voor krachttraining. Hierna – tijdens de herstelfase – worden namelijk de hormonen gebonden Testosteron (tegenpool van vrij Testosteron, wat klachten geeft bij PCOS) en Groeihormoon aangemaakt. Deze hebben een positief effect op je hormoonbalans.
Haaruitval (alopecia) dient met medicatie behandeld te worden. Het lokaal gebruik van Minoxidil kan effectief zijn bij een milde vorm van haaruitval. Dit middel werkt echter niet bij iedereen. Een tweede optie is het gebruik van anti-androgenen, deze gaan de werking (niet de productie) van androgenen verminderen.
In de normale menstruatiecyclus treden ongeveer dertien menstruaties op per jaar, bij PCOS minder dan acht per jaar. De periode tussen de menstruaties wordt dus langer dan vijf tot zes weken (oligomenorroe) of de menstruatie blijft gedurende een half jaar of langer weg (amenorroe).
Wanneer een follikel niet openbarst maar doorgroeit, wordt het een cyste genoemd. Bij PCOS barsten de follikels niet, waardoor een eisprong uitblijft en er meerdere cysten op de eierstokken ontstaan. Dit heeft (tijdelijke) onvruchtbaarheid en het vaker uitblijven van de menstruatie tot gevolg.
Zuivel kan een negatieve invloed hebben op de hormoonhuishouding, want het kan via het hormoon IGF-1 (insuline growth factor 1) dat in melk zit het insuline gehalte laten stijgen.
Om PCOS vast te stellen, vindt er meestal bloedonderzoek en echoscopisch onderzoek plaats. Door middel van inwendige echoscopisch onderzoek (een echo via de vagina) kunnen de eierstokken worden beoordeeld op het voorkomen van meerdere eiblaasjes.
Bij vrouwen met PCOS geldt het advies om zo min mogelijk koffie te drinken en ook het gebruik van (sterke) zwarte en groene thee (met theïne) en pure chocolade te beperkten i.v.m. de cafeïne die deze producten bevatten.
'PCOS is bijna altijd omkeerbaar en door het op een goede manier te behandelen, houd je ook de lange termijngevolgen tegen. Door goed op je voeding te letten, bijvoorbeeld. Meer vetten en eiwitten, minder snelle koolhydraten, zoals in wit brood en pasta.
Lange tussenperiodes kunnen leiden tot abnormale cellen die zich opbouwen in de baarmoeder. Twee tot vier cycli per jaar is de aanbeveling om dit te voorkomen. Medicijnen zoals een lage dosis anticonceptiepil, progesteron en metformine kunnen worden voorgeschreven worden om het menstruele bloeden te reguleren.
PCOS is de afkorting van Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Het is geen ziekte maar een syndroom. Dit houdt in dat sprake is van meerdere symptomen die niet allemaal bij elke vrouw tot uiting hoeven te komen. Het beeld van PCOS is dus bij elke vrouw anders.
Andere oorzaken die PCOS kunnen verergeren zijn: Te veel stress. Als de bijnieren continu overuren moeten draaien doordat je blootstaat aan te veel stress of je snel gestrest voelt kan de aansturing van de eierstokken in het geding komen. Darmproblemen als gevolg van een ongunstig darmmicrobioom.