Vrouw. In het Westen in de 21e eeuw is de ideale vrouw jong, mager en blank met lange benen, ronde borsten, grote ogen, volle lippen en een egale huid. Het Europese en westerse schoonheidsideaal veranderde ingrijpend in de loop van de geschiedenis.
Het heersende schoonheidsideaal verandert al wel eens. Enkele uiterlijke kenmerken die zo goed als universeel en tijdloos blijken, zijn slankheid, jeugdigheid en een symmetrische lichaamsbouw. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.
Naast symmetrie en gemiddeldheid, wordt schoonheid gekarakteriseerd door kenmerken die gezondheid en jeugdigheid weerspiegelen, namelijk witte tanden, helder oogwit, fraaie nagels, weelderig en glanzend haar en met name een egale huid (Fink et al., 2001; Fink & Matts, 2007; Jones et al., 2004).
Voor de oorzaak van een bedacht schoonheidsideaal wordt vaak naar de media gewezen, vooral naar tv-programma's en modebladen die hun publiek bombarderen met beelden van beeldschone, dunne, gephotoshopte vrouwen. Maar het aandeel van de media moet gerelativeerd worden.
Aan het ideaalbeeld van de vrouw werd voldaan wanneer haar lichaam curven bezat en haar figuur de vormen had van een zandloper. Verder had de vrouw grote borsten en een slanke taille.
Vrouwen hebben door de loop der jaren veel meer gesleuteld aan hun lichaam om te voldoen aan het 'op dat moment heersende' schoonheidsideaal. De reden dat het ideaalbeeld bij vrouwen continu verandert heeft ook te maken met haar steeds veranderende rol in de geschiedenis.
Iedereen heeft wel eens van de zeven schoonheden gehoord. Het is echter onbekend wie de zeven schoonheden bedacht heeft. Op internet circuleren er zelfs meerdere varianten van de lijst. Waarbij de V-vormige haargrens, molligheid, bleke huid en scheel kijken (loensende ogen) ook op de lijst staan.
Hoe is innerlijke schoonheid met uiterlijke schoonheid verbonden? Uiterlijke schoonheid komt uit een andere bron dan de innerlijke. De uiterlijke schoonheid komt van je vader en je moeder: hun lichamen brachten jouw lichaam teweeg. Maar de innerlijke schoonheid komt uit je bewustzijn, die je uit vele levens meebrengt.
Schoonheid draagt bij aan ons welbevinden én het motiveert ons. We willen graag schoonheid om ons heen, geen lelijkheid. Maar dat idee is niet zo helder als wellicht lijkt. Als we iets mooi vinden, begrij- pen we het—de schoonheid geeft ons toegang tot het andere.
Vrouwen werden veelal jeugdig en rond weergegeven, met een slanke taille, hoge konische borsten en gewelfde heupen. Dit laatste was vooral om uiting te geven aan hun destijds voornaamste missie in de maatschappij: het moederschap.
Door alle westerse invloeden is inmiddels onduidelijk geworden wat voor schoonheidsidealen de Chinezen traditioneel hadden. Iedereen vertelt dat een mooie vrouw glanzende zwarte haren heeft, grote ogen en een blanke huid. Het meest beruchte traditionele schoonheidsideaal is dat van kleine voeten.
#5: India. In India is het traditionele schoonheidsideaal vooral gebaseerd op de vrouw met een smalle taille, brede heupen en grote borsten: de typische zandloper. Daarnaast moet ze ook nog grote ogen en lang zwart haar hebben.
Ben je een trotse bezitter van kuiltjes in je wangen, of ken je iemand met zo'n schattig kuiltje? Dan heb je geluk, want maar 20 tot 30 procent van de wereldbevolking heeft deze 'misvorming' in het gezicht.
Sterke gelaatstrekken
Hiermee wordt bedoeld dat een gezicht niet doorsnee moet zijn, maar juist sprekend. Je kunt daarbij denken aan een krachtige neus die mooi gevormd is, een strakke kaaklijn en een degelijke kin.
Kuiltjes in je wangen worden veroorzaakt door een kleine vervorming van de wangspier, waardoor de huid van de wang strak trekt als het beweegt, en kuiltjes creëert. Deze schattige eigenschap van het gezicht is meestal een genetisch overgedragen eigenschap.
Het schoonheidsvlekje, in vakterminologie ook wel de tache de beauté genoemd, bevindt zich doorgaans aan de linker- of rechterkant van het gelaat, tussen neus en mond.
Gemiddelde neus blijkt aantrekkelijker
In het onderzoek van Van Zijl werden veertig vrouwelijke gezichten gecombineerd tot een 'gemiddeld gezicht' met een 'gemiddelde neus'. Die neus liet hij samen met de veertig unieke neuzen aan een panel van mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en afkomst zien.
Dit is ook het geval bij mannen. Sommige mannen zijn ook gezegend met mooie lange wimpers die hun ogen omlijsten en waardoor zij een mysterieuze look krijgen en hun ogen nog meer opvallen.
Schoonheid is een thema in de esthetica, een onderdeel van de filosofie dat onderzoekt wat als mooi of lelijk wordt ervaren. De beleving van schoonheid is deels subjectief, maar de filosoof Kant betoogt dat schoonheid ook een verbonden is aan het schone voorwerp zelf.