Passata is tomatensaus dat gemaakt wordt van verse, rijpe tomaten die gekookt en nadien gezeefd worden. Pulp en zaadjes worden dus verwijderd. Is passata dus hetzelfde als gezeefde tomaten? Ja, het is de Nederlandstalige benaming hiervoor.
De tomaten in tomatenpuree zijn over het algemeen verwarmd en ontveld en moet je eerst ontzuren voordat het zijn uiteindelijke smaak vrijgeeft. Bij Passata zijn de tomaten (meestal) koud gepureerd en dus rauw. Passata kan ook dienen als vervanging van rijpe tomaten of tomaten uit blik of glas.
Passata gebruik je als de basis voor je pastasaus, de puree om de smaak van de saus te versterken. Je hebt namelijk maar een klein beetje tomaten puree nodig om veel smaak toe te voegen. Passata is dus niet hetzelfde als tomaten puree.
Misschien vraag je je af: is tomatenpassata hetzelfde als gezeefde tomaten? Het antwoord is ja! Passata is de Italiaanse naam, maar in Nederland gebruiken we hiervoor ook de naam gezeefde tomaten. Tomatenpassata is een goede basis voor soepen en sauzen zoals bolognese.
Eén van de meest gebruikte varianten in Nederland is hele tomaten in blik. Deze vind je wederom in elke supermarkt en zijn over het algemeen gepeld. De smaak is rijk en krachtiger dan die van passata, maar zijn ook ideaal om te gebruiken als basis.
Tomaten uit Blik > erg ongezond
Gepelde tomaten, tomatenblokjes, passata, tomatenpuree, … er zijn heel wat variaties van tomaten verkrijgbaar in blik. Waarom is dit ongezond: De kunststof bekleding aan de binnenkant van blikken bevat Bisfenol-A (BPA of Bisphenol-A).
AH Biologisch Passata di pomodoro bestellen | ah.nl.
Passata is de ideale basis voor spaghettisaus of tomatensoep. Zet de passata op een donkere plek, de voorraadkast bijvoorbeeld. Daar blijft ze nog 3 maanden goed.
Je kunt sauzen indikken met allerlei bindmiddelen zoals maïzena maar de beste manier om een saus te laten indikken is door ze gewoon te laten inkoken. Laat ze wat langer pruttelen op het vuur zodat het vocht verdampt en de saus vanzelf dikker wordt.
De delicate smaak en de zachte textuur maken dit de perfecte basis voor stoofgerechten, in een pasta, op een pizza of in een rijstgerecht. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos! Hier vind je alle inspiratie die je nodig hebt om een heerlijke, makkelijke maaltijd op tafel te zetten.
Cirio Passata is een tomaten saus van gepelde tomaten die door een fijne zeef zijn gehaald waardoor een romige Passata ontstaat.
Passata wordt gebruikt als basis om soepen en sauzen mee te maken. Tomatencoulis is eerder een afgewerkte saus van tomaten die zo geserveerd wordt bij bijvoorbeeld vis of vlees.
Bij Nederlanders is de passata di pomodoro ook populair in recepten, gezeefde tomatenpulp. Maar die kun je met een flink financieel voordeel vervangen door aangelengde tomatenpuree. Dat geldt helemaal voor tomatensap; wel zelf even op smaak brengen met zout en peper.
Om passata te maken worden de biologische tomaten gezeefd. Zo ontstaat er een pure tomatensaus zonder vel en zaden die een ideale basis vormt voor pastasauzen en soepen.
Voor de "boeren" gezeefde tomaten, de Passata di pomodoro rustica van De Cecco met zijn zoetzure smaak wordt alleen het vruchtvlees van de strikt Italiaanse tomaat gebruikt. De tomaten worden geblancheerd, ontveld en in stukken gesneden.
Tomatenpuree geeft veel smaak aan sauzen, maar kan wat zurig of bitter zijn. Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet.
We vertrekken van het voorbeeld van de tomaten in blik (1). In zo'n tomatenpuree zit bisfenol A, een chemische stof die in verpakkingsmateriaal verwerkt zit. Het kan daardoor in kleine hoeveelheden in onze voeding terechtkomen.
Immers, zowel de tomatenplant als onrijpe tomaten bevatten de gifstof tomatine. Deze gifstof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens. Bij een inname van 25mg kan de mens al te maken krijgen met vergiftigingsverschijnselen.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Antwoord: In de coating (binnenzijde) van (groente)blikken zit de stof bisphenol A (BPA). Dit is een ongezond op een hormoon lijkend stofje, dat zich kan verplaatsen naar de inhoud van het blik.
Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.