Ja, het is mogelijk om je leasecontract eerder op te zeggen. We leggen je hieronder precies uit hoe dat werkt, er komen namelijk wel afkoopkosten bij kijken. Als je het contract na 12 maanden eerder op wil zeggen, betaal je een opzegvergoeding.
“U kunt de leaseovereenkomst tussentijds opzeggen, op zijn vroegst tegen de eerste dag van het tweede jaar van de leaseperiode. In de Aanvullende voorwaarden kan echter bepaald zijn dat u tegen een eerdere dag kunt opzeggen. U moet een opzegtermijn van ten minste 1 maand in acht nemen.”
Wil je je Private Leaseovereenkomst eerder beëindigen, dan is Private Lease afkopen een optie. Je betaalt maximaal 40% van het resterende leasetermijn. Beëindig je het contract al in het eerste jaar, dan betaal je voor de resterende maanden van dit eerste jaar 100% van het leasetermijn. Daarna betaal je 40%.
Private leaseauto eerder inleveren
Meestal is dit geen probleem. De eerste 12 maanden zit je vaak wel aan het contract vast. Daarna kun je je leaseauto eerder inleveren. Als het gaat om bepaalde persoonlijke omstandigheden, zoals een echtscheiding of ontslag, dan kun je je contract kosteloos opzeggen.
Je moet bij financial lease altijd het openstaande bedrag (de schuld) aflossen. Kun je het contract niet meer betalen? Dan moet je het voertuig verkopen. Als het dan nog niet genoeg is zul je ergens het verschil moeten betalen.
Zodra de termijnen zijn afgelopen, bent u volledig eigenaar van de lease auto en kunt u de auto verkopen. Wilt u tussendoor de auto verkopen omdat u bijvoorbeeld een grotere nodig heeft voor uw werkzaamheden, dan kunt u ook dit contract afkopen of aflossen. Daarna bent u vrij om hem te verkopen.
Bij het einde van de arbeidsovereenkomst moet die werknemer de auto teruggeven aan de werkgever. Maar de werkgever kan de werknemer niet bijkomend verplichten om een eventuele opzegvergoeding voor het leasecontract ten laste te nemen. Een clausule in de arbeidsovereenkomst die zo'n verplichting opneemt, is nietig.
Leaseplan / ANWB: Inmiddels zijn er berichten dat Leaseplan en ANWB meer open staan voor contractovername van de private lease auto. Zij rekenen hiervoor 199 euro. XLeasy: de overname kosten zijn hier 250€ voor administratiekosten. Ford: De overnamekosten bij Ford private lease bedragen 295 euro.
Jouw financial lease afkopen of eerder aflossen, kan dat? Ja dat kan zeker! Het maakt hierin niets uit of je de looptijd van je financial lease helemaal uitzit of niet. Je kunt er dus gerust voor kiezen om versneld af te lossen of de leaseovereenkomst af te kopen.
Dat kan. Na het einde van het leasecontract kunt u de auto overnemen van de leasemaatschappij. In sommige gevallen is dat interessanter dan een nieuwe auto leasen en goedkoper dan een auto kopen bij de dealer.
Een traditioneel leasecontract heeft meestal een looptermijn van twee tot vijf jaar. Bij sommige leasemaatschappijen is het zelfs mogelijk om een auto te leasen tot zes jaar (72 maanden). Een enkele leasemaatschappij begint al bij contracten vanaf één jaar.
Stel dat je een leasecontract bent aangegaan voor 200 euro per maand met een looptijd van vier jaar, en je wil na twee jaar van je contract af. Dan betaal je iedere maand die je eerder opzegt een boete van 40% van 200 = 80 euro. Aangezien je in dit geval 24 maanden eerder opzegt, betaal je dus 80 euro x 24 = 1920 euro.
Met Toyota Private Lease rijdt u een Toyota nu al compleet zorgeloos vanaf € 249,- per maand*. Alles is inbegrepen: onderhoud, verzekering, reparatie, vervangend vervoer, pechhulp in Europa, zelfs nieuwe banden. Je betaalt dus alleen nog de benzine.
Je kunt je leasemaatschappij vragen om de private lease om te zetten in een zakelijke lease. Of dat kostentechnisch voordeliger is kan je uitrekenen (zie voorbeeld hieronder) of vraag je boekhouder om het voor je te berekenen. In elk geval is het voor de BTW vaak gunstiger.
Private lease overkopen
Wanneer een private leasecontract afloopt, heb je een aantal opties: afhankelijk van de gekozen looptijd van het contract is het mogelijk om je contract te verlengen, een nieuwe private leaseauto uitzoeken of besluiten om (weer) een auto te kopen in plaats van privé leasen.
Met private lease rij je als particulier een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag zonder dat deze van jou is. Behalve de brandstof zijn alle kosten die je aan een auto kunt hebben inbegrepen. De periode bepaal je zelf, je kunt vaak kiezen uit een looptijd van 12, 24, 36, 48 of 60 maanden.
1) een belofte inlossen (wat je beloofd hebt doen) Synoniem: nakomen, waarmaken 2) (een schuld)...
Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto in en worden de gereden kilometers en 'niet-acceptabele' schades verrekend. Dit zijn bijvoorbeeld krassen en deuken die niet gebruikelijk zijn voor een goed onderhouden leaseauto van een paar jaar.
Huurkoop bij een auto is beter bekend onder de naam leasen. Tijdens de periode van aflossen ben je geen eigenaar van de auto; je huurt de auto. Je betaalt geen bijkomende kosten aan reparatie, onderhoud, verzekeringen en pechhulp; deze kosten zijn verwerkt in je maandlasten.
De overnameprijs van een auto is het bedrag dat je krijgt voor je oude auto, wanneer je bij dezelfde garage een nieuwe wagen koopt. De overname prijs auto wordt dan als korting gegeven op de verkoopprijs. Dit is natuurlijk erg gemakkelijk zo'n overname auto.
De werknemer moet een opzeggingstermijn presteren
Tijdens de opzeggingstermijn loopt de arbeidsovereenkomst gewoon verder. Het loon, inclusief de voordelen, moet nog steeds gerespecteerd worden. Bijgevolg mag de werknemer de bedrijfswagen verder gebruiken tijdens de volledige opzeggingstermijn.
Als jij uit dienst treedt, dan komt er vast een nieuwe collega op jouw plek te zitten. Hij of zij kan jouw leasefiets overnemen, net zoals dat vaak bij leaseauto's gaat. Het bestaande leasecontract loopt dan gewoon door en je bent je baas bij het weggaan niets verschuldigd.
Een slottermijn is een bedrag dat aan het einde van de leaseperiode nog niet is afgelost. Over dit bedrag betaal je tijdens de looptijd van het leasecontract alleen rente, je lost niets af. Aan het einde van de looptijd los je de slottermijn in één keer af, na afloop van de laatste leaseperiode.
Wanneer je op dit moment in een lease auto rijdt en het betreft een lopend contract bij de leasemaatschappij dan kan je niet zomaar je lease auto verkopen. Leasewagens zijn tot en met de einddatum van het contract eigendom van de leasemaatschappij en kan je als leaserijder de auto niet zomaar verkopen.