Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
Levoni parmaham staat bekend als de meest beroemde Italiaanse rauwe ham, gemaakt van Italiaanse varkens die zijn onderworpen aan de “Consorzio di Parma” regelgeving. Levoni parmaham is 18 tot 24 maanden gedroogd en gezouten. Levoni parmaham wordt gekenmerkt door een bijzonder milde en delicate smaak.
Parma ham of Prosciutto di Parma
Deze op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma, mag alleen worden geproduceerd volgens strikte voorwaarden. Zo mogen er geen conserveringsmiddelen of additieven worden gebruikt.
Deze ham wordt gemaakt in Spanje en het vlees komt van varkens uit de Spaanse bergen of van speciale varkens van het Spaanse platteland. Serranoham wordt in een bad met kruiden gelegd en is zouter van smaak dan parmaham. Deze hammen in een recept vervangen door gewone rauwe ham is niet altijd mogelijk.
Prosciutto crudo is een gerijpte ham. Hij is niet gekookt maar zorgvuldig gerijpt in een donkere koele ruimte. Het komt van het dijbeen van een varken en de huid is er af. Prosciutto cotto komt ook van een varken maar de huid en het vet blijven aan het vlees zitten.
Eet geen rauwe of deels rauwe vleeswaren, zoals rosbief, filet américain, ossenworst, tartaar en carpaccio. Ook salami, chorizo of rauwe ham zijn deels rauwe vleeswaren en eet deze alleen eten als je ze goed verhit, zoals in de oven.
Parmaham wordt ook wel Prosciutto di Parma genoemd wat betekent; traditioneel gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma. Het verschill tussen coppa di Parma en Parmaham is de manier waarop ze gesneden zijn. Coppa di parma is rond en volledig gemarmerd en Parmaham is recht met aan één zijde een vetrandje.
Serranoham is rauwe ham. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauwe vleeswaren eten. Je denkt waarschijnlijk meteen aan vleeswaren zoals filet Americain. Dat klopt, maar het geldt dus ook voor alle andere rauwe vleeswaren, zoals salami en chorizo.
Rauwe ham is namelijk “rauw” in de zin van 'ongekookt', 'niet gebakken of gebraden', 'niet gegrild of geroosterd' en 'niet gestoomd'. Rauwe ham wordt namelijk gerijpt, gerookt en/of gezouten.
Ham recepten zijn er eigenlijk niet heel veel in de Italiaanse keuken. De echte Italiaanse hammen zoals Prosciutto di Parma of San Danielle worden doorgaans rauw gegeten.
Voor de productie van parmaham worden varkens ouder en dus extra groot, maar ze krijgen niet meer ruimte. De zware dieren wegen 160 kg maar krijgen per varkens slechts één vierkante meter leefruimte. De undercoverbeelden tonen overvolle stallen en veel dieren met krassen en bijtsporen.
Dit is de echte, authentieke gedroogde ham en mag alleen zo genoemd worden wanneer het varken geboren is in deze regio. Deze ham moet minstens 12 tot 15 maanden drogen en wordt ingewreven met zout. Hierdoor heeft de ham een milde, zoutige smaak en wordt deze ook veel verwerkt in gerechten.
Er zit 1,1 gram vet in 1 voor snee (12 gram) rauwe ham, waarvan 0,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Verschil met andere gerijpte hammen: de Spaanse serranoham is de gezondste. Zowel de “Bayonne ham” als de Prosciutto di Parma en San Daniele staan langer en overvloediger in contact met zout, een bron van nitrieten. Bij serranoham duurt dit contact hoogstens 15 dagen terwijl dit bij andere hammen tot 30 dagen kan zijn.
De ham komt normaal gesproken van de bil van het varken wat vastzit aan de achterpoten. Het heeft, in vergelijking met andere delen, minder vet en pezen en is het meest mals. Ham wordt meestal nat óf droog gepekeld, gekookt en/of gerookt.
In de Larousse gastronomique van 1938 staat dat ham uit de stad York "gereputeerd is als de beste die in Europa wordt gemaakt".
Rauwe ham tijdens je zwangerschap
Bij rauwe ham kun je denken aan serranoham, parmaham, Iberico ham, coburgerham en prosciutto. Je kunt rauwe ham wel gewoon eten als het goed is verhit, bijvoorbeeld op een pizza. Andere ham-soorten, zoals schouderham, yorkham of achterham, kun je wel eten.
Rauwe ham is onwijs lekker op je boterham, maar natuurlijk ook hartstikke lekker uit de oven of uit de pan.
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Dit geldt overigens ook voor gevogelte (denk aan gerookte kipfilet) en vis (bijvoorbeeld gerookte paling en ingeblikt tonijn).
In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Daarom kun je beter geen Parmaham eten tijdens de zwangerschap .
Hier is het onderscheid tussen een rauwe ham en een gedroogde ham van groot belang. Het verschil zit in de droogtijd: een rauwe ham heeft geen minimum droogtijd, terwijl een gedroogde ham minstens 4 maanden moet gedroogd hebben. Ganda ham is met zijn rijptijd van minimum 10 maanden duidelijk een gedroogde ham.
Laat ze in een oven drogen tot status krokant en goudbruin. Het mooiste resultaat krijg je bij lage temperaturen zoals 110 °C, maar dat duurt dan minimaal wel een uurtje. Het kan zelfs langer duren, want dat ligt ook aan de dikte van de plakjes.
Uitgelicht product: Prosciutto di Parma
Parmaham tegenwoordig niet meer weg te denken bij de borrelplank, op een pizza of zomers over stukjes meloen. Iedereen kent het maar wist je dat de gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma in Italië komt?
Rauwe ham wordt eerst gezouten en dan gedroogd. Het zouten kan op twee manieren: het vlees wordt enkele dagen in een pekelbad gelegd, al dan niet met kruiden zoals jeneverbessen, laurier, tijm of peper. Of ham wordt 'droog' gezout, in kleur- of zeezout, en vervolgens met lauw water afgespoeld.
Hele hammen hoeven niet ontzettend duur te zijn. U koopt deze hele ham die maar liefst 7,5 kilo weegt voor maar €199,95. Daarvoor heeft u een absolute top kwaliteit ham in huis!