Het Consortium wil dat je weet dat prosciutto bijzonder is. “Prosciutto di Parma is geen bewerkt vlees of worst, maar een product dat een lange tijd rijpt,” zei iemand van het Consortium tegen The Guardian. Ze zijn bang dat mensen die dat niet weten, deze koning onder de hammen gaan vergelijken met spek of worst.
Parmaham (Italiaans: Prosciutto di Parma) is een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma.
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Door de bewerking kunnen kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) ontstaan. Deze stoffen kunnen cellen beschadigen in ons lichaam, wat tot kanker kan leiden.
Wist je trouwens dat Parmaham een gezond product is om mee aan de slag te gaan in de keuken? Deze ham bevat veel goedaardige vetten en aminozuren en is bovendien ook gemakkelijk te verteren. Je zou voor minder af en toe kiezen voor een lekker sneetje Parmaham!
Ham is bewerkt vlees. Dit soort vlees kan de kans op darmkanker vergroten. Alle vleesproducten die gerookt, gezouten, gedroogd of anderszins geconserveerd zijn, vallen onder bewerkt vlees. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn: ham, bacon, salami en bepaalde soorten worst als knak- en rookworst.
" Prosciutto di Parma is geen bewerkt vlees of worst, maar een product dat gedurende een lange periode rijpt ", vertelde een woordvoerder van het Parma Ham Consortium, een 55 jaar oude organisatie van producenten die de traditionele verwerkingsmethode gebruiken en bewaken die wordt gebruikt in wat een hoofdbestanddeel is van de Italiaanse ...
Gekookte ham is namelijk bewerkt rood vlees, terwijl kippenham tenminste nog wit vlees is. Rookvlees, rosbief, kalkoenfilet… mag je ook gerust op je boodschappenlijst plaatsen. Ze bevatten relatief weinig verzadigde vetten, maar wel veel eiwitten, vitamines, mineralen…
De enige ingrediënten die volgens de productiespecificaties zijn toegestaan, zijn varkensvlees en zout. De analytische controle heeft ook de totale afwezigheid van potentieel giftige stoffen in Parmaham benadrukt.
Rauwe ham. Prosciutto di Parma: de welbekende Italiaanse gedroogde ham uit de provincie Parma. De naam is beschermd en de ham mag alleen Parmaham heten als het varken in de streek is geboren. De ham droogt 12 tot 15 maanden en wordt alleen ingewreven met zeezout.
Serranoham is een gezond voedingsmiddel en een rijke bron van vetzuren, zoals oliezuur, wat de LDL-cholesterol (slechte cholesterol) en HDL-cholesterol (goede cholesterol) verbetert.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
Achterham: dit onbewerkte vlees komt van het achterpoot van het varken en veel lijkt op beenham. Het verschil met beenham is dat beenham aan het been wordt gezouten en gegaard. Bij achterham maakt dit niet uit. Er zit dus geen verschil in het vlees.
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Traditionele Italiaanse vleeswaren zoals parmaham zijn de afgelopen maanden flink duurder geworden. De reden daarvoor is de Afrikaanse varkenspest, die al meer dan 2 jaar in Italië woedt.
Met zijn volle smaak en zijdezachte textuur is Parmaham een specialiteit van wereldklasse. Deze ham uit het hart van Italië is favoriet bij veeleisende chefs en verbetert voorgerechten, pastagerechten, salades, sandwiches en hoofdgerechten. Meestal moeten flinterdunne plakjes Parmaham op kamertemperatuur worden geserveerd.
Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt met de leeftijd langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
Ontdek hoe parmaham, wanneer met mate geconsumeerd, een rijke smaak en eiwitten aan je dieet kan toevoegen, wat bijdraagt aan een evenwichtige en plezierige levensstijl. Rijk aan eiwitten, essentieel voor spiergroei, herstel en de algehele werking van het lichaam.
Goede opties zijn bijvoorbeeld flinterdunne achterham of rauwe ham. Net als rookvlees heeft rauwe ham vaak wel een hoog zout-gehalte, dus zorg dat je niet te veel eet. Vette vleesbeleg soorten die we niet aanraden zijn bijv. spek, bacon, salami, boterhamworst, leverworst, cervelaat, paté en grillworst.
Consumenten die Berreta parmaham hebben gekocht, wordt geadviseerd hun producten te controleren en deze niet te consumeren vanwege de mogelijke gezondheidsrisico's die samenhangen met Listeria Monocytogenes. Deze bacterie kan ernstige ziekten veroorzaken, met name bij kwetsbare bevolkingsgroepen .
De naam Parmaham is wellicht de bekendste ham van Italië. Deze op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma, mag alleen worden geproduceerd volgens strikte voorwaarden. Zo mogen er geen conserveringsmiddelen of additieven worden gebruikt. Parmaham bestaat dus enkel uit vlees en zeezout.
De aminozuren in prosciutto zijn met name vrije aminozuren, die zeer geschikt zijn voor sporters omdat ze niet verteerd hoeven te worden en kunnen helpen bij spiervermoeidheid tijdens het sporten .
Kant-en-klare hammen omvatten prosciutto en gekookte hammen; ze kunnen direct uit de verpakking worden gegeten . Verse hammen en hammen die alleen zijn behandeld om trichinen te vernietigen (wat verhitting, invriezen of uitharden in de verwerkingsfabriek kan omvatten) moeten door de consument worden gekookt voordat ze worden gegeten.
Hoewel sommige vleeswaren inderdaad bewerkt worden om de houdbaarheid te verlengen en de smaak te verbeteren, zijn er ook minder bewerkte opties. Zoals achterham, kipfilet en fricandeau.
Bewerkt vlees is vlees dat is behandeld om het langer houdbaar te maken of beter te laten smaken, door chemische conserveringsmiddelen zoals nitraten toe te voegen. Dit kan door het vlees te roken, te pekelen of te zouten. Bewerkt vlees omvat ham, spek, corned beef en sommige worsten zoals salami, chorizo en hotdogs.
Het is belangrijk om te benadrukken dat Iberico ham weliswaar vetten bevat, maar het zijn voornamelijk onverzadigde vetten die gunstig zijn voor onze gezondheid. Daarnaast bevat het relatief weinig verzadigde vetten en cholesterol. Dit maakt Iberico ham een gezondere keuze in vergelijking met andere vleeswaren.