Bent u op zoek naar Cortaderia selloana? De Cortaderia selloana is ook wel bekend als Pampasgras. Deze Poaceae heeft een maximale hoogt van ongeveer 200 centimeter. De Pampasgras is wintergroen.
Hoe lang gaat pampasgras mee? Dat is afhankelijk van de omstandigheden waarin de pluimen worden bewaard. 3 jaar is zeker mogelijk.
De beste tijd om pampasgras te planten in het voorjaar. Zorg voor een beschutte plek in de volle zon en voedzame, goed doorlatende grond. Geef in droge perioden eens wat extra water.
In de winter: bescherm het jonge gras
Bind de scherpe bladeren, als ze helemaal droog zijn, in de winter bij elkaar. En breng aan de voet wat tuinturf of blad aan. Vooral het jonge gras heeft bescherming nodig.
Hoewel pampasgras goed winterhard is, heeft de jonge plant wat meer bescherming nodig. Ook tegen teveel vocht of regen. Oudere planten kunnen -16 graden C.
In de winter sterft de plant bovengronds voor een groot deel af, net als vele grassoorten. De beste tijd om pampasgras te snoeien is aan het eind van de winter, net voor de lente aantreedt. Als u te laat gaat snoeien zou u namelijk nieuwe scheuten kunnen beschadigen.
pampasgras woekert niet maar kenmerkt zich onder gunstige omstandigheden wel door een snelle groei. De pol zal zich snel uitbreiden en groter worden.
Hoeveel water heeft pampasgras nodig? Pampasgras in de tuin heeft niet veel water nodig. De basisregel is : beter minder vaak maar goed water geven zodat de grond goed vochtig is. Door zijn oorsprong kan het siergras beter overweg met droogte dan met vocht.
Blikvangers aan pampasgras, ook bekend als Cortaderia selloana, zijn de prachtige zilverwitte pluimen. De plant bloeit in september, maar de pluimen blijven onder redelijke weersomstandigheden maandenlang mooi.
Pampasgras is qua verzorging geen veeleisende plant. Eenmaal snoeien per jaar en alleen bij aanhoudende droogte (in de zomerperiode) moet u ervoor zorgen dat de kluit goed vochtig is. Het geven van water kunt u bij minder warm weer gerust een aantal dagen overslaan.
Het pampasgras houdt van een zonnige en warme standplaats. De bodem moet luchtig en goed doorlaatbaar zijn en bovendien voedingsrijk. Meerdere planten in een rij hebben een afstand van minstens 1 meter nodig.
Pampasgras is niet giftig.
1. Het Pampasgras is nog te klein of te jong. Nieuwe aanplant en jonge planten (bijvoorbeeld in een kleine maat zoals p9, of C1,5), zullen vaak het eerste jaar nog niet bloeien. De planten moeten eerste goed aanslaan en vervolgens wat loof kunnen maken, voordat ze in bloei komen.
Wie ze wil combineren met bloeiende vaste planten, moet dus op zoek gaan naar laatbloeiers, zoals vuurpijlen of helianten. Ook kun je ze gebruiken als achtergrond voor de rode of oranje bottels van de rimpelroos. Pampasgras moet je in het voorjaar planten.
De meest voorkomende variant in de natuur heeft grote witte pluimen, maar je vindt deze plantensoort ook in andere kleuren. Oranje, rood en zelfs paars – pampasgras is uniek en kleurrijk!
Het kan tot drie jaar duren voordat het pampasgras bloemen voortbrengt.
Zodra er in het voorjaar vanuit de wortels jonge scheutjes tevoorschijn komen, kun je de oude stengels tot maximaal 25 centimeter boven de grond afknippen. Op deze manier creëer je weer ruimte voor nieuwe bladeren en bloemstengels. Het snoeien van pampasgras doe je het beste met een scherpe heggenschaar of snoeischaar.
Wanneer Pampasgras Snoeien
Het is voor pampasgras goed wanneer het 1 keer per jaar terug wordt gesnoeid. Dit gebeurt het beste eind februari en begin maart. Rond deze tijd gaan er weer jonge scheuten uitlopen en zij hebben de ruimte nodig om te kunnen groeien.
De geadviseerde plantafstand is 58 cm. (1-3 st. per m2.) Is goed verkrijgbaar.
De beste periode om Pampasgras te verplaatsen is maart/begin april. De vorst is dan uit het land en de aarde wordt alweer warmer. Voordat je Pampasgras gaat verplaatsen is het slim om Pampasgras eerst te snoeien. Zo wordt de plant hanteerbaarder en gaat verplanten makkelijker.
De mannelijke variant van pampasgras heeft wat grauwere en roze-achtige pluimen. Wil je pampasgras stekken, dan kun je dit doen door de planten te scheuren. Bij tuincentra doen ze dit vaak nog voordat de plant pluimen heeft.
In Nederland is een eerste melding gedaan na 2000 in de omgeving van Eindhoven. In Nederland en België groeit het alleen nog op plaatsen waar de plant oorspronkelijk is aangeplant (bijvoorbeeld in verwaarloosde tuinen) of waar planten zijn weggeworpen.
Een hoge vaas is ideaal omdat de pluimen dan het best tot zijn recht komen. Zoek dan nog een mooi plekje en je bent klaar. Zelf vind ik het erg mooi om de pampasgras op een kast te zetten. Je hebt direct een mooie eye-catcher in huis.