Gerookte paling is een rijk bron van omega-3 vetzuren, eiwitten, vitamine D en selenium. Deze voedingsstoffen zijn goed voor de gezondheid en kunnen helpen bij het verminderen van het risico op hartziekten, ontstekingen, depressie en andere aandoeningen.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis of schaaldieren uit Nederlandse wateren af. Denk hierbij aan paling, baars en forel of rivierkreeft en wolhandkrab. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad.
Paling bevat veel onverzadigde gezonde vetten, de Omega 3 vetzuren. De belangrijkste zuren zijn ALA, EPA en DHA. ALA draagt bij aan een goed cholesterol niveau van het bloed en je zou er 2 gram van moeten binnen krijgen per dag, gerookte paling bevat 0,91 gram ALA per 100 gram.
Boordevol Omega 3 en vitamine D
Vis is namelijk heel gezond! Paling (=vette vis) bevat meervoudig onverzadigde vetzuren (Omega 3) die goed zijn voor je hart, bloedvaten, brein en huid. Vette vis verlaagt de kans op depressie, blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC.
Paling eten kan helpen rimpels te verminderen, huid-, haar- en nagelcondities te verbeteren vanwege het hoge collageengehalte . Bovendien helpt het eiwit in paling bij de regeneratie van huidcellen, waardoor het een ideaal voedsel is voor mensen met acne, eczeem en psoriasis. Over het algemeen is het regelmatig eten van paling gunstig voor de algehele gezondheid.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
De 'panda van de zee', de paling wordt al jaren bedreigd in zijn voortbestaan. Bovendien kan de vette vis vol zitten met giftige stoffen als dioxines en pcb's. Onze rivieren zitten vol met dioxines en pcb's. Inmiddels zijn deze stoffen verboden.
Het cholesterolgehalte in elke 100 gram voedsel is 100~200 mg. Voedsel staat bekend als voedsel met een matig cholesterolgehalte , zoals graskarper, kroeskarper, zilverkarper, paling, rivierpaling, schildpad, krabvlees, varkenskotelet, kip enzovoort. Het cholesterolgehalte in voedsel van elke 100 gram is 200~ voedsel van 300 milligram wordt hoog genoemd.
Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3. We vinden deze in ongebrande noten, in vette vis zoals ansjovis, sardientjes, zoute haring, makreel, paling en zalm en in koudgeperste, plantaardige oliën.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
De omega-3-vetzuren in gerookte paling staan bekend om hun hartgezonde eigenschappen. Ze helpen de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen, wat hart- en vaatziekten kan voorkomen. Bovendien spelen deze vetzuren een belangrijke rol bij het behoud van de gezondheid van de hersenen, wat mogelijk de stemming en cognitieve functies verbetert .
Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Leg de paling met het vel naar beneden op de snijplank. Pak met één hand de staart van de paling vast en plaats met je andere hand de lepel tussen het vlees en het vel. Strijk de lepel in één vloeiende beweging naar het einde van de filet om het vlees van het vel te schrapen.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Geroosterde zoetwateraal is een delicatesse die in verschillende Aziatische keukens wordt gevierd, met name in de Japanse en Chinese keuken. Rijk aan omega-3-vetzuren, zit het boordevol eiwitten en essentiële voedingsstoffen, waardoor het een hartgezonde keuze is.
Naast de kenmerkende smaak biedt paling verschillende gezondheidsvoordelen, omdat het vol zit met vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, vitamine B12, lysine, niacine, zink en ijzer, om er een paar te noemen. Het bevat ook veel eiwitten en vetten en kan helpen het cholesterol, de bloeddruk en de kans op artritis te verlagen.
Schelpdieren en cholesterol
Over het algemeen zijn schelpdieren rijk aan voedingsstoffen zoals zink, ijzer en vitamine B12, volgens de Universiteit van Washington. Ze bevatten ook weinig verzadigd vet, waardoor ze een goed alternatief zijn voor vlees. Maar schelpdieren staan erom bekend dat ze het hoogste cholesterolgehalte onder de zee hebben .
Vooral de combinatie met verzadigd vet of met transvetzuren is ongunstig. Producten die veel verzadigd vet bevatten, bevatten meestal ook veel cholesterol. Vermijd cholesterolrijke voedingsmiddelen zoals orgaanvlees (bloedworst, hersenen, nieren, lever, zwezerik).
Palingbloed is giftig voor mensen en andere zoogdieren, maar zowel het koken als het spijsverteringsproces vernietigen het giftige eiwit . Het toxine dat afkomstig is van palingbloedserum werd gebruikt door Charles Richet in zijn Nobelprijswinnende onderzoek, waarin Richet anafylaxie ontdekte door het in honden te injecteren en het effect te observeren.
Maar overbevissing en veranderende habitats hebben geleid tot een enorme afname van de palingpopulaties. Sinds 1980 is de wereldwijde vangst van paling met meer dan 75% afgenomen, wat een enorm effect had op de prijs. Na de kosten van de paling zelf, is het voeren ervan het duurste onderdeel.
Het vlees van de paling wordt gezien als delicatesse. Het beste seizoen om verse wilde paling te eten, is van mei tot november. Wilde gerookte paling kan het gehele jaar door gegeten worden.
Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.
Het gezondste hoofdgerecht ter wereld
Het hoofdgerecht is een kip-linzenstoofpot . Dit gerecht zit boordevol dierlijke en plantaardige eiwitten en is geweldig voor de gezondheid van spieren en botten. Het levert ook een flinke dosis vezels dankzij de groenten en peulvruchten.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.