Vers gerookt is het lekkerst. Door het gebruik van uitsluitend de allerbeste kwaliteit verse paling, het traditioneel op ambachtelijke wijze roken en verwerken, ontstaat ons kwaliteitsproduct. Het roken gebeurt bij ons nog altijd boven een knapperend houtvuur van een uitgekiende melange van eiken- en beukenhout.
Paling kan goed worden gerookt, gestoofd, gemarineerd en gebakken. Japanners eten de vis zelfs rauw. In Vlaanderen is paling in 't groen een delicatesse uit de Scheldestreek.
De paling wordt liggend gerookt (dus niet hangend zoals in een rookoven) en je hebt hiervoor een barbecue nodig die gesloten kan worden met een deksel. Gebruik altijd gepekelde paling voor de beste smaakbeleving.
Het roken van paling is eigenlijk het conserveren van vis. Door het roken kun je vis langer goed houden, maar het krijgt er ook een heel karakteristieke smaak door."
Voorbeelden van warm gerookte vissen zijn onder andere gerookte paling, gestoomde makreel (let op: gerookte makreel is koud gerookt) en tegenwoordig natuurlijk die heerlijke warmgerookte zalm.
Bij 72 graden Celsius is de paling gaar en dan zijn eventuele bacteriën ook gedood. Wanneer de kleur van de paling nog niet helemaal naar tevredenheid is, kun je gewoon blijven roken zolang je de temperatuur maar laat zakken. Dus rook maar gerust door bij een kasttemperatuur van 40 tot 50 graden.
Laat regelmatig wat rook ontsnappen door even de deur open te doen. De rook verstikt en verzuurd dan niet. Na ongeveer een uurtje roken is de rooksmaak lekker in de paling getrokken en kan je de gerookte paling eruit halen. Kijk wel even uit voor de warmte van de speet.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker.Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
De gerookte vis die wordt verkocht is meestal koud gerookt, maar je kunt vis ook warm roken. Vette vissoorten worden vaker warm gerookt. Vissoorten als makreel, paling, forel, schar en zalm worden het meest als gerookt product verkocht.
Gerookte producten waarderen we vooral om hun bijzondere smaak, maar het is bekend dat ze niet erg gezond zijn. Ze bevatten namelijk polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). PAK's worden ingedeeld bij de kankerverwekkende stoffen.
Stoppen zorgt voor een grote schoonmaak
Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
De kweekpaling om te roken
De kweekpaling is herkenbaar aan zijn wittere buik en zijn grijze vel. (Wilde paling is donkerder en soms groener van kleur en heeft een dunne huid) De kweekpaling is uitermate geschikt om te roken en om daarna te fileren.
Al voelt een sigaret in eerste instantie goed voor uw ontspanning, toch is roken alles behalve bevorderend voor een goede nachtrust. Uit onderzoek blijkt dat rokers in het algemeen slechter en minder lang slapen dan niet-rokers.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Palingen kunnen wel 80 jaar oud worden. Paling smaakt naar makreel maar is vetter, even vet als haring. Het vlees is zacht en zoet.
Palingen zijn enorm wantrouwig en bijten alleen toe als ze niets vreemds aan het aas merken. Bij het inhalen moet je ervoor zorgen dat je constant inhaalt. Zodra de paling de kans krijgt zal deze zich namelijk ergens omheen wikkelen waarna je de paling nooit meer loskrijgt.
Het gaat vooral om zware metalen zoals methylkwik, dioxines, PCB's, PFAS of resten bestrijdingsmiddel. Over het algemeen hebben roofvissen de meeste last van vervuiling. Dat geldt vooral voor grote roofvissen, zoals haaien en zwaardvissen. Vissen die alleen planten of plankton eten zijn minder vervuild.
Kies wel bewust welke soorten vis je in een week eet in verband met de zware metalen. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen.
De meest schadelijke componenten naast nicotine zijn, koolmonoxide en teer.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Professor Nemery: “Bij lang en intensief roken gaan de longen uiteindelijk kapot. Symptomen van dit chronisch obstructief longlijden (COPD) duiken meestal op vanaf 40 à 45 jaar. Je wordt kortademig en hebt moeite om inspanningen te doen. Op termijn sterft het longweefsel af.
Zware rokers leven gemiddeld 13 jaar korter dan niet-rokers, blijkt uit onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut. Een kwart van die zware rokers haalt de 65 niet eens. "Dat betekent dus dat iemand die flink rookt een aanzienlijke kans heeft om eerder te sterven", zegt Tanja Traag van het CBS.
Gerookte paling bevat bijvoorbeeld meer zout dan gewone paling (bakpaling en stoofpaling). Dat maakt gerookte paling iets minder gezond dan gewone paling.
Palingkopen.nl levert mooie kwaliteit zachte rookpaling, gepekeld of ongepekeld uit eigen kwekerij. Of je nu grote hoeveelheden of kleine hoeveelheden wilt bestellen. Bij Palingkopen.nl kun je rookpaling kopen vanaf 500 gram tot 30 kilogram. Let wel: het roken van paling kan 20-25% gewichtsverlies veroorzaken.
Daarbij lettend op de temperatuur van de rookkast die wel op 65/70 graden moet blijven. De paling is gaar wanneer deze een mooie kleur heeft en u ze kunt in knijpen tot de graat. De kerntemperatuur moet tussen de 60 en 65 graden liggen, ook begint het vet eruit te druipen.