Msemen is een dikke Marokkaanse pannenkoek opgebouwd uit laagjes. Deze lekkernij wordt gemaakt van bloem, griesmeel, gist, zout, suiker en olie. Bloem en griesmeel staan niet in de Schijf van Vijf en daarom is msemen niet zo'n gezonde keuze. Zeker omdat het vaak met veel zout, suiker en olie wordt gemaakt.
Een Marokkaans brood is (altijd) een rond plat brood ter grootte van een pizza. Je kunt kiezen tussen een wit of een volkoren brood. Turks brood (ander woord is pide) is rond óf ovaal.Het is ook luchtiger dan Marokkaans brood en meestal bestrooid met sesamzaad of zwarte komijn.
Dit Marokkaanse huis-, tuin- en keukenbrood, in Marokko khobz geheten, is een rond, witbrood met een knapperige korst en wordt bij elke maaltijd gegeten. Het past perfect bij de Marokkaanse manier van eten, waarbij je met een stuk brood salades, vleesgerechten of tagine oplepelt.
Een traditioneel ontbijt bestaat uit zoete of hartige pannenkoeken. Deze laatste worden gegeten met boter en honing. De meeste Marokkanen eten echter wit of bruin khubz (Marokkaans brood, te vergelijken met Turks brood) met hartig beleg (feta, salami, worstjes) en olijven.
6 soorten Marokkaans brood
Khobz is een verzamelnaam voor brood en duidt tegelijk op een broodsoort die typisch griesmeel van harde tarwe bevat en die je in de oven bakt. Dit type is heel populair en eet je vaak in combinatie met een warme maaltijd.
Drinkwater. Wij raden aan om het water in Marokko niet te drinken. De kwaliteit van het drinkwater is niet goed waardoor je dus vrij ziek kunt worden. En niemand wil natuurlijk ziek worden op vakantie.
Je kan het beste geen kraanwater drinken. We raden je aan water uit een fles te kopen.
Kosten voor eten en drinken
Het eten en drinken in Marokko is niet heel duur. Je kunt voor een paar euro heerlijk eten in Marokko, maar je kunt ook een duurder restaurant bezoeken en hier duurdere, Westerse gerechten eten.
Marokkaanse eetgewoonten
Eerlijk is eerlijk, de variatie is niet eindeloos, maar het eten is gezond, vers, vol met groenten, zonder toevoegingen en heerlijk op smaak gebracht met bijzondere producten zoals ingemaakte citroen en specerijen. Daarnaast kent Marokko nog een aantal bijzondere gebruiken en eetgewoonten.
De Marokkaanse keuken is gekruid maar absoluut niet 'scherp' of 'heet'. De kruiden die het meest gebruikt worden zijn komijn, gember, koriander, paprika, anijs en saffraan. Ook wordt er veel gedaan met honing en amandelen.
Wat is het voedingsadvies voor brood? Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten.Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander.
Tip: Marokkaans brood kun je erg goed invriezen…
De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims, waarvan 70 procent soennieten, 15 tot 25 procent alevieten en kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden.
Naan (brood)
Naan is namelijk Indiaas voor brood en naanbrood is dus dubbelop. Naan is een gerezen platbrood dat in de oven wordt gebakken. Het deeg bevat gist. Vaak wordt ook melk of yoghurt gebruikt en specerijen als komijn en nigella.
Net als in veel andere landen geldt in restaurants in Marokko een fooi van ongeveer 10%. Drink je alleen iets, dan rond je af naar boven. Bij taxichauffeurs doe je hetzelfde. De kamermeisjes geef je 5-10 dirham per persoon per dag (45-90 eurocent).
Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten 's avonds tussen 19.30 en 22.30.
De maximumsnelheden in Marokko zijn: Binnen de bebouwde kom 40-60 km/h. Buiten de bebouwde kom 100 km/h. Snelwegen 120 km/h.
Qua dranken zijn vooral muntthee met veel suiker, koffie, karnemelk, frisdrank en fruitsap populair. Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten.
Europese vasteland: (meestal) geen reisstekker nodig
De stekkers die wij in Nederland gebruiken, passen dus ook in deze stopcontacten. Ook voor landen als Rusland, IJsland, Marokko en Egypte heb je geen extra stekker nodig.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Marokko. Jouw stekkers passen. Controleer of jouw apparaten met stekker F een extra pingat hebben voor gebruik in stopcontact E. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
De lunch is niet zoals bij ons een broodje met kaas. Net als bij het avondeten komt de tajine op tafel, gevuld met vlees, fruit en groenten. De Marokkanen houden van vlees en er wordt kip, lams- of rundvlees gegeten. Bij het eten komt ook weer het brood op tafel, dit wordt gebruikt om mee te eten of om op te deppen.
Couscous. Een van de meest bekende producten uit de Marokkaanse keuken is couscous. Couscous is zowel een ingrediënt als een gerecht. Het is het nationale gerecht van Marokko en het is wereldwijd erg populair.