Paardenmest is een warmere meststof dan koemest: er wordt bij de vertering van de meststof veel warmte afgegeven. Daarom wordt paardenmest soms in de plantgaten gedaan van planten die graag warme voeten hebben om te groeien zoals komkommer maar ook tomaten, paprika en aubergines.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Paardenmest is een ideale meststof omdat het een zeer hoge voedingswaarde heeft en de structuur van de grond aanzienlijk verbetert. In paardenmest zitten onder andere stikstof, magnesium, fosfaat en kalium en daar zijn planten en bloemen dol op.
Als je de mest op een bult legt zal het vanzelf beginnen te verteren. Dat kun je op koude dagen goed zien door de warmte die er af komt. Goed verteerde paardenmest kun je, afhankelijk van de omstandigheden, pas na een jaar verwerken.
Paardenmest is bij uitstek geschikt om mee te composteren. Het heeft namelijk een ideale Koolstof/Stikstof verhouding.
Als richtlijn kan aangehouden worden zo'n 300 liter per 100 m2 per jar. Dat mag ook wel 600 liter om het andere jaar zijn, maar niet een keer in de bijvoorbeeld 5 jaar een grote hoeveelheid geven. Het bodemleven heeft jaarlijks voedsel nodig en niet een keer per 5 jaar.
Paardenmest en andere dierlijke mesten voeden de bodem, het bodemleven en het gewas wanneer ze bovengronds aangebracht worden. en zorgen dat de grassen en kruiden op je weide er goed kunnen groeien.
Een paard is immers een vluchtdier en zal zo'n mestzak niet prettig vinden, waardoor er alleen maar gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Indien je paard dicht bij huis mest en je weet dat dit voor omwonenden overlast oplevert, is het wellicht verstandig om de weg na de buitenrit even schoon te maken.
Organische mest, zoals koemest, champignonmest en compost, stimuleert het bodemleven en bevat zeer veel verschillende voedingsstoffen die bovendien langzaam vrijkomen.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Koemest en paardemest
Die is van nature stikstofrijk en zuur en daardoor een goede optie voor hortensia's.
In de moestuin (volle grond)
Aardbeien wortelen graag in een luchtige, humusrijke en vochthoudende grond. In de meeste gevallen doe je er daarom goed aan om bij het plantklaar leggen van de grond een extra hoeveelheid DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest in te werken.
Een tweede bemestingsbeurt in de zomer, zelfs bij rozensoorten die meerdere malen bloeien, is niet aanbevolen. Natuurliefhebbers bemesten hun rozen ook graag met paardenmest of koemest.
De gemeente laat weten dat er geen opruimplicht voor paardenpoep is omdat 'het opruimen van paardenmest door de berijder onveilige situaties in het verkeer kan veroorzaken'. 'Het paard moet namelijk eerst veilig worden gesteld voordat voldaan kan worden aan de opruimplicht.
De paardenmest bevat meestal veel stro, maar soms ook houtsnippers. De mest moet gedroogd worden en tot briketten geperst. Een kwart van de energie in die briketten is nodig voor het drogen, de rest kan daarna bijvoorbeeld in een kachel worden verbrand voor verwarming.
Wanneer u de mest verzameld heeft maar het nog niet direct langs kunt brengen, kunt u het in de koelkast bewaren.Breng het wel in dezelfde week langs, dit voor de meest betrouwbare uitslag.
Het voor- en najaar zijn de beste periodes om je weiland te bemesten met dierlijke mest, omdat een vochtige bodem de voedingsstoffen uit de mest beter opneemt. Je kan maximaal twintig ton dierlijke mest per hectare per gift gebruiken. Dierlijke mest kan je twee keer per jaar toedienen.
Afhankelijk van de grondsoort en de ligging is dit 230 of 250 kilogram stikstof per hectare. Met 8 hectare landbouwgrond, mag u met een gebruiksnorm van 250 kilogram met de derogatie maximaal 250 x 8 = 2.000 kilogram stikstof uit dierlijke mest uitrijden.
Voor reguliere afzet van mest kan voor 2019-2020 worden gerekend met 5 tot 14 euro per kuub afhankelijk van regionale verschillen, extra kosten voor te verwerken kuubs zijn 1,50 tot 3 euro.
Door paardenmest echter te composteren wordt dit probleem opgelost. Door de warmte die vrijkomt bij het composteren worden de zaden onschadelijk gemaakt. Uit Engels onderzoek is gebleken dat bij een temperatuur van 80 graden Celsius de meeste onkruidzaden gedood worden.
Zeker niet op zuurminnende planten zoals rododendron, die kunnen er echt niet tegen!