Het verschilt per verzekeraar of ze dit advies opvolgen, maar sinds 2020 biedt een groeiend aantal verzekeraars dekking tegen lokale overstromingen (niet de primaire keringen). In december 2021 is meer dan 50% van de woningeigenaren verzekerd tegen overstroming.Voor bedrijven en instellingen is dit minder dan 50%.
Wat is verzekerd bij een overstroming? Schade aan je huis door een overstroming verzeker je met een opstalverzekering. Hieronder valt alles wat vast zit aan je woning, zoals de vloeren en je keuken. Schade aan je spullen valt onder de inboedelverzekering en je kostbaarhedenverzekering als je die hebt.
Verzekering tegen overstroming
Bij Centraal Beheer, FBTO en Interpolis is schade door het overstromen van niet-primaire waterkeringen sinds juni 2021 gedekt.
Is schade aan mijn woning of inboedel door een overstroming verzekerd? Schade door water dat onvoorzien je woning is binnengekomen als gevolg van een overstroming door het bezwijken, overlopen of falen van een niet-primaire waterkering is verzekerd.
Verzekeringen voor waterschade zijn namelijk altijd opgenomen in zowel de Opstalverzekering als de Inboedelverzekering. Hier hoef je dus geen losse verzekering waterschade voor af te sluiten. Je kunt waterschade via de Opstalverzekering claimen, maar ook via de Inboedelverzekering waterschade verhalen.
Sluit openingen, zoals deuren, zoveel mogelijk af. Maak een tijdelijke nooddrempel van zandzakken of plaats een schot om het water tegen te houden. Sluit afvoeren van toilet, gootsteen of afvoerputjes af door er een theedoek of andere prop in te stoppen. Zet emmers of bakken neer om het water op te vangen.
Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer. Maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, tv's of camera's. Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade in huis, maar bijvoorbeeld ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon.
Waarom wordt er niet standaard gedekt bij overstroming? Dat komt omdat overstromingen vaak plaatselijk zijn, zegt Van der Drest. "Mensen die naast een geul wonen, die kijken bijvoorbeeld of ze dat aanvullend willen verzekeren."
Geen dekking bij natuurramp
Bij een natuurramp kun je niemand de schuld geven. Er is namelijk niemand die ervoor heeft gezorgd dat die vulkaan is uitgebarsten, of die aardbeving zich voordoet. Dus je verzekeraar kan jouw schade bij niemand verhalen.
Jij als huurder bent verantwoordelijk voor de kosten als je de lekkage zelf hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een gat in de muur boort en hierdoor een waterleiding raakt. Ook draai je zelf voor de kosten van een lekkage op als je niet op tijd of geen melding maakt bij de verhuurder van een mogelijke lekkage.
Schade door regenbuien of overstromingen
Dan valt de schade meestal onder de dekking van je inboedel- en opstalverzekering. Zo bieden een aantal opstalverzekeraars een vergoeding als de overstroming komt door hevige lokale neerslag. Maar wat precies 'hevige lokale neerslag' is, daar zijn verschillende definities voor.
Een opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf. Reparatiekosten van dak of dakgoot worden echter niet vergoed. De gevolgschade (bijvoorbeeld de waterschade die door een lekkend dak of dakgoot is ontstaan) wordt in veel gevallen wel vergoed.
Gevolgschade is schade die indirect voorkomt uit een schadeveroorzakende gebeurtenis. Gevolgschade onderscheidt zich van directe schade: de. » Meer over vermogensschade vermogensschade welke direct wordt veroorzaakt door de schadeveroorzakende gebeurtenis.
Tussenkomst door de overheid
Inwoners en ondernemers die door een ramp met kosten en schade worden geconfronteerd, kunnen volgens de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) aanspraak maken op een vergoeding van de overheid. Een volledige schadevergoeding wordt echter nooit toegekend.
Onder stormschade valt eigenlijk alles wat door regen, wind of een overstroming kapot is gegaan. Denk dan aan: Een boom die tijdens de storm omwaait en op jouw huis valt of op de schuur. Door de storm is er een lekkage ontstaan waardoor je waterschade hebt.
Waterschade zoals een lekkage kan ontstaan door heftige regenval, maar ook andere voorvallen met water kunnen waterschade veroorzaken. Zowel onderdelen van uw huis (muren en plafonds) als de spullen ín uw huis kunnen schade oplopen door water. Dergelijke schades kunnen voor een flinke kostenpost zorgen.
Uitgesloten gebeurtenissen
Sommige risico's zijn te groot voor verzekeraars om te dragen. Schade door een aardbeving en door een oorlog is altijd uitgesloten.
Extreem natuurgeweld is overmacht. Eventuele schade is daarom onmogelijk in te schatten voor een verzekeraar. Met een inboedel- of opstalverzekering kunt u daarom geen schade door extreem natuurgeweld verzekeren.
* In deze situatie verstaan wij onder natuurgeweld: overstroming, aardbeving, aardverschuiving, brand, storm, orkaan, sneeuw, mist, tsunami of vulkanische uitbarsting.
Beste uit de Test. In september 2021 onderzochten wij in totaal 49 opstalverzekeringen van 29 aanbieders. De allrisk Opstalverzekering van Centraal Beheer heeft het hoogste Testoordeel: een 8,6. De Woonhuisverzekering van FBTO (allrisk) en Vereniging Eigen Huis (Super Uitgebreid) volgen op de voet met een 8,5.
Zorgkosten terug krijgen
De rekening declareren kan vaak op verschillende manieren digitaal en per post. Zorgverzekeraars hebben geen verplichting om zo snel mogelijk terug te betalen. Toch geven vrijwel alle zorgverzekeraars aan dat zij binnen 10 werkdagen de kosten overmaken naar de verzekerde.
Gedragsregel 7 van de Gedragscode Behandeling Letselschade luidt: Binnen 14 dagen uitkeren. De verzekeraar keert aan de benadeelde de schade uit die is verschenen en door haar is erkend, dan wel tussen partijen definitief is vastgesteld. Dit gebeurt binnen 14 dagen na de erkenning of de definitieve vaststelling.
Het claimen van één of twee schades is vaak geen probleem. Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief.
In het ergste geval komt het water zo hoog te staan dat het toilet zal overstromen en daar zit u natuurlijk al helemaal niet op te wachten. Naast dat een verstopt toilet geen fijn aanzicht is, is het ook nog eens onhygiënisch en het kan zelfs gevaarlijk zijn voor uw riolering als u lang wacht met ontstoppen.
Ongeveer 59% van het Nederlandse landoppervlak loopt een overstromingsrisico: 26% ligt onder zeeniveau, 29% kan overstromen als rivieren massaal buiten hun oevers treden en 4% ligt buitendijks. Gezien de potentiële gevolgen behoren overstromingen tot de ergste rampen die Nederland kunnen treffen.