De meest voorkomende bloed overdraagbare pathogenen zijn HIV, Hepatitis B, en Hepatitis C. Wanneer bloed compleet is opgedroogd, zullen de bovengenoemde pathogenen hoogstwaarschijnlijk zijn uitgestorven. Hetzelfde geldt voor sommigen van de minder voorkomende bloed overdraagbare pathogenen.
Opgedroogd bloed kan besmettelijk zijn maar dat is niet altijd zo. Sommige virussen sterven zodra het bloed buiten het lichaam is. Ben je in aanraking geweest met opgedroogd, besmet bloed? Dan kun je het beste een arts raadplegen.
Hepatitis B, hepatitis C en hiv zijn alle drie virussen die via bloed overdraagbaar zijn naar een ander persoon. Het gemak waarbij deze overdracht plaats vindt is bij elke virusziekte verschillend en hangt van vele factoren af.
Een naald of ander instrument besmet door bloed, spatten bloed op slijmvliezen (mond, ogen) of bijtwonden bieden mogelijk contact met bloed van een andere persoon. Hierdoor ontstaat er een risico op besmetting met bepaalde virussen, waarvan de belangrijkste hepatitis B, hepatitis C en hiv zijn.
Bij mensen die een milde infectie met het coronavirus hebben gehad, bevinden zich daarna antistoffen in het neusvocht. Deze antistoffen zijn tot wel negen maanden na de infectie aanwezig in de slijmvliezen van de neus. Dit tonen onderzoekers van het Radboudumc aan in een publicatie in Nature Communications.
Bloed is hardnekkig en gevaarlijk
Het voornaamste gevaar wanneer men bloed schoonmaakt is ziekte, aangezien bloed een drager is van enkele van 'werelds meest gevaarlijke ziektes, zoals HIV, Hepatitis B en C, tuberculose, cholera, en een scala aan virale hemorragische koortsen, zoals het Hantavirus en Ebola.
Hepatitis B kan binnen 6 maanden vanzelf genezen als u op volwassen leeftijd besmet bent geraakt. Blijft het hepatitis B-virus langer dan 6 maanden in uw bloed, dan kan een behandeling met medicijnen zinvol zijn. De behandeling gebeurt in een hepatitis-behandelcentrum.
Je kunt hepatitis A krijgen door contact met ontlasting van een besmet persoon. Bijvoorbeeld na toiletbezoek, of door besmet eten en drinken. Daarom is het belangrijk je handen te wassen voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een toiletbezoek. Er is een vaccinatie beschikbaar.
De kans dat je als man die seks heeft met mannen met het hepatitis B-virus in aanraking komt, is in Amsterdam ongeveer 20%. Hoe meer mannen zich laten vaccineren, des te kleiner de kans dat hepatitis B zich verder verspreidt.
Gebruik bij voorkeur koud water voor bloedvlekken, want hierdoor breekt het bloed af en lost het op. In combinatie met lauw of warm water begint het bloed te stollen en krijg je de vlek er niet meer zo gemakkelijk uit. De vlek weg deppen met een servet kan ook effectief zijn.
Behandel de vlek eerst met koud water, strooi er vervolgens zout overheen en laat het zout zijn werking doen. Het is de bedoeling dat het zout de vlek uit de stof zuigt. Ook met koud water en soda kun je de bloedvlek uit je kleding verwijderen. Spoel de vlek eerst met koud water.
Bloedvlekken verwijderen uit het matras, de bank of tapijt
Dep de vlek voorzichtig met een vochtige doek (maak het niet te nat), smeer er daarna groene zeep op en laat het intrekken. Vervolgens met een vochtige doek de groene zeep verwijderen en daarna goed droog wrijven.
Je kan niet besmet raken door gewoon contact zoals handen geven, knuffelen of een zoen geven. Je kan ook niet besmet raken door het samen gebruiken van servies, bestek of een toilet. Iedereen kan hepatitis B krijgen.
Het risico op het ontwikkelen van een chronische HBV-infectie varieert van 90% bij de pasgeborenen, 25% tot 30% bij kinderen onder de 5 jaar tot minder dan 5% bij volwassenen (Lok 2007).
Bij prikongevallen kunnen medewerkers het hepatitis B-virus (HBV), hepatitis C-virus (HCV) of hiv oplopen. Cruciale elementen daarbij zijn de diepte van de wonde, in welke mate er lichaamsvocht binnendringt in het lichaam van de werknemer en de bron van het lichaamsvocht.
De verschijnselen van acute hepatitis B zijn moeheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts (grieperig gevoel), geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine) en soms jeuk. De meeste mensen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen.
In het kort. Hepatitis A is een leverontsteking door een virus. Mogelijke verschijnselen zijn moeheid, misselijkheid, koorts, pijn rechts in de bovenbuik, gele huid en oogwit, donkere urine en beige ontlasting. De ziekte gaat vanzelf over.
Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis-C-virus en is de meest gevaarlijk vorm van hepatitis. Hepatitis C kent geen echte symptomen. U kunt hepatitis C oplopen door besmette (drugs)naalden. Vaak geneest hepatitis C niet vanzelf, en wordt de ontsteking van de lever chronisch.
Hepatitis is gevaarlijk omdat de lever vitale functies vervult. Chronische hepatitis kan leiden tot leverbeschadiging of zelfs tot levercirrose. Hepatitis kan ontstaan door onder andere een virusinfectie, overmatig alcoholgebruik of een auto-immuunziekte.
Andere mogelijke oorzaken van een bloedsmaak in je mond
Zo zou de bloedsmaak ook kunnen komen door de inspanning op zichzelf. Als je lichaam hard moet werken raast je bloed met hoge snelheid door je bloedvaten. Wordt deze kracht nét wat teveel voor je longblaasjes? Dan kan er wat bloed in je longen terecht komen.
Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn.
U ernstige bloedarmoede wanneer u veel van klachten heeft of uw Hb-gehalte lager is dan 6,2.