Otrabanda behoort tot het gebied van Willemstad dat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het onveilige gevoel is vrijwel geheel verdwenen, hoewel je 's avonds in sommige straten nog steeds op moet passen met dure spullen zoals camera's en exclusieve horloges.
De wijken Koraal Specht, Souax, en Seru Fortuna staan bekend als arme en daardoor minder veilige wijken. Je kunt hier op zichzelf prima met een auto doorheen rijden maar het is niet raadzaam om een van deze wijken te voet te verkennen, zeker niet na zonsondergang.
Bruisend centrum van Otrobanda is het centraal gelegen Brionplein waarop geregeld festiviteiten georganiseerd worden. De belangrijkste winkelstraat is de Breedestraat welke ligt ingesloten tussen het Riffort aan de kust en het meer inlandige Kurá Hulanda. Beiden zijn erg leuk om te bezoeken.
Wie in de zon wil gaan liggen, doet dat het best op de ABC-eilanden in de Nederlandse Antillen. Op Aruba, Bonaire en Curaçao is er politieke stabiliteit, de criminaliteit is laag en bovendien liggen die eilanden buiten de orkaanzone. Ook Mauritius is buitengewoon paradijselijk en vredelievend.
Op Curaçao komt de Curaçaose slang (Liophis triscalis) of Kolebra di Kòrsou voor. Veel mensen zijn bang voor slangen. Terwijl de slangen die wij tegen kunnen komen volstrekt ongevaarlijk zijn en dat weten mensen meestal zelf ook. Toch kunnen ze hun angst niet bedwingen wanneer ze dit reptiel zien.
Parkeren Otrobanda
U parkeert in Otrobanda bij de grote rotonde, bij het honkbalstadion (gratis). Of in de parkeergarage van het winkelgebied 'Renaissance Mall & Riffort' (ook gratis). Wanneer u dichterbij parkeert in de parkeervakken langs de weg, dan moet u parkeergeld betalen.
Otrobanda, ook Otrabanda, (Nederlands: 'De Overkant' of 'Overzijde') is een wijk in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. De naam komt uit het Papiaments en betekent letterlijk "de andere oever", een verwijzing naar het feit dat Otrobanda vanuit Punda ('De Punt') gezien aan de overkant van de Sint Annabaai ligt.
Wie echter in de buurt van winkels, restaurants en supermarkten wil wonen vestigt zich meestal in de wat oudere villawijken op het eiland zoals Zuikertuintje, van Engelen of Mahaai. Deze villawijken kwamen in de jaren 40 tot ontwikkeling toen de rijke families nieuwe huizen gingen bouwen op de voormalige plantages.
Verblijven bij het gezellige Jan Thiel Baai
Het is allemaal een stukje kleiner en iets minder massaal dan Mambo Beach maar het is er zeker niet minder druk. Als we moeten kiezen tussen het strand van Mambo of Jan Thiel dan vinden we Mambo Beach wel een stuk mooier doordat het wat ruimer is.
Als een snel om zich heen toeslaand virus verspreidt de armoede zich over Curaçao. De helft van de bevolking leeft inmiddels onder de armoedegrens. De groeiende sloppenwijken houden nu nog halt bij de ommuurde enclaves, waar de rijke eilanders wonen.
Mambo beach met een lengte van ongeveer 800 meter is een bewaakt, schoon en veilig strand. De golfslag van de zee wordt gekeerd door een stenen dam voor de kust waardoor het ook voor kleine kinderen veilig is. De onderwater wereld is niet spectaculair maar je kunt met gebruik van een snorkel leuke vissen spotten.
Een van de meest gestelde vragen die ik krijg als het over m'n geliefde eiland gaat: is Curaçao duur? Mijn antwoord: Curaçao is zo'n eiland waar je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Je hebt er de luxe hotels en resorts, de meest mooie restaurants en meest prachtige stranden en dito beach clubs.
Geen onveilig gevoel
Kortom, er is geen woonwijk aan te wijzen op Curaçao waar je altijd 100% veilig zult kunnen wonen. Maar tegelijkertijd kun je niet zeggen dat Curaçao onveilig is. Ja, de kans op criminaliteit en overvallen is groter dan in Nederland. Maar toch hebben wij ons nooit onveilig gevoeld op Curaçao.
Geld. Indien u het land wilt binnen reizen met meer dan $10.000 in contanten, dient u dit bij de douane aan te geven. Het aangifteformulier is verkrijgbaar bij de Douaneautoriteiten op de Luchthaven.
Waar verblijf ik op Curaçao? De bekendste plekken om te verblijven zijn bij de bekende stranden Jan Thiel en Mambo Beach, maar ook het prachtige district Pietermaai is een geliefde plek. Daarbuiten biedt Curaçao nog meer mooie kustplaatsen en afgelegen parels om te overnachten.
Prijzen voor eten en drinken
Over het algemeen zijn prijzen in Curaçao voor uit eten gaan ongeveer gelijk aan / iets goedkoper dan in Nederland. Wel is de prijs/kwaliteit verhouding over het algemeen goed. Zo betaal je voor een lunch bestaande uit een luxe broodje in een restaurant aan een populair strand 15-20 Nafl.
Curaçao en Verkeersregels
Maximale snelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 45 km/h. Buiten de bebouwde kom van 60-80 km/h, tenzij anders vermeld! Snelheidsgordels verplicht, mobiel telefoneren door de bestuurder is verboden.
Parkeren in vestingstad Willemstad
Binnen de Willemstadse vesting vallen de meeste plaatsen onder de parkeerschijfzone ('blauwe zone'). Deze geldt het hele jaar door, op donderdag t/m zondag van 11.00 uur tot 21.00 uur. Bezoekers die binnen deze venstertijden in de vesting parkeren, mogen dat voor maximaal 2 uur doen.
WILLEMSTAD – Op Curaçao krioelt het van de problematische dieren en virussen. De lionfish, de Cubaanse boomkikker, de red palm weevil, de agave weevil en chikungunya. Het zijn acute voorbeelden van dier- en virussoorten die de afgelopen jaren Curaçao hebben bereikt en zich hier hebben verspreid.
Op Curaçao komen tien soorten inheemse zoogdiersoorten voor: vleermuizen (8 soorten), het Curaçaos witstaarthert en het Curaçaos konijn. Daarnaast zijn er de afgelopen eeuwen grote groepen zoogdieren op het eiland gebracht die uiteindelijk verwilderden. Geiten en katten zijn daar voorbeelden van.
Flamingo's spotten op Curaçao
Je kunt op twee plekken flamingo's zien op Curaçao: bij de Sint Michielsbaai en bij de zoutpannen van Jan Kok in Sint Willibrordus, ook wel de saliña van Rif-Sint Marie genoemd. Bij de Sint Michielsbaai zijn de flamingo's helaas erg ver weg.