Osteopathie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars bieden alternatieven geneeswijzen aan, in hun aanvullende pakketten. De hoogte van de vergoedingen is geheel afhankelijk van de zorgverzekeraar.
Osteopathie voor kinderen en volwassenen wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed onder de noemer complementaire/alternatieve geneeswijzen of beweegzorg vanuit de zorgverzekering met een aanvullende dekking. Hiervoor is het verplichte eigen risico niet van toepassing.
Daarom zeggen we ook dat osteopathie geen 'alternatieve geneeskunde' is, met alternatief in de betekenis van 'vervangend. Het is functionele geneeskunde die andere geneeswijzen aanvult. Vandaar de term 'complementaire geneeskunde'. De structuur en de functie van het lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Osteopathie valt binnen de alternatieve geneeswijzen onder beweegzorg. Het is gericht op het vinden en behandelen van klachten die ervoor zorgen dat je minder goed kunt bewegen. Heb jij last van klachten die niet makkelijk te behandelen zijn? Misschien kan osteopathie een oplossing voor jou zijn.
Alternatieve geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die niet onder de reguliere geneesmiddelen vallen. Voorbeelden hiervan zijn antroposofische en homeopathische geneesmiddelen. Alternatieve geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die niet onder de reguliere geneesmiddelen vallen.
U krijgt een vergoeding voor acupunctuur, chiropractie, homeopathie, natuurgeneeskunde. , osteopathie en psychosociale behandeling.
Fysiotherapeuten gespecialiseerd in alternatieve geneeskunde helpen je door middel van een holistische benadering de klachten bij de bron hiervan aan te pakken. Dat betekent dat je op basis van alternatieve fysiotherapie kunt zoeken naar eventuele verstoringen van de energiebalans of bepaalde blokkades in het lichaam.
De kosten worden onder andere bepaald door de tijd die de osteopaat met u bezig is. Een eerste consult duurt meestal ongeveer 45-60 minuten en kost € 100,=; een vervolgconsult duurt vaak wat korter (ongeveer 30-45 minuten) en kost € 85,=.
Een osteopaat is vaak van origine een manueel therapeut of fysiotherapeut. Osteopaten hebben vaak na een medische of paramedische opleiding nog een vijf- of zesjarige opleiding gedaan tot osteopaat. In Nederland bestaan momenteel twee erkende opleidingen tot osteopaat, één in Amsterdam en één in Zeist.
De behandeling
De fysiotherapeut maakt gebruik van handtechnieken, maar eventueel ook van apparaten en rektechnieken. Hiermee worden oefeningen gedaan om de bewegelijkheid te verbeteren. Osteopaten werken tijdens een behandeling alleen met de handen. Het doel is om het herstellend vermogen van je lichaam te stimuleren.
Het standaard consult van 45-60 minuten 90,- Euro. Het kortere consult van 30 minuten 60,- Euro. U kunt bij ons contant of per PIN afrekenen. Nadat u bij ons een consult hebt gehad ontvangt aan het einde van de week een factuur die u zelf kan indienen bij uw zorgverzekeraar.
Hetzelfde geldt voor osteopathie: dat kan absoluut geen kwaad en is net als acupunctuur ook geschikt bij een gecompliceerde zwangerschap”, zegt Gea Reussing, verloskundige bij Verloskundigenpraktijk NOP in Emmeloord. Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van een klacht en ziet daarbij het lichaam als een geheel.
Osteopathische behandelingen hebben een positief effect op de bloedsomloop, het lymfe- en het zenuwstelsel. Ze brengen het lichaam weer in een beter evenwicht en in optimale gezondheid. In combinatie met een correct voedings- en houdingsadvies bevordert osteopathie het welzijn van de patiënt.
Osteopathie is direct toegankelijk en je hebt geen verwijzing nodig van een (huis)arts om een afspraak te maken.
Het bedrag en het aantal tussenkomsten kan licht variëren afhankelijk bij welk ziekenfonds men aangesloten is. Het ereloon per consultatie bedraagt gemiddeld tussen de 50 en de 70 EUR.
Waar een osteopaat voornamelijk zachte technieken zoals mobilisaties gebruikt, zal een chiropractor zich vooral beroepen op manipulaties. In de volksmond wordt een chiropractor ook wel een kraker genoemd. Je hebt geen doktersvoorschrift nodig om bij de chiropractor te gaan.
De opleiding tot osteopaat is 5 jaar weekend-onderwijs, na de studies kinesitherapie of geneeskunde. Elk jaar dienen examens afgelegd te worden. Het laatste jaar bestaat uit stages en het maken van een eindwerk.
Een osteopaat zoekt naar bewegingsblokkades die aan de oorzaak van je klachten liggen. Via zachte handbewegingen probeert een osteopaat het evenwicht in je lichaam terug te herstellen. Osteopaten behandelen je klachten via verschillende systemen: het osteo-articulair systeem met beenderen, gewrichten en spieren.
De osteopaat zal bij rugklachten alle aspecten onderzoeken die invloed hebben op dat gedeelte van de rug waar je last van hebt. Het gaat dan om de wervels, de spieren, de organen, het zenuwstelsel, de doorbloeding en alle mechanische componenten die op dat gedeelte van de rug inwerken.
Door het losmaken van de bewegingsbeperkingen, komen er afvalstoffen vrij. Deze moeten afgevoerd worden en dit heeft soms wat tijd nodig. We raden ook altijd aan om na de behandeling voldoende water te drinken zodat de afvalstoffen sneller afgevoerd worden.
Mensen voelen zich na de behandeling vaak één of meerdere dagen minder goed, moe, spierpijn,… een teken dat het lichaam reageert op de behandeling. Vandaar dat er tussen twee sessies altijd minstens een week zit, om het lichaam de kans te geven zich te herstellen.
Gemiddeld is na vier behandelingen uw klacht verholpen of is een duidelijke verbetering vast te stellen. Soms is dit na de eerste behandeling al het geval en soms duurt het traject wat langer. Mocht er geen verbetering optreden dan zal uw therapeut u andere mogelijkheden voorstellen.
In 1977 ging het om vijf hoofdstromingen: acupunctuur, homeopathie, paranormale geneeswijzen, antroposofische geneeskunde en natuurgeneeskunde. Dit is uitgegroeid tot 404 geneeswijzen in 2004 (Van Dijk, 2003; 2006).
Geneesmiddelen alternatief genezer: binnen de alternatieve geneeswijzen schrijven sommige behandelaren geneesmiddelen voor. Geneesmiddelen van een alternatief genezer zijn geneesmiddelen waarvan de werking niet wetenschappelijk bewezen is. Deze middelen worden vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoed.
In deze lijst staan bijvoorbeeld de beroepsverenigingen die door Zilveren Kruis worden erkend. Iedere verzekeraar heeft een eigen lijst van zorgverleners en/of beroepsverenigingen. De meeste verzekeraars vergoeden standaard acupunctuur, chiropractie en osteopathie.