Conclusie; Een bezoek bij een bekwaam osteopaat D.O. is absoluut veilig.
Dat is ook het standpunt van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Voorzitter van de stichting en gynaecoloog Hans Vemer vult aan dat niet-reguliere behandelingen als acupunctuur, osteopathie en chiropractie geen wetenschappelijk bewezen therapeutisch effect hebben, en dus als kwakzalverij worden beschouwd.
Osteopathie is absoluut veilig. Een osteopaat is er in opgeleid om een goede differentiaal diagnose te maken. Dit houdt in dat onderliggende ziektes en afwijkingen herkent worden. In zo'n geval zal er niet behandeld worden en met uw toestemming contact worden opgenomen met uw arts.
Osteopatische behandelingen hebben in principe geen bijwerkingen, maar soms krijgt een patiënt na de behandeling korte tijd last van hoofdpijn, vermoeidheid of juist een verergering van de klacht.
Bij de behandeling worden uitsluitend zachte handgrepen toegepast; manipulaties ('kraken') worden absoluut niet uitgevoerd bij baby's. Hier ziet u bij welke klachten of problemen een osteopaat een baby kan behandelen.
Osteopathie werkt op de doorstroming van je hele lichaam. Door vooral na de behandeling 1 of 2 glazen water te drinken, bevorder je het effect van de behandeling omdat water een positieve invloed heeft op je lichamelijke herstel. Wil je meer weten over een gezonde lifestyle, neem dan contact op.
Osteopathie is meer holistisch van aard en richt zich op lichaamsfuncties zoals circulatie en spijsvertering. Een chiropractor kan oefeningen en stretches op maat maken om specifieke gebieden van pijn of letsel aan te pakken. Een osteopaat gebruikt manipulatie om de algehele functie te verbeteren.
Te vermijden. Het wordt afgeraden om de eerste drie dagen na de osteopathische behandeling zware inspanningen te leveren. Zo dienen sporten, zware voorwerpen tillen en stevige arbeid vermeden te worden. Het lichaam moet de tijd krijgen om de osteopathische correcties te integreren.
Osteopathie heeft veel ervaring met het behandelen van “onverklaarbaar” bestempelde klachten. Hierdoor is osteopathie een nuttige therapie en een goede aanvulling op andere disciplines. Osteopathie kan voor iedereen nuttig zijn; ter preventie, maar zeker ook ter voorkoming van terugkerende lichamelijke klachten.
Bijna 9 op 10 van de ondervraagde bezoekers blijkt tevreden te zijn over de verstrekte zorgen. Toch is alleen voor lage rug- of nekpijn wetenschappelijk bewezen dat de manipulaties de pijn kunnen verlichten. Bovendien is er, vooral bij manipulaties van de hals, een risico op ernstige complicaties.
Een consult kost gemiddeld tussen de 90 en 100 euro. Het aantal behandelingen dat nodig is hangt af van de ernst van de klachten. Soms zijn 2 tot 3 behandelingen voldoende, maar in andere gevallen kunnen meer behandelingen nodig zijn.
Bij twijfel is het goed om even je osteopaat te contacteren. Vanaf welke leeftijd kan je met je kindje naar de osteopaat? In principe kan je vanaf dag 1 terecht indien er zich problemen voordoen.
Na vier behandelingen moet er bij een volwassene een duidelijke verbetering in de klachten zijn opgetreden. Wanneer er na vier keer het hele lichaam osteopatisch weer in beweging zetten geen resultaat is, dan is een vijfde of een zesde keer behandelen op dat moment niet zinvol.
Kort gezegd: een fysiotherapeut richt zich op het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de spieren, pezen, banden en gewrichten. Een osteopaat richt zich op de spieren, pezen, banden, gewrichten, organen en de schedel. Belangrijk binnen een osteopathische behandeling is de onderlinge relatie tussen deze structuren.
Indien het evenwicht tussen de bewegende delen in het lichaam, zoals gewrichten, organen, bloedvaten en zenuwen is verstoord, dan heeft dit een negatieve invloed op de zelfregulerende werking van ons lichaam: de persoon wordt ziek of krijgt klachten. Voor het herstel van dit evenwicht kunt u terecht bij een osteopaat.
Wat kan ik voelen na een behandeling? Iedereen reageert anders op een behandeling. De meeste mensen ervaren direct verlichting en toename in beweeglijkheid.Maar het is ook mogelijk de eerste paar dagen na de behandeling wat pijn te ervaren.
Het lichaam gaat zich auto-reguleren en gaat het verdwijnen van de spanningen gebruiken om de andere betrokken zones van uw lichaam te verlichten en los te maken. De vermoeidheid kan samengaan met een pijnlijk gevoel, dit is normaal en verdwijnt doorgaans binnen de 72U na de behandeling.
Osteopathie werkt vaak snel. Bij de meeste klachten zal osteopathie binnen 3 tot 5 behandelingen een duidelijke verbetering geven. Klachten die al jaren bestaan hebben soms wat meer tijd nodig. Bij onvoldoende resultaat adviseren we om weer contact te zoeken met de huisarts of een andere hulpverlener.
De osteopaat pakt tijdens de behandeling de zogeheten 'stress-as' aan. Die loopt tussen de hypofyse en hypothalamus en de bijnieren. De osteopaat herstelt via zachte manuele technieken bewegingsbeperkingen ter hoogte van de schedelbeenderen en bovenste halswervels en bevordert de doorbloeding.
Welke kleding draag ik bij een consult? Een osteopaat onderzoekt altijd het hele lichaam. Daarom is het 't handigst als u zich uitkleedt tot uw ondergoed.
Voor een osteopathische behandeling is geen verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Ook voor vergoeding van de behandeling door uw verzekering is een verwijzing niet noodzakelijk.
Een osteopathische behandeling duurt doorgaans 45 tot 60 minuten, afhankelijk van de aard van de klacht en de behandelingsbenadering.
Het duurt meestal 30 tot 60 minuten per sessie. De frequentie en aantal behandelingen dat nodig is, zal afhangen van de aard en ernst van de klachten en de progressie van de patiënt.
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat osteopathie in veel gevallen effectief is bij de behandeling van (lage) rugklachten.
De eerste behandeling duurt 45-60 minuten voor volwassenen. Voor kinderen en baby's is een half uur meestal voldoende. Vervolgbehandelingen voor volwassenen duren 45 minuten, voor een kind of baby 25 minuten. Tussen de vervolgafspraken zit een langere periode dan bijvoorbeeld bij fysiotherapie.