Hoewel de kans op complicaties gering is, kunnen er verschillende problemen na de operatie bij een rughernia:Infectie van de wond of tussenwervelschijf. Bij een wondinfectie is de plek rood, warm en pijnlijk. Vaak komt er ook een beetje pus uit.
De ingreep duurt gemiddeld 45 minuten tot 1,5 uur. Dit kan per patiënt verschillen. Tijdens de operatie ligt u op uw buik. Onder in de rug maakt de neurochirurg een snee van vijf tot zes centimeter en schuift de lange rugspier opzij, waardoor de wervels vrij komen.
Naar huis. Op dag 1 wordt in overleg met uw behandelend arts bepaald wanneer u naar huis kunt. Of u naar huis mag, is afhankelijk van hoe uw wond herstelt, hoe goed u zelfstandig kunt (trap)lopen en uzelf kunt wassen en aankleden. Als dit goed gaat, mag u in de loop van de dag naar huis.
Welke activiteiten mag u doen
Bij voorkeur niet langer dan 30 minuten achter elkaar zitten tijdens de eerste 4 weken. De eerste 2 weken tilt u alleen lichte voorwerpen. In de 2 weken daarna breidt u dit uit. Daarna geleidelijk uitbreiden tot wat u kon tillen voor uw klachten ontstonden en de operatie.
De kans dat de hernia in uw rug terugkomt, is bij de minimaal invasieve techniek 2 keer zo groot. Daarnaast blijft pijn in het been vaak langer bestaan. Ook blijkt de herstelperiode niet korter en littekens niet minder. De keuze voor een operatie aan een rughernia is niet makkelijk.
Een paar uur na een hernia-operatie mag je rechtop zitten. Je mag ook een stukje lopen als dat lukt. Na 1 of 2 dagen kun je waarschijnlijk naar huis.
Bij Herniapoli worden patiënten o.a. behandeld via de PTED operatie techniek. Dit een endoscopische herniaoperatie waarbij de hernia via een klein sneetje in de zijkant van de rug wordt verwijderd. De PTED operatie is momenteel de modernste operatietechniek voor het verwijderen van een hernia.
Als u thuiskomt na ziekenhuisopname, is het mogelijk dat u nog extra zorg nodig heeft, bijvoorbeeld als u bent geopereerd. U kunt aanspraak maken op verpleging en verzorging die u thuis nodig hebt. Bijvoorbeeld via een wijkverpleegkundige. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie.
Zitten is, zeker na een rugoperatie, belastend voor uw rug. Houd daarom een goede zithouding aan: Ga in een stoel zitten met een hoge, licht achterover hellende rugleuning. Zorg dat u steun heeft in de onderrug (en niet alleen tegen de billen).
U moet lopen afwisselen met zitten en plat liggen. Plat liggen in bed houdt in dat u de hoofdsteun van het bed niet hoger dan 30° mag doen. Afhankelijk van de klachten kunt u uw activiteiten uitbreiden. Overleg met de verpleegkundige of u de eerste dag na de operatie mag douchen.
Type A is het meest risicovol, omdat de meest vitale organen – namelijk het hart en de hersenen – van het lijf dan in gevaar komen. Als de wand van de aorta dunner wordt, kan deze scheuren, waardoor iemand door massaal bloedverlies overlijdt.
Bij Neurospine, verbonden aan HMC, zijn we gespecialiseerd in het behandelen van stenose. Onze neurochirurgen helpen u snel van uw klachten af.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
Het verschilt per operatie hoeveel pijn je hebt. Meestal heb je bij een grote operatie meer pijn dan bij een kleine operatie. Maar dat is voor iedereen anders. Je kunt dus het beste van tevoren aan de arts of verpleegkundige vragen of je bij jouw operatie veel pijn kunt verwachten.
Het kan zijn dat u een korset (brace) krijgt om de rug te stabiliseren en de wervel zo min mogelijk te belasten. U krijgt dan een zogenaamd driepuntskorset van metaal en kunststof aangemeten op de gipskamer van het ziekenhuis (zie folder Hewitt-brace). Dit draagt u zes tot twaalf weken.
Op het moment dat u in staat bent zelfstandig naar het toilet te kunnen en kunt traplopen (indien dit bij u thuis nodig is) kan de fysiotherapeut samen met de arts en verpleegkundige bepalen of u met ontslag kan. Na de operatie is het belangrijk dat u rustig aan doet en goed leert luisteren naar uw lichaam.
Een hernia: met of zonder operatie herstellen? In de meeste gevallen, 9 op de 10, herstelt een hernia vanzelf. Dat betekent dat er bij slechts 1 op de 10 mensen met een hernia een operatie nodig is. Een arts kiest pas voor een operatie als de (pijn)klachten te hevig zijn en na 6 weken niet afnemen.
Bij de overgrote meerderheid van de patiënten verdwijnt pijn na een operatie na een paar dagen. In sommige gevallen ontwikkelt de postoperatieve pijn zich tot chronische pijn. Een bekend voorbeeld is het ontstaan van fantoompijn na een amputatie, maar chronische pijn kan ook ontstaan na andere chirurgische ingrepen.
Rekeningen voor operaties tellen wél mee voor het eigen risico. U moet de kosten tot € 385 zelf betalen, de rest wordt door de verzekeraar betaald. Het moet daarbij wel gaan om verzekerde zorg volgens uw polis.
In verband met de narcose mag u de eerste 24 uur na de narcose niet deelnemen aan het verkeer.Verder raden we u aan om het de dag van de ingreep en de volgende dag rustig aan te doen. Daarna kunt u uw normale (lichte) werkzaamheden hervatten. U voelt zelf natuurlijk het beste wat wel en niet kan.
Hoewel de kans op complicaties gering is, kunnen er verschillende problemen na de operatie bij een rughernia: Infectie van de wond of tussenwervelschijf. Bij een wondinfectie is de plek rood, warm en pijnlijk. Vaak komt er ook een beetje pus uit.
Wanneer er sprake is van ernstige, recent ontstane verlammingsverschijnselen of zeer hevige pijnklachten, dan wordt u meestal op korte termijn geopereerd via de afdeling neurologie. Het weefsel dat door de hernia tegen de zenuw aandrukte is verwijderd.Hierdoor herstelt de zenuw waardoor pijn en klachten verminderen.