Deze textiel folie wordt in de sign, textiel en sport industrie veel gebruikt voor het bedrukken van onder andere kleding. Het materiaal bestaat uit een voorkant (folie) met lijmlaag en een achterkant (drager/ backing), die er voor zorgt dat het materiaal tijdens het persen eenvoudig te positioneren is.
Flexfolie staat bekend als een dunne en gladde folie. Flock is het tegenovergestelde. Door een suède afwerking voelt de folie een stuk dikker aan. Daarnaast is de afwerking niet glad; de toplaag van de folie bestaat namelijk uit kleine zachte haartjes.
Flexfolie, kortweg flex, is een textieldruk-folie. Kwalitatieve flexfolie is vaak gemaakt van polyurethane (PU). Flex wordt gebruikt om kleding, tassen, paraplu's en andere textiel items van namen, logo's en andere opdrukken te voorzien.
De meest verkochte flexfolie is de Siser P.S. Film Easyweed. Deze folie is verkrijgbaar in bijna 60 kleuren en geschikt voor zowel katoen als polyester textiel. Deze flexfolie kun je ook lagen en is zeer makkelijk te pellen dankzij de sterk klevende drager. Ideaal dus, zeker voor de beginners onder ons.
Het grote verschil tussen flexfolie en vinyl, is dat het niet wordt aangebracht met warmte. Het is dus eigenlijk gewoon één grote sticker! Er zijn net zoals bij flexfolie enorm veel keuzemogelijkheden. Bekijk altijd voor welke doeleinden je het gaat gebruiken, vooraleer je een aankoop doet.
Plaats textiel binnenstebuiten uit de snijmat en druppel een paar druppels VLR op achterkant van de folie. Laat dit een minuut inwerken zodat de lijmlaag van de folie week wordt. Stretch het textiel rondom de drukfout en verwijder de folie met een pel pincet of met de hand.
Welke snijplotter jij het best kunt kopen is onder anderen afhankelijk van het aantal bedrukkingen dat je gaat maken. Voor grotere oplages of het snijden van breder materiaal is de GCC Expert 24 de ideale snijplotter. Ga jij jouw snijplotter echter voor de hobby gebruiken dan is een ScanNCut snijplotter de must have.
Leg de flock op de juiste plek van de stof, met de plastic folie naar boven. Leg een dunne doek of een vel bakpapier bovenop de flock. Zet je strijkijzer niet te warm (normaal op 2 bolletjes – niet stomen!). Strijk met lichte druk voor ongeveer 30 sec.
FLEXFOLIE WELKE KANT BOVEN? Flexfolie leg je met de glimmende kant naar onder. Op de manier wordt de flex gesneden en niet de backing (of achterkant) van het materiaal.
Knip of snijd de gewenste vorm uit het folie. 2. Zorg dat de stof waar je de flockfolie op wilt persen schoon, droog en kreukvrij is. Als je het flockfolie wilt gebruiken op gekochte kleding, was en strijk het kledingstuk dan eerst om eventuele vuilafstotende lagen te verwijderen.
Wat is vinylfolie? Vinylfolie beschikt over een drager papier waar een zelfklevende stickerfolie op plakt. Vinylfolie wordt veelal gebruikt voor het maken van stickers en met name voor het beletteren van reclame borden en voertuigen.
Wanneer u kleding gaat bedrukken met een snijplotter maakt u eerst een ontwerp in de bijbehorende snijsoftware. Dit kan een logo, tekst of afbeelding zijn. Snijdt vervolgens uw ontwerp uit een textielfolie (flexfolie en flock) en bedruk dit op een shirt of ander textielstuk door gebruik te maken van een transferpers.
De printbare textielfolie zit op een drager (plastic backing). Na het printen en snijden van de folie, verwijdert u de overtollige resten om hem vervolgens te transfereren op het textiel. Onder de folie zit dan een zelfklevende drager of een niet klevende drager.
Katoen en/of polyester is goed te bedrukken
Is de textiel gemaakt van katoen en/of polyester dan is de stof over het algemeen goed te bedrukken.
De prijs van een plotter of grootformaat printer ligt meestal tussen 800,- en 6.000,- euro. Het prijs verschil zit in de gebruiksintensiteit en de functionaliteiten van een plotter.
Veelgebruikte toepassingen van Snijplotters zijn onder andere het maken van muurstickers, deurstickers, raamstickers en bedrukte sport- en bedrijfskleding. Afhankelijk van het type snijplotter kunt u stickerfolie, special-effect folies en zelfs papier/karton uitsnijden.
Een snij plotter is een machine die verschillende soorten materialen kan uitsnijden. Denk hierbij aan teksten, ontwerpen, logo's en foto's. Dit kan op verschillende materialen zoals folie, papier, stof en vinyl.
Knip het verpakkingspapier op de grootte van een A4, strijk het papier op de stof (of lijm het gewone papiertje op de stof) en knip de stof op de grootte van het papier. Leg het papier op de juiste manier in de printer. En print. Laat de stof een kwartier drogen.
Het fixeren van de verf of inkt
Fixeren doe je meestal door te strijken, maar hoe lang en hoe heet je moet strijken hangt af van de verf of de inkt die je gebruikt. Leg een stuk bakpapier over de print die je gemaakt hebt (eerst even laten drogen!) Je stof is nu veilig om te wassen!
Leg het stukje keukenrol op het deel van de kledij waar de lijmvlek zit en ga er voorzichtig met je strijkijzer over op een lage temperatuurstand. De lijm wordt warm, zal smelten en in het keukenpapier trekken. Herhaal tot de vlek helemaal verdwenen is.
Om het embleem te verwijderen kun je eerst de foam tape verzwakken. Dit doe je door een paar uur van te voren WD40 of een Tar and Glue remover eroverheen te spuiten. Deze trekt in het foam achter het embleem of logo, en weekt daar een klein beetje van de lijm los.