Als leefregel geldt dat vlees en vis het belangrijkste ingredient zou moeten zijn. Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs! Hart en pens bijvoorbeeld, zijn heel gezond voor jouw hond. Het gaat om dierlijke ingrediënten: insecten mag ook, net als eieren.
Het is belangrijk dat er gevarieerd wordt met verschillende organen zoals; hart, pens, niertjes, long en lever. Deze organen variëren in aminozuurprofielen en vitamines en mineralen. Lever is bijvoorbeeld een belangrijke bron van vitamine A, mede hierom adviseren we om lever te voeren, maar niet meer dan 5%.
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees. Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.
Ongeveer 15% tot 20% van de totale hoeveelheid voedsel mag bestaan uit orgaanvlees. Orgaanvlees werkt wel laxerend dus geef de hond niet teveel orgaanvlees in een maaltijd.
Krijgt jouw hond normaal gesproken vers vlees of natvoeding? Kies dan voor vlees met een licht verteerbare eiwitbron, zoals kalkoen of hert.
Doordat rauw vlees veel vocht bevat, is dit bevorderlijk voor de nieren van zowel hond als kat. Doordat rauw vlees geen vezels bevatten krijgen de honden en katten een compacter ontlasting wat minder ruikt en de anaalklieren van de hond worden uitgedrukt.
Het eten van orgaanvlees is gezond mits dit met mate gebeurt en het vlees onbewerkt is. Orgaanvlees bevat veel voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine A, B, en D. Het eten van onbewerkt vlees staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om maximaal 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees.
Hoe vaak kan ik orgaanvlees eten? Het is de bedoeling dat je maximaal 1 keer in de week orgaanvlees eet. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vitamine A. Als je vaker dan 1 keer per week orgaanvlees eet, krijg je te veel vitamine A binnen, wat een negatief effect heeft op de gezondheid.
Zo maakt u uw hond weer fit: Groene pens bevat veel waardevolle vitamines en mineralen. Pens is bijzonder goed geschikt voor dieren met verhoogde ijzer behoefte en vanwege de hoge choline bij leverschade. Vanwege het groot aantal bacteriën zorgt dit product voor een gezonde darmflora bij uw viervoeter!
Uien en knoflook hebben effect op de rode bloedlichaampjes van de hond wat bloedarmoede kan veroorzaken. Tevens kunnen ze darm- en maagkrampen veroorzaken. Overigens is knoflook minder schadelijk dan ui.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Lang leve de lever! Dit stukje orgaanvlees van rund is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Over het algemeen blijven de meeste dierenartsen brokken adviseren. Ook wij vinden dat het geven van brokken meer voordelen heeft voor diergezondheid dan het geven van vlees.
Orgaanvlees is meestal vetarm, waardoor het effect op het cholesterolgehalte relatief beperkt is. Mensen met een te hoog cholesterolgehalte doen er voorzichtigheidshalve toch best aan om maximaal eens om de 2 weken orgaanvlees te eten. Het klopt ook dat orgaanvlees soms cadmium en lood en restanten van pcb's bevat.
Orgaanvlees werkt als een natuurlijke multivitamine voor voedingsstoffen die moeilijk uit planten te halen zijn. Als je van neus tot staart eet, krijg je meer glycine en minder methionine, wat beter is voor je lichaamsorganen en -functies. In lever zijn ijzer, zink en koper beter in balans dan in spiervlees.
In sommige delen van Europa zijn scrotum, hersenen, hart, kop en poten (van varken, kalf, schaap of lam), niertjes, lever, milt, long, kalfszwezerik (thymus), testikels, tong, snuit, pens en maag van verschillende dieren onderdeel van het gewone menu.
Orgaanvlees heeft een diepte aan smaak die weinig andere ingrediënten kunnen evenaren. Dus op naar een goede slager. Niertjes zijn er van allerhande komaf, variërend in grootte en in smaak van zacht en zeer mals (kalf, lam), een beetje zoet (varken) tot vrij stevig in smaak en textuur (rund).
Orgaanvlees zoals lever wordt beschouwd als één van de meest voedzame delen, waarom is dat zo? Lever bevat veel B-vitamines, 100 gram runderlever bevat gemiddeld de volgende vitamines: vitamine B12. riboflavine B2.
Door het eten van rauw vlees van besmette dieren, kunnen mensen het virus krijgen. HEV levert bij gezonde mensen over het algemeen geen of milde verschijnselen op. Mensen met een sterk verminderde weerstand of mensen die medicijnen krijgen die de weerstand onderdrukken zijn gevoeliger.
Over het algemeen hebben honden geen problemen met het gecombineerd voeren van brok en vlees. Het verteringsstelsel van de hond is in staat om zich aan te passen aan de voeding die de hond binnenkrijgt.
Rauwe vleesvoeding. De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.
Wat zijn de voordelen van nat hondenvoer? Natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak maar de helft van het aantal calorieën in vergelijking met droogvoer. Je hond zal dus minder snel te dik worden. Doordat nat hondenvoer veel vocht bevat, is de kans op urineweginfecties kleiner dan bij het gebruik van droog hondenvoer.