Ontbijtkoek en dieet
Over het algemeen kan worden gesteld, dat alle varianten ontbijtkoek niet erg gezond zijn. Vooral wanneer men wil afvallen of een dieet volgt, mag een plakje ontbijtkoek niet gezien worden als geschikt tussendoortje. Ruim één derde deel, van een gemiddelde ontbijtkoek, bestaat namelijk uit suikers.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero. Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels.
Peperkoek is een bron van vezels
Ze dragen bij aan een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Per dag wordt geadviseerd zo'n 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten.
Een plak ontbijtkoek (van 55 gram) bevat maar liefst 169 kcal. Hiervan bestaat ongeveer 20,5 gram uit suikers. Daarnaast bevat ontbijtkoek veel zout en weinig vezels. Hierdoor is het eigenlijk geen gezond tussendoortje.
Bereidingswijze. Schaaf de oude kaas in plakjes. Verdeel de appelstroop over vier plakken ontbijtkoek en beleg met de plakken oude kaas en tuinkers. Verdeel de cottage cheese over vier plakken ontbijtkoek en decoreer met de blauwe bessen, aardbeien, honing en munt.
Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag te ontbijten. Het ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2, vitamine A en vezels. En ontbijten kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet.
Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons. Ze nemen vocht op, waardoor de ontlasting soepel wordt.
Er zitten 169 kilocalorieën in 1 dikke plak (55 gram) ontbijtkoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ontbijtkoek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een Snelle Jelle van 70 gram bevat bijna 30 gram suiker, dit zijn 7,5 suikerklontjes! Een roze koek van 55 gram bevat bijna 23 gram suiker. Het voordeel van een roze koek is dat we weten dat die ongezond is. Zo ziet een roze koek er ook uit, en dat is lekker duidelijk.
Wat er wel veel in ontbijtkoek zit is suiker. Ook al staat er 'minder suiker' op de verpakking, er zit nog altijd 20 gram suiker per 100 gram in. Dat is ongeveer gelijk aan maar liefst vijf suikerklontjes.
Meer vezels
En die houden je darmen lekker aan het werk. Dan moet je wel de volkoren variant nemen, want gewone ontbijtkoek is - net als de meeste gewone koekjes - gemaakt van overwegend rogge- en tarwebloem, en daar zitten nog nauwelijks vezels in. Volkoren ontbijtkoek is wel vezelrijk.
Maar gezonder kan altijd. De Reguliere ontbijtkoek bevat 102 kcal per portie. De Zero variant bevat 72 kcal per portie. Daarmee valt de Zero onder de noemer 'gezond tussendoortje' volgens de Richtlijnen Goede Voeding(2).
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Toch zijn ze niet zo'n super goede broodvervanger. Een rijstwafel bevat namelijk weinig voedingsstoffen en helemaal weinig vezels. Door het eten van een rijstwafel raak je dus minder snel verzadigd. Aangezien een wafeltje maar 30 kilocalorieën bevat, kun je ze wel gerust als tussendoortje eten.
Ontbijtkoek wordt gemaakt van roggemeel of roggebloem, waaraan suiker, glucosestroop, fructosestroop, kandij, specerijen en rijsmiddelen (E-500, E-450a) en eventueel tarwemoutmeel (voor de kleur) zijn toegevoegd. Een hele ontbijtkoek weegt tussen de 450 en 600 gram.
De traditionele ontbijtkoek telde slechts 1,8 gram vezels per portie. De vezel-up! -variant - de zelfgemaakte volkoren ontbijtkoek - telt al gauw 4,3 gram vezels per portie! Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels.