Thuis online inchecken is ideaal als je reist met alleen handbagage. Met je boardingpass op zak loop je op Schiphol meteen door naar security en de paspoortcontrole. Dat kan je tijd besparen, vooral in drukke periodes.
Als je online incheckt is de kans kleiner dat je geweigerd wordt omdat je dan al een stoel aangewezen krijgt. Passagiers die op de luchthaven inchecken lopen meer kans geweigerd te worden op de vlucht omdat de meeste stoelen dan al vergeven zijn.
De voordelen van online inchecken
Het scheelt tijd. Véél tijd. Als je wilt inchecken bij een balie op Schiphol moet je al drie uur van tevoren aanwezig zijn. In de zomerperiode is de kans groot dat je aansluit in een lange rij om handmatig ingecheckt te worden door een grondstewardess.
Online inchecken. Het lijkt zo makkelijk, maar toch hebben veel mensen er moeite mee. Het hangt van deze drie factoren af of het voor jouw vlucht eenvoudig of ingewikkeld is: de mogelijkheden van je luchtvaartmaatschappij, de faciliteiten op het vliegveld en de bestemming waar je heen vliegt.
Als online inchecken niet lukt, kun je altijd op de luchthaven inchecken. Houd daarvoor je paspoort of identiteitskaart bij de hand.
Houd je paspoort en e-tickets bij de hand om het incheckproces te versnellen. Als je geen ruimbagage in hoeft te checken, kun je ook bij de self-service palen op de luchthaven inchecken. Tegenwoordig kun je bij veel airlines ook online inchecken en een boarding pass uitprinten.
Nee. Waar het ticket als bevestiging van de reis kan worden gezien, is een boarding pass of instapkaart nodig om ook daadwerkelijk aan boord van een vliegtuig te kunnen gaan. Je ontvangt deze boarding pass op het moment dat je bent ingecheckt. Met deze boarding pass heb je vervolgens toegang tot de vlucht.
Vanuit Nederland, België of Duitsland naar een bestemming in Europa, minimaal 2 uur voor vertrek. Vanuit Nederland, België of Duitsland naar een bestemming buiten Europa, minimaal 3 uur voor vertrek. Reis je met alleen handbagage en ben je al online ingecheckt? Ook dan raden we je aan om vroegtijdig aanwezig te zijn.
Tijd is dus zeer kostbaar op de luchthavens. Een andere reden is dat het grondpersoneel van de airline vanaf een uur voor vertrek de laatste dingen bij de gate regelt. Hieronder vallen onder andere de controle of alle passagiers aanwezig zijn, zit alle ruimbagage aan boord en is er wel voldoende brandstof getankt.
Ruimbagage is de bagage die je afgeeft bij de incheckbalie van de luchtvaartmaatschappij, dat vervolgens wordt ingeladen in het bagageruim van het vliegtuig. Net als voor het meenemen van handbagage gelden er voor ruimbagage bepaalde voorwaarden en voorschriften waar je je als vliegtuigpassagier aan dient te houden.
Het kost je misschien wat meer tijd, maar het kan je wat meer rust geven als de baliemedewerker je handmatig incheckt. Bovendien kun je meteen je bagage afgeven. Voor de bagage drop-off staan vaak lange rijen en zelf bagage inchecken en labelen vindt niet iedereen handig. Dan maar wat eerder aanwezig.
Thuis online inchecken is ideaal als je reist met alleen handbagage. Met je boardingpass op zak loop je op Schiphol meteen door naar security en de paspoortcontrole. Dat kan je tijd besparen, vooral in drukke periodes.
Je kunt handbagage afgeven bij de check-in balie. Zo heb jij je handen vrij en ga je sneller door de controle. Stop dan wel je waardevolle spullen zoals documenten, elektronica en medicijnen in je accessoire, zodat je die aan boord hebt.
(Online) inchecken bij KLM
De voordelen? Je checkt in waar je wilt, thuis of op kantoor én je bespaart tijd op de luchthaven! Wil je jouw boardingpass op je telefoon bewaren? Kies bij het boeken voor een digitale boardingpass zodat je je KLM-vliegtickets niet meer hoeft te printen.
Je kunt sowieso vooraf via internet inchecken bij de meeste maatschappijen. Vaak kan dat vanaf 24 tot 30 uur vooraf. Blijven de koffers over. Als je met Corendon of Transavia vliegt dan kun je je koffers vooruit sturen en die door PostNL in laten checken.
Over het algemeen wordt geadviseerd om twee uur voor vertrek op het vliegveld te zijn voor een Europese vlucht. Reis je naar een risicobestemming, zoals de Verenigde Staten of Israël, dan kun je er beter drie uur van tevoren zijn. De veiligheidscontrole is strenger, dus het kost wat meer tijd om bij de gate te komen.
De vertrekhal waar je op Schiphol naartoe moet, hangt af van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Elke luchtvaartmaatschappij heeft eigen incheckbalies die verdeeld zijn over de verschillende vertrekhallen. Ga dus altijd na waar de incheckbalies van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, te vinden zijn.
3 uur van tevoren aanwezig op het vliegveld
Zorg dat je voor Europese vluchten 3 uur van te voren op de luchthaven bent. Het is niet nodig om eerder dan 3 uur voor vertrek op de luchthaven te zijn.
Bij het inchecken op de luchthaven moet je jouw handbagage op de bagageband leggen. De rugzak of trolley wordt in dat geval gewogen. Kom je boven een bepaald gewicht uit? Dan mag jouw tas of koffer niet mee als handbagage.
Houd je e-ticketmail bij de hand. Daarop staat/ staan de boekingscodes van de airline(s), ook soms luchtvaartmaatschappij locator genoemd. Je checkt jezelf en eventuele medepassagiers elektronisch in en na afloop ontvang je je boardingpass. Deze kun je uitprinten of opslaan op je smartphone.
Verschil vliegticket en boardingpass
Het verschil tussen een vliegticket en een boardingpass zit hem in hun gebruik. Een vliegticket of E-ticket gebruik je om in te checken bij de incheckbalie en je boardingpass te krijgen. Met de boardingpass heb je toegang tot het airport en het vliegtuig.
Het internationale advies is om op luchthavens en in het vliegtuig een mondkapje te dragen. Dit geldt zowel voor passagiers als bemanning. Luchtvaartmaatschappijen nemen maatregelen om het risico op besmetting tijdens de vlucht te beperken. Vliegtuigen worden na elke vlucht ontsmet.
Wat mag er mee als ruimbagage? Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.