Dus, mag een hond olijfolie eten? Jazeker!Olijfolie is goed voor het immuunsysteem, spijsverteringssyteem, brein, uithoudingsvermogen en de conditie van je hond.
Zalmolie voor de hond is zeker goed voor vacht en wordt dan ook vaak ingezet als middel om de huid en vacht te verbeteren. Maar het kan dus zoveel meer. Omega 3 voor honden helpt tegen huidirritaties en jeuk maar laat jouw viervoeter ook de beste versie van zichzelf zijn.
Zonnebloemolie is geen goede keuze
In hondenvoer wordt zonnebloemolie bijzonder vaak gebruikt. Voor de meeste hondenbezitters mag dit totaal geen twijfel moeten veroorzaken. Immers, de olie uit de zaden van de zonnebloem, wordt over het algemeen als gezond beschouwd.
Als je hond slechts op enkele plaatsen droge plekjes vertoont, raden we het gebruik van huidzalven en balsems als lokale behandeling aan. Regelmatig borstelen en kammen van de vacht is ook een goede tip om de haren van je hond die extra glans mee te geven. Bovendien vermijd je op die manier de vorming van klitten.
Het komt wel eens voor dat de hond een dag geen ontlasting heeft. Dit is op zich niet erg. Wanneer de hond twee dagen achter elkaar geen ontlasting heeft gehad kan dit wijzen op een aandoening.
Om de stoelgang van je hond te bevorderen, kan het helpen om een theelepel olijfolie door het eten te mengen. Zorg er ook voor dat je hond voldoende vezels binnen krijgt en genoeg water drinkt. Als je viervoeter voldoende vocht binnenkrijgt, droogt de ontlasting minder snel uit.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
Schapenvet is goed voor honden en zorgt voor een glanzende vacht, een gezonde huid en een sterker immuunsysteem. Schapenvet kan helpen tegen hardnekkig haaruitval, dunne ontlasting, een droge schilferende of geïrriteerde huid en tegen een doffe vacht. Schapenvet bevat vitamine A en vitamine D.
Schep dan elke dag een lepeltje olijfolie over zijn voeding. Geef ook niet teveel, want dan kan hij diarree krijgen. Een soeplepel per dag is voldoende. Voor kleine hondjes volstaat een koffielepel.
Kokosolie is 90% verzadigd vet dat kan helpen om de conditie van de huid van je hond te verbeteren, het immuunsysteem te versterken en te verbeteren. 68% van het verzadigde vet van kokosolie bestaat uit middellange-keten vetzuren. Deze vetzuren worden in het lichaam eenvoudig en snel door de darmen opgenomen.
Als je hond harde stoelgang heeft nemen psylliumvezels water op, zodat de stoelgang zachter wordt en je hond zich makkelijker kan ontlasten. Bij diarree maken dezelfde vezels zijn stoelgang juist steviger door overtollige vocht te absorberen.
Een van de bekendste soorten is een avocado, maar ook de olijf en de mango zijn bijvoorbeeld steenvruchten. De pitten in een steenvrucht kan voor je trouwe viervoeter fijn zijn om op te kauwen, maar veilig is dit niet.
De zalmolie is gunstig voor hart- en bloedvaten, vermindert gewrichtsklachten, verzorgt en voorkomt huid- en vachtproblemen en zorgt voor een betere vertering. Veel kopers gebruiken dit product specifiek voor de gewrichten van hun hond. De olie verbetert de beweeglijkheid van de gewrichten.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Havermout is over het algemeen veilig voor honden om te eten . In feite is het een zeer algemeen gevoed additief en wordt het in veel hondenvoer opgenomen en kattenvoer . De meeste honden kunnen havermout eten zonder enige nadelige gevolgen , ervan uitgaande dat het in de juiste hoeveelheden is.
Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt dat vlees en vis het belangrijkste ingredient zou moeten zijn. Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs! Hart en pens bijvoorbeeld, zijn heel gezond voor jouw hond.
Er zijn speciale kuurshampoos die snel verzachtend werken. Ze kunnen helpen om de huid te herstellen en infecties te verminderen. Extra essentiële vetzuren (omega 3, 6 en 9) voeden de huid van binnenuit en kunnen helpen bij een schilferige, droge huid.
Parasieten. De belangrijkste parasieten waar je hond hinder van kan ondervinden zijn vlooien, mijten en teken. Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk wanneer ze in de huid van je hond bijten. Je huisdier bijt hierdoor in zijn vacht of krabt veel.
Het overmatig aan de poten bijten is te vergelijken met nagelbijten bij mensen. Bij stress zal jouw hond zijn aandacht ergens anders op willen focussen. Hierbij zal hij aan zijn poten gaan knagen als zelf-belonend gedrag. Hierbij komt endorfine (het gelukshormoon) vrij, wat zorgt voor een prettig en veilig gevoelig.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.